Форум > Филми, видео лекции

Полезен канал в Youtube

<< < (2/5) > >>

epwpixieq-1:
И да добавя един практически върпос, отговора на който спомага за започване на правилното разбиране на (ди)електричните и магнитни феномени.

Замислете се какъв процент от електроните които "използвам" ( в смисъл раздвижвам ) за да напиша този коментар идват до вас, така че виде да можете да го прочетете. Когато си отговорите правилно на този въпрос, ще сте направили първите стъпки на правилната пътека за разбиране на най-малко (ди) електрическите феномени, понеже магнитните си имат своите характерни особенности и не трябва да се оплитат с (ди)електрическите.

Радико:
epwpixieq-1
Казваш:

--- Цитат ---(ди)електрическия импулс се движи на повърхността на проводника, и това е фундаментално за разбирането на електромагнитните явления.
--- Край на цитат ---
Не знам какво разбираш под Диелектричеки.
ако това е същото нещо което останалите наричаме със "погрешното според теб" определение "електричество" то това означава, че си в голяма грешка. Ако говориш за нещо различно от това което имаме в предвид останалите, може и да си прав. Та дай да си уточниме терминологията преди да коментираме защото опитите ти хем да коментираш хем да се опитваш да учиш другите на правилна според теб терминология водят до огромна каша.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Февруари 16, 2020, 06:31:07 pm ---epwpixieq-1
Казваш:Не знам какво разбираш под Диелектричеки.
ако това е същото нещо което останалите наричаме със "погрешното според теб" определение "електричество" то това означава, че си в голяма грешка. Ако говориш за нещо различно от това което имаме в предвид останалите, може и да си прав. Та дай да си уточниме терминологията преди да коментираме защото опитите ти хем да коментираш хем да се опитваш да учиш другите на правилна според теб терминология водят до огромна каша.

--- Край на цитат ---
Няма такова нещо като "електричество", точно понеже различни хора имат различни интерпретации на това понятие, има (ди)електрично поле (затова има и диелетрици), както и магнитно. Електричеството, така както се "знае" са съвкупност от физични феномени, точно и затова различавам (ди)електрично поле и неговите феномени и магнитното поле и неговите такива. Понеже тази разлика не се прави във стандартните курсове на обучение, въпреки че е ясно изразена в Максуел-Хевисдайд уравненията.

А за това дали имам погрешно разбиране или не мисля че съм го изразил добре в коментара който когато juliang даде препратка към клипа който посочих по-горе, след който точно с вас имахме продължена дискусия, точно на темата на която, казвате че греша, но явно вие не си спомняте. Ето ви препратка тази ни дискусия:
http://mazeto.net/index.php/topic,9853.msg101237.html#msg101237

Радико:
Добре ще се опитам да поставя максимално ясно въпроса:
Има едно нещо което се измерва във ампери от едни уреди наречени мултицети те измерват и други неща примерно волтове.
та как наричаш ти това нещо дето го измерваме с мултицетите ние гамените му викаме просташки "ток" или "електричество"
как да наричаме това нещо дето го измерват мултицетите и зад стойността му има буквата "А" Демек Ампери

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Февруари 16, 2020, 11:03:34 pm ---Добре ще се опитам да поставя максимално ясно въпроса:
Има едно нещо което се измерва във ампери от едни уреди наречени мултицети те измерват и други неща примерно волтове.
та как наричаш ти това нещо дето го измерваме с мултицетите ние гамените му викаме просташки "ток" или "електричество"
как да наричаме това нещо дето го измерват мултицетите и зад стойността му има буквата "А" Демек Ампери

--- Край на цитат ---
Аз също ще се опитам да ви отговоря максимално ясно, а дали вие, сте "гамени" за това не знам, а и не мисля че каквито и да са определения за човешката същност са ми по сърце, като всеки има право да бъде такъв какъвто му харесва, стига да не вреди на други хора.

Относно феномена, който всестранно се нарича ток и се преподава, или по-скоро индуктринира ( като и на мен така са ми го втълпявали във техническата образователна система ), като насочено движение на електрони, аз го виждам, като по-голямо или по-малко насищане на така наречения електронен облак (или дрифтовите електрони ) на повърхността на метала по който се "плъзга" напрегнатостта на (ди)електричното поле. Дрифтовата скорост на електроните (която се дава като основа на "тока"), по протежението на проводника, е пренебрежимо  малка, или по друг начин казано отместването им във времето е в милиметри за минута ( някъде го пишат в сантиметри за час ), и въобще няма и вида на това което се представя "нагледно" (като вода движеща се в маркуч).  От друга страна перпендикулярното им"дърпане",към повърхността на метала, от (ди)електричното поле е голямо, затова когато имаме изпразване на голям капацитет във проводник, в зависимост от характеристиката на проводника и капацитивността може да има "избухване" на проводника: http://tesladownunder.com/PulseCapExplodingIronWire3kJ1000.jpg

Всъщност когато електроните започват да се насищат на повърхността ( електронния облак, или голям ток ) тогава започва да се проявява и ефекта на загряване понеже "плъзгането" на (ди)електричното поле ( при наситен електронен облак ) не може да дърпа повече електрони към повърхността на метала и това налага  завишено надлъжно предвижване (дрифтване) на електронния облак, в който са "впити" (ди)електричните силови линии, или по друг начин се получава ефект на "задиране" на (ди)електричното поле по повърхността на метала, което се проявява в нарастване на топлина. Точно това задиране (според мен) се описва теоретично от това което се нарича вектора на Поинтинг, който интересно, в по-генералната си форма, е изведен независимо и от Оливър Хевидсайд.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия