Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?

<< < (7/64) > >>

ndm:
az_skeleta, не задавай такива въпроси и не си помисляй да правиш такива умозаключения,  рискуваш да бъдеш анатемосън  и изхвърлян от форума в някоя галактика извън  „млечния” път.  И ако не дай си боже та „изхвърлят” дръж си включен GPS-a, не GSM-a, сателитите ща намерят.

juliang:

--- Цитат на: tobo1 в Октомври 18, 2018, 09:00:39 pm ---Юлияне, мисля че просто се сверяват на определен интервал по еталон и толкова, както каза и Атос. Тогава всякакви въпроси за грешки отпадат. В компютрите не е ли нещо подобно като решение.

--- Край на цитат ---
За да подадеш синхронизиращия сигнал в правилния момент, трябва да знаеш разстоянието до сателита (за да сметнеш времето за пътуване на сигнала). А за това ти трябва позицията на сателита... малко параграф 22 се получава :)

--- Цитат на: GreenHulk в Октомври 18, 2018, 09:01:50 pm ---Да ве, то да не би всички да Бдят като Хулио в мазето:)))

--- Край на цитат ---
А не бе, оставили са системата на самотек, и само когато някой сателит им падне на главата се сещат да изстрелят нов... нанякъде, само и само да останат същата бройка за да им излиза инвентаризацията :)))

Както нееднократно съм споменавал - измерването е една много сериозна наука, изключително подценявана в този форум.

az_skeleta:
Аз имам още един въпрос който ми хрумна докато си четях тука. Значи, ако предположим че часовниците на сателитите са с еднаква точност(в случая няма значение точно каква е) и проблем с синхронизацията според мен не би трябвало да има. Та въпроса: каква е вероятността в действителност да има избъързване на часовниците в орбита и гадовете да ни разправят че земята се забавя и постоянно да коригират времето. Мисля че всяка година правят такава корекция.

juliang:
Двете неща нямат нищо общо. Земята наистина забавя въртенето си и се налага корекция за да може все пак в 12 часа слънцето да е в най-високата си точка (най-грубо казано). А самото забавяне се дължи на Луната и Слънцето и на деформациите, които тяхното привличане поражда в земята (и в океаните също).
Представи си гладък под, по който изтъркалваш стоманено топче и балон пълен с вода. Балона ще спре много по-рано, защото деформациите му ще изразхдоват неговата кинетична енергия в джуркане и загряване на водата в него. По същата причина Земята се върти все по-бавно и по-бавно.

hyparh:

--- Цитат на: juliang в Октомври 18, 2018, 03:19:22 pm ---Ще може ли да посочиш източниците, от които черпиш тази информация?

--- Край на цитат ---

Тази информацията може да се намери навсякъде из нета. Примерно тук, като даже са регистрирани още по-големи отклонения: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Relativ/airtim.html

Важното е обяснението самата природа на тези ефекти, което в случая е от книгата "The Ultimate Reality" Vol. 1.
Тези отклонения не възникват пряко заради гравитационния градиент с височината, ами заради градиентът на наситеност на определени (полуматериални) енергии, която наситеност, както се вижда от горния цитат, е най-голяма при земната повърхност.
Да вземем за пример две тела - едното се движи с 1000км/ч в близост до земната повърхност, а другото пак с 1000км/ч, но на 500км височина. За еднакъв интервал от време (измерено от страничен наблюдател) ще има осезаема разлика във времевото отклонение между тях.
Отклоненията при движението изток-запад на двата самолета, се основава на увличането на тези фини енергии (меки електрони) от въртенето на Земята. При движение срещу потока бързо преминаващите през материята меки частици ще й повлияят слабо, докато при движение по потока тя ще има възможност за по-голямо импрегниране и съответно оказване влияние върху какъв да е часовник.

Разбира се, че GPS системите се коригират спрямо релативистките отклонения и по двете направления - пътуването на радиовълните, както и самото движение на сателитите в орбита.

http://www.astronomy.ohio-state.edu/~pogge/Ast162/Unit5/gps.html

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия