Справочници, схемотехника, теория > Химия за начинаещи

Дали е евтино получаването на Н2 от метална скрап и солна киселина

<< < (2/4) > >>

montanar:
dmitarp малко не си в час с тия сметки - но не ми се спори за глупости - а и лесно може да се провери емпирично.

dmitarp:
провери си първо твоите сметки и тогава, корегирай. Дори на първата реакция сметките ти са грешни, но аз им се доверих, и така от един грам водорорд се получават 572/4=143 кJ енергия или 0.039 kW.h, така че енергията от водорода, плучен от разлагането на 1 кг алуминий е 111*0.039 = 4.329 kW.h.

montanar:
Като имам възможност ще го проверя и покажа (докажа).
Имай предвид масата спрямо количеството атоми.

технократ:
Един въпрос към някой компетентен, коя температура е по висока тази на горящ ацетилен, или тази на горящ водород? и при кое горене се отделя по голяма енергия, това от изгорен 1 килограм ацетилен, или това при изгарянето на същото количество водород? Всъщност кой газ е по добър за заваряване и запояване със горелка, ацетилена или водорода?

dmitarp:
Принципа е колкото повече въглерод има в една молекула толкова по висока е температурата на горене. Ацетилена съдържа най-много въглерод от всички газове съответно и неговата температура на горене е най висока, разбира се и по-висока от тази на горене на водорода. Енергията, която се отделя при горене на водорода обаче е по-голяма от тази на ацетилена. При всички случаи ацетилена е по-добър избор, както за заваряване така и за рязане.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия