Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Нови типове акумулаторни батерии - общи приказки

(1/6) > >>

kiliev:
Видях го в kaldata.com, а те го цитират от в-к "Сега":

Американски учени твърдят, че са създали малка батерия, която може да се презарежда за 10-20 секунди. Тайната се съдържа в откритие, направено преди няколко години. Дотогава научната общност е смятала, че проблемът с по-бавното презареждане и разреждане на батериите се дължал на "тромавите" литиеви йони, които не могат да доставят електрическите заряди достатъчно бързо.

Преди няколко години проф. Джербърд Сидър, оглавяващ екип от Масачузетския технологичен институт (MIT), провел по-обстойни изследвания в тази област и открил, че при стандартните литиево-фосфатни батерии проблемът се дължи не на самите йони, а на структурата на базовия материал. С промяна в тази посока те успели да създадат бързозареждащ се акумулатор, използвайки по-малко ресурси.

Изследователите вярват, че откритието им може да доведе до редица нови приложения на батериите, включително в автомобилната индустрия. Освен със скоростно зареждане новите батерии ще бъдат и по-малки по размер. Тъй като за технологията не се използват нови материали, тя най-вероятно ще стане масово достъпна в следващите 2-3 години. Според екипа от MIT няколко компании вече са заявили интерес към техните открития.

nikolos:
Тук да не става въпрос за ултракондензатора, който се очаква да се появи всеки момент в светлината на прожектора???
Говори се усилено, че ще е по-малък, по-ефтин, по-бързо ще се зарежда за еднакви мощности на батерийте.
На мен ми излежда като приказка.... ама дано. Това променя много света на електрониката и електротехниката.

goodyy:
 От къде могат да се намерят Li-ion или Li- Pol акумулатори. Мисля ,че обикн. акумулатори не са подходящи за електромобили особенно в БГ. Освен ако не си богаташ да ползваш такси през зимата.  ;D

gotiniq7:
Заповядай малко информация от най-добрите

gotiniq7:
Тия тука са дали баси и цената, 16 лв за елемент 3,7 волта/ 2,1 амперчаса.За 1 киловатчас трябват 128 броя, да може да се кара 100 км  http://www.laptopbg.com/    според мен това си е чиста спекулация, реалната цена е не повече от 2-3 лева. Ако не може да се намери изгодно литиево-йонна акумулаторна батерия, остава 2 оловни 12в 50-60 Амперчаса.  На този сайт http://www.dealextreme.com/products.dx/category.400~page.1  има доста неща на сносни цени, доставката е безплатна :) и до някаква сума е без мито

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия