Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?

<< < (51/64) > >>

hyparh:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 22, 2018, 05:43:06 pm ---hyparh, надявам се давате видеото в някаква връзка с гравитационното привличане,  той показва електростатичните сили, както коментатора правилно отбелязва при 2:10 минута. Колкото един обект е обемно по-малък, или с по-малка плътност, толкова електростатичните сили ще са основни при взаимодействието му с други, пропорционални по размер или маса тела. Електрическите и магнитни сили са неимоверно по-силни от гравитационните. Разбира се на примера, проявяването на тази динамика е видно, точно на база "плавателната" способност на тези кристали във вода.

--- Край на цитат ---

Да, в тази връзка е, понеже и това взаимодействие трябва да се има предвид при агломерацията на материя - все пак всичко започва именно от такива миниатюрни струпвания и постепенно нараства и се уплътнява във формата на звезда или планета.
Само да уточня, че във видеото тези пликчета са пълни с въздух, а не с вода.

Все пак е интересно, че при агломерацията на частици в различни хим. утайки, се наблюдават различни степени за "желание за слепване". Някои частици (дори изключително фини) въобще не образуват клъстери, а се утаяват самостоятелно в съд с вода. Други пък лесно образуват "парцалива" субстанция и чак тогава се утаяват при това запазвайки някакво разстояние помежду си, което пък води до голям обем. Може тези разлики да се дължат на различната сила в електростатичните полета на частиците на даденото вещество/съединение, но не съм сигурен дали само това е причината.

Радико:

--- Цитат на: технократ в Ноември 22, 2018, 07:02:59 pm ---Може, ако телата са с пренебрежимо малка маса, земното ускорение е 8,9 джи, това е ускорението което придобиват всички тела на земята. На луната ще имаш друго джи, на марс трето , на сатурн четвърто, на нептун пето и т.н. Спорът е за равенството на инертната и гравитационна маси, ти твърдиш че не са равни, аз ти показах че са равни. По голяма маса, по голяма сила на гравитация между тях, но също и по трудно ускоряване поради голямата маса.

--- Край на цитат ---
Нищо не си показал. Това, че си написал една формула не значи, че си доказал нещо. Освен това спора по въпроса е изключително безсмислен в контекста на тази тема.  Бих казал, че той засяга съвсем друг раздел от физиката.

технократ:

--- Цитат на: Радико в Ноември 22, 2018, 07:46:36 pm ---Нищо не си показал. Това, че си написал една формула не значи, че си доказал нещо. Освен това спора по въпроса е изключително безсмислен в контекста на тази тема.  Бих казал, че той засяга съвсем друг раздел от физиката.

--- Край на цитат ---

Обаждаш се само колкото да покажеш че не разбираш нищо и обвиняваш в това опонента си. С тебе ползотворен диалог не може да има.

технократ:

--- Цитат на: технократ в Ноември 22, 2018, 07:15:56 pm ---Ми смятай тогава, на мен не ми се смята . Ето ти формулата за силата на гравитационното взаимодействие ето и гравитационната константа

--- Край на цитат ---

Атос ето каква цифра се получава като се пресметне гравитационната константа 0.00000000006672 само това m^3.kg-1.s-2 какво изразява не ми е ясно пък и пояснение в нета няма. Аз го разбирам като масата на куб, по килограм на минус първа степен, по секунда на минус втора степен. Ако знаеш какво изразява, покажи.

dmitarp:
к'о рече?, m в дименсията  на константата означава метър, а не маса.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия