Автор Тема: Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?  (Прочетена 69720 пъти)

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 244
 • Мисля, следователно...мисля!

atos, няма как Айнщайн да е извлякъл емпирично следствие от разсъжденията си.
Напротив, доказва го точно чрез уравнения!
Нали не твърдиш, че е разполагал с ресурсите и техниката на NASA?
Да, "теорията е по-вярна в глобален, космически аспект", понеже обяснява много неща, тук обаче говорим и за това, че има противоречия, не, че не е вярна тотално.
Atos, докато четях кво си пишете, ми дойде на ума следния въпрос: Гравитацията е константа, въпросът е докъде се простира действието и? Защото според мен ако би следвало с отдалечаване от тялото тя да намалява, а така вече не е константа...
Абсолютна константа е именно при Нютоновата механика - разглеждана близо до повърхността на планета.
При ТО, формула измерва намаляването и при отдалечаване от тялото (или обратно), а променливата е самата маса на тялото. Това се използва за точното определяне на зависимостта на гравитацията от масата и разстоянието до нея. Формулите работят добре!
Но...ако се погледне от друг ъгъл, може масата да е просто показател за измерването на тази гравитация, по същия начин, по който нивото на течност в термометъра измерва температурата.
Самата идея, че гравитацията може би си съществува и без да има маса, не е разглеждана в никоя теория (поне аз не съм запознат с такава).
Да си представим следната аналогия - в морето духа равномерен вятър. Ако на пътя му не поставим платно или друго материално тяло, той няма как да упражни силата от налягането си, няма и как да разберем, че го има!
Сега...някои, дето се хващат за конкретиката на примера (и отсвирват главното в темата) ще кажат - Да, ама в морето може и да няма вятър?
Отговарям:
Съпоставен примера къмто етера, е съвсем резонен - в етера няма как "да няма вятър"(нЕма такъв филм), то не е вятър, а постоянно движещи се енергии, една от които е отговорна за гравитацията, когато се опита да премине през материя.
Хипарх беше пуснал едно обяснение от доста по-висш разум (който ще да вярва, не съм проповедник или даскал, всеки може да мисли):

http://mazeto.net/index.php/topic,10017.465.html   пост 479

И:
Цитат
Реалната причина за "промяна в скоростта на времето" при системи в движение или такива на различна надморска височина.
Направен е експеримент с реактивен самолет, който носи сложен атомен часовник, и лети в посока изток на 9км височина в продължение на 24 часа. Отчитането накрая показва, че часовникът е изостанал с 55 милиардни от секундата. При същият опит, но в посока запад, се получава избързване със 160 милиардни от секундата.
Когато едно тяло се приведе в движение спрямо друго, около първото възниква магнитно поле заради неговата кинетична енергия. Това важи и за т.нар. тела без заряд (които всъщност имат лек положителен такъв), както и за такива със заряд. Това магнитно поле разграничава движещото се тяло от неподвижното. Магнитното поле (резултантно от кинетичната енергия на самолета), влияе на всичко намиращо се на борда, както и на частите на часовника като забавя в малка степен тяхната работа.
Според ОТО гравитацията е отговорна за забавяне хода на времето. Колкото по-силна е тя - толкова по-силен е ефектът. Установено е, че издигнати във височина цезиеви часовници, вървят по-бързо от тези на земята. Това наблюдение е взето като още едно доказателство относно валидността идеите на Айнщайн.
А реалната причина е, че концентрацията на меки частици е по-голяма до земната повърхност, отколкото във височина.
Колкото по-голяма е концентрацията от фини енергии (меки частици) - толкова по-голям шанс има те да повлияят на часовниковия механизъм.


И:
Цитат
При среща на вездесъщото движение(на енергии) с материята, възниква съпротивление от което пък това движение се завихря и започва да оформя вид (под)частици, които съвсем не е задължително да са от познатите ни. Те вече успяват да повлияят върху материята до някаква степен, като проявеният ефект е постоянно ускорение (гравитация). Ако върху движението се окаже още по-голямо съпротивление, вече възникват стабилни познати частици.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 244
 • Мисля, следователно...мисля!
Едва ли някой може да допусне, че няма да забележим нещо по-голямо от километър обикалящо около Слънцето. Има прекалено много интерес към самото Слънце - при слънчево затъмнение се правят прекрасни снимки с висока резолюция на слънчевата корона, където би се забелязал всеки обект обиклящ около него. Имаме и сателити, които следят слънчевата активност и които бих засекли нещо обикалящо там. Да се твърди че има още една планета ...
Напротив, забелязвани са много обекти на фона на Слънцето, някои от които са с доста различни форми от планети, а и траекториите им на движение изключват всякаква орбиталност.
az_skeleta е напълно прав, но ти не приемаш подобни концепции по презумпция.
А сега си представи (съвсем хипотетично), че от другата страна на Слънцето обикаля планета, която съвпада за нас в створ с него по орбита? Е?
С други думи - планета, която за нас винаги е "зад" Слънцето, ще я видим ли някога?
Смешно, нали?

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 919
"Направен е експеримент с реактивен самолет, който носи сложен атомен часовник, и лети в посока изток на 9км височина в продължение на 24 часа. Отчитането накрая показва, че часовникът е изостанал с 55 милиардни от секундата. При същият опит, но в посока запад, се получава избързване със 160 милиардни от секундата."

"Установено е, че издигнати във височина цезиеви часовници, вървят по-бързо от тези на земята."

Ще може ли да посочиш източниците, от които черпиш тази информация?

А сега си представи (съвсем хипотетично), че от другата страна на Слънцето обикаля планета, която съвпада за нас в створ с него по орбита? Е?
С други думи - планета, която за нас винаги е "зад" Слънцето, ще я видим ли някога?
Смешно, нали?
Да, смешно е... да се твърди такова нещо. Достатъчно сонди са напускали земната орбита (а те няма как да я напуснат без да се ускорят или забавят спрямо скоростта на Земята) за да може да се види какво има "от другата страна на Слънцето". Наистина няма да можем да я видим, стоейки на Земята.

П.С. Макар че не съм съвсем сигурен за последното. Орбитата на Земята около Слънцето има макар и минимална елиптичност, което означава че скоростта й не е съвсем еднаква по цялата й орбита. Ако има планета от другата страна, нейния перихелий ще съвпада с нашия афелий, разликата в скоростите ще е най-голяма и вероятно ще "надниква" иззад Слънцето. А след 1/2 година пък когато ролите се сменят ще "изостава" и пак ще се вижда.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 244
 • Мисля, следователно...мисля!
Ще може ли да посочиш източниците, от които черпиш тази информация?

Цитатът е от пост на Хипарх, него питай :D

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 919
Цитатът е от пост на Хипарх, него питай :D
На височина само няколкостотин километра над главите ни от десетилетия обикалят едни метални кутийки, които ни помагат да се ориентираме къде се намиране на Земята. Тези кутийки реално носят само един изключително прецизен часовник (като изключим приемниците, предавателите и захранването). По закъснението на сигналите от тези кутийки GPS приемника в телефона, таблета или колата ти изчислява къде се намираш.
Смяташ ли че тази система би могла да работи, ако има такива аномалии? Да, всеки GPS сателит излъчва освен времето от неговия часовник и една корекция, но тази корекция се налага заради стареенето на оборудването, заради промяната на температурата вътре в сателита... изобщо заради неща които са предвидени и обясними. Ако имаше необясними отклонения щеше ли това да остане незабелязано?
160 милиардни от секундата за 24 часа... това е отклонение от около 2 см в GPS позицията. За година отклонението което ще се натрупа ще е над 7 метра. За 10 години (а има GPS сателити които са повече от 20 години и все още работят) едва ще улучваш в кой квартал на града си... :)

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 213
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор

160 милиардни от секундата за 24 часа... това е отклонение от около 2 см в GPS позицията. За година отклонението което ще се натрупа ще е над 7 метра.
То може да го знаят и да го коригират където трябва, без да просвещават населението. Да не би да тръгне някой на Хулио да дава отчети:))) Ти може да не вярваш, но някои правителства и екстрасенси, и ясновидци ползват. Пък да осмиват/изключват публично езотериката и парапсихологията , да не се открехва много народа, че трябва и да се управлява. Но нещата са много по-различни от едно време и който е готов(и му е писано) - може да намери... къде, какво, как...

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 919
То може да го знаят и да го коригират кадето трябва, без да просвещават населението.
Хълк, освен щатските спътници горе има също така и европейската система Галилео, руския ГлоНасс и китайския Бейду. Реално данните които излъчват спътниците са достъпни за всеки. Включително и коригиращите коефициенти на всеки спътник (иначе твоята и моята навигация няма да може да работи правилно). Смяташ ли че това може да остане незабелязано?
А, да ... в цитата се говори са самолет. Той да лети с колко ... абе под 1000 км/ч ще да е летял, щото над звуковата бариера няма как да лети 24 часа. Сметни сега с каква скорост летят GPS сателитите и колко "по-криво" трябва да е времето за тях, и колко по-голяма грешка ще се натрупва. За справка - международната космическа станция лети със скорост над 27 000 км/ч...

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 213
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
От езотерична гледна точка, Космоса/пространството извън земната атмосфера може да е доста по-различен от това което се показва по телевизията и научно-фантастичните филми. И упс, изненада - други  планети от  Слънчевата Система също са населени - но не от същества с биологична основа или поне не на 3D ниво. Ако мислиш, че им е все едно дали ще им взривяват на планетата или луната термоядрени взривове или да им се мешат разни спътници, само щото някое земно правителство такак решило - едва ли...

Между другото така наречените "космически технологии" освен с военна цел, дали имат особен смисъл. И аз съм бил фен на фантастиката, но който разбира нещата, ще знае че си има определени процеси, по които се развива човечеството. И едва ли това включва разселване из Галактиката на свръхсветлинна скорост... Това че съвременната наука не знае много неща за духовното (или не иска да знае) не значи че нещата не си съществуват и без тяхното одобрение/приемане.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 244
 • Мисля, следователно...мисля!
Юлиане, мобилният ти телефон, ако му извадиш картата и спреш интернета, също ще дава като часовник къде-къде по-големи отклонения!
Защо не изостава или избързва, когато е с карта и постоянна операторска връзка? Просто има система за автоматично съгласуване през 2-3 часа, примерно.
Изместване на времето с милиардни от секундата!!! Какво говориш, бе, какви седем метра, какъв квартал?
Корекцията била заради стареенето на апаратурата и заради промяната на температурата вътре в сателита-хахаха :D
Ок, корекции има, но наистина ли смяташ, че те са толкова прецизно и невъзможно изчислени?
Орбитата на всеки сателит е непостоянна по отношение на слънчевото греене дотолкова, доколкото Земята обикаля и сменя наклона си около Слънцето!
Всеки различен час на всеки различен ден тези параметри са различни!
Според мен тези корекции са опитно въведени - проверяват се получени данни, сравнява се за евентуална грешка с реалните координати на точката и се вижда колко и какви корекции да се въведат! А защо се натрупват грешки и как - никой не го интересува, важното е да работи! Дори този процес може и да е автоматичен!
Ако не беше така, GPS навигирането нямаше да е "с точност до 10 метра" примерно, а щеше да е до милиметър!

Ако един автобус закъснява, водачът просто натиска газта малко повече, не изчислява уравнения къде с колко км/ч. да мине...

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 326
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
GPS спътниците са на геостационарна орбита.
Много лесно може да се намери кое влияе на GPS навигацията примерно:
https://www.geomedia.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F/item/3340-
Основната идея е всички часовници е да работят синхронно, а не колко показват. Няма значение дали годината е преди или след Христос :)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 919
GPS спътниците са на геостационарна орбита.
Не е вярно.

Според мен тези корекции са опитно въведени - проверяват се получени данни, сравнява се за евентуална грешка с реалните координати на точката и се вижда колко и какви корекции да се въведат! А защо се натрупват грешки и как - никой не го интересува, важното е да работи!
Атос, сериозно ли мислиш че в система от която зависи реално целия въздушен и морски трафик по света, а и голяма част от военните машини, някой ще допусне подхода "Дай да го вържем с тел и тиксо и да го боядисаме в цвета на купето..."?
Ако един часовник на такъв сателит се провери на Земята и се установи, че работи с точност 1 наносекунда на ден, но след като се изстреля в орбита той почне да бяга всеки ден с 50 наносекунди, това би могло някак си да се приеме за грешка. Но когато ВСИЧКИТЕ часовници на GPS сателитите (тествани на Земята преди полета) почнат да бъркат когато бъдат изкарани в орбита, това най-малкото би повдигнало някакви въпроси, които няма как да останат незабелязани.

Неактивен tobo1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 516
Юлияне, мисля че просто се сверяват на определен интервал по еталон и толкова, както каза и Атос. Тогава всякакви въпроси за грешки отпадат. В компютрите не е ли нещо подобно като решение.

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 213
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
  това най-малкото би повдигнало някакви въпроси, които няма как да останат незабелязани.
Да ве, то да не би всички да Бдят като Хулио в мазето:)))

Неактивен az_skeleta

 • Активен
 • **
 • Публикации: 294
 • Пол: Мъж
Юлиане, ако се знае колко е точно, не е проблем да се настрои с толкова да избързва или да забавя. Хълк ти го написа по горе. Само че ми е интересно как са ги измерили. Това е 0,00000016 секунди. Това е като да ми разправят как е устроен атома. С какво точно са видяли какво има в него?

Неактивен tobo1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 516
Как точно е при спътниците е някаква конкретика, която е малко встрани от основния въпрос. Техническо е решението, и след като имаш постоянен контакт със спътника изобщо не ти трябва свръх точен часовник, а синхронизация.
И като стана въпрос за спътници се сетих за една от първите сонди на руснаците към венера, на последните получени кадри преди изгубването на контакта се вижда някво огромно тяло до него, помните ли?