Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Вятър работа :)

<< < (2/9) > >>

montanar:
Ммммм да  - добре изглежда

Maistora52:
Монти, здравей! - премислил съм доста от видовете Перки, в хоризонтални, вертикални и спирални варианти.
Твоето спасение е:
1. Да вдигнеш перките поне на 10-15 метра.
2. С този вид перки нищо няма да стане. Трябва ти друг модел. Ще го намеря клипа в мрежата и ще го постна. Представлява нещо подобно на "Савониус" и се развърта при най-малък полъх. Проблемът е, че "турбината" е доста трудна за направа.
Това  https://www.pinterest.com/pin/482377810079133095/  е негов чертеж. търси снимки и клипове на същото  А това https://www.pinterest.com/pin/706291154035660455/ 
и това  https://www.pinterest.com/pin/388083692877316416/ е негов подобрен вариант.
3. С това твое генераторче (алтернаторче) нищо не става. Предвидено е за съвсем други условия на работа. Трябва да си направиш собствен генератор с въздушни бобини. И на тях ще пусна линк.
Това тук https://www.google.com/search?q=vawt+generator&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwj3oNG9p6jdAhUHtYsKHUM2C7kQsAR6BAgFEAE&biw=1280&bih=929#imgrc=473rVxv-rNa-wM:
и тук  https://cdn.instructables.com/FRF/9BNN/FPKF9S0Q/FRF9BNNFPKF9S0Q.LARGE.jpg
са въздушните бобини.
Трябват ти и съответните мощни магнити от двете страни на бобините...

Цената излиза около две-три хиляди лева - само магнитите и проводника

Дотук си на кота нула.

Vector:
Имам сегменти Нео магнити....може да се разберем с монти на лично

montanar:
Maistora52 и аз съм ги мислил перките доста а и съм понаправил някой и от към практичност здравина простота на изпълнени и най вече цена смятам че това е начина де аз съм направил - другия момент е че при моето географско разположение имам приличен вятър има няма 20 дена годишно така че каквото и да се прави се обезсмисля от самата география.
А ако си го мислиш (аз си го мислих едно време) че от слаб вятър се вади енергия си е ветър работа :)
Относно генераторите и с тях борба е имало доста - прикрепям доказателствен материал .... и не съм съгласен че конкретно автомобиилен алтернатор не може да даде добри резултати с определените преработки каквито са нужни - в моя случай извадих 100вата при 100 об/мин.. И един друг малък въпрос - ти да си видел сериозен генератор да се прави с този подход който предлагаш - съгласен съм - става да се прави аксиал с въздушни бобини но и там има камара проблеми де се почвяват като вникнеш в нещата - дълго и широко е да обяснявам какви са......
правих такъв с въздушни бобини и изобщо не останах очаван на фона на това което постигнах с преработения авто алтернатор.

montanar:
Нека и по въпроса за аксиалните с бобини без сърцевини се изкажа .... може пък на някой да му е интересно :)
Предимствата им какви са....
1. Лесни за изработка
2. Слабо  изразен когинг ефект (придърпването) при старт на генератора (само при старт после гледай чудо)
Само това са им предимствата.
Сега недостатъците....
1. Много големи
2. Отвратително скъпи от към магнитен материал и проводник - (поради ниското си КПД на индукция в бобините защото няма магнитопроводи които да индуцират добре бобините и това се компенсира с мощни магини и огромно количество проводник)
3. Стават абсолютно непрактични при големи размери
4. Поради константното подмагнитване са абсолютно негъвкави от към режими на работа  (сравнено с конвенционален алтернатор с управление направо са смешни по тоя показател)
5. Температурно зависими.
6. Аксиален алтернатор с закачен товар ако е зле изпълнен поради големия си размер бръмчи за страх а това са вибрации каквито са опасни за самия него.

Но за любителски изпълнения до към 200вата биват защото може човек да си го направи в гаража

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия