Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
+ и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?
Радико:
То, че е от таблета от таблета е това е ясно, но накрая реших проблема. Първо го изтеглих без да правя опити да го пускам онлайн и после си го гледах локално. Впечатляващ резултат, това само с една бобина ли го постигаш или си свързал на две първичните последователно. Изглежда ми прекалено геройчно за една бобина.
NDM естествено че към научните само учени се интересуват от величини изписвани с 15 нули след запетайката. И военните но и там са пак учени, луди учени.
hyparh:
Благодаря за информацията, Михаил Кузмов.
Аз имам три запалителни бобини за експерименти - от Форд, VW Jetta и ЗИЛ. Резултатите действително се различават. Една от тях подкарах с транзистор МП40, мосфет IRFP250, DDS сигнал генератор (изход 5V) + допълнително захранване 25V. Забелязах, че над 10kHz производителността спада и бобината започва да грее, на желязната сърцевина ѝ идва множко тази честота. С такава конфигурация се получава чудесна плазма лампа, озонатор или експерименти изискващи различни честоти.
С таймер и мосфет съм направил едно от ТХО-тата ми (накиснато в тр-рно масло, за да не прескачат искри между крачетата), пак с регулируема честота. Захранването е 12V и вади доста по-големи дъги от запалителната бобина.
Михаил Кузмов:
Що тъй бре хора? Увеличете хлада от климатика!
hyparh, не съм запазил никакви записки по тези видиа. Надявал съм се, като ги видя да си припомня. Изтупах от праха физическата постановка, която си стои непокътната, дори работи. На днешното видео демонстрирам с последно закачена бобинка от скутер. Другата АБ не е вързана. LMC555 пулсира неизвестен за сега МОСФЕТ който пък пулсира импулсен траф (кръглият тороид) той пък пулсира тиристор. В този вариант захранването е директно от мрежата. На видеото което дъгата е като пламък захранвам с ок. 50 в. DC и пулсирам директно с МОСФЕТа намотката на АБ. Тук вече честотата е по висока, но колко ще разбера ако се позанимавам? Освен това тока е ок 2А, което ще рече 90-100W консумация.
https://www.dropbox.com/s/89akisl4t3o5bju/20180725_130235.mp4?dl=0
Направих и снимка на схемата на предполагаемият начин на мълния от най първото видео. Забелязах една грешка. Дросела (от лум. тръба 120 см. 36W) съм нарисувал от към променлива страна. В действителност се намира между плюса и точката анод на тиристора. Целта на двата елемента, крушка и дросел мисля не се нуждае от коментар.
https://www.dropbox.com/s/s866b1a71mufw23/20180725_124320-2.jpg?dl=0
Та така! Събудихте ме от 4 месечна летаргия! dymelsoft знае защо съм изпаднал до там, но тук не е за такъв коментар. Очертава се скоро да продължа AC-DC захранване на магнетрон. Там както знаете трябват 4kV/300mA което си е доста предизвикателство.
P.S. Длъжен съм да предупредя любителите мераклии в това начинание, да са особено внимателни. Разреждайте всякакви HV кондензатори след изключване и тогава пипайте. Бъдете здрави!
hyparh:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Юли 25, 2018, 06:56:16 pm ---hyparh, не съм запазил никакви записки по тези видиа. Надявал съм се, като ги видя да си припомня. Изтупах от праха физическата постановка, която си стои непокътната, дори работи. На днешното видео демонстрирам с последно закачена бобинка от скутер. Другата АБ не е вързана. LMC555 пулсира неизвестен за сега МОСФЕТ който пък пулсира импулсен траф (кръглият тороид) той пък пулсира тиристор. В този вариант захранването е директно от мрежата. На видеото което дъгата е като пламък захранвам с ок. 50 в. DC и пулсирам директно с МОСФЕТа намотката на АБ. Тук вече честотата е по висока, но колко ще разбера ако се позанимавам? Освен това тока е ок 2А, което ще рече 90-100W консумация.
https://www.dropbox.com/s/89akisl4t3o5bju/20180725_130235.mp4?dl=0
Направих и снимка на схемата на предполагаемият начин на мълния от най първото видео. Забелязах една грешка. Дросела (от лум. тръба 120 см. 36W) съм нарисувал от към променлива страна. В действителност се намира между плюса и точката анод на тиристора. Целта на двата елемента, крушка и дросел мисля не се нуждае от коментар.
https://www.dropbox.com/s/s866b1a71mufw23/20180725_124320-2.jpg?dl=0
Та така! Събудихте ме от 4 месечна летаргия! dymelsoft знае защо съм изпаднал до там, но тук не е за такъв коментар. Очертава се скоро да продължа AC-DC захранване на магнетрон. Там както знаете трябват 4kV/300mA което си е доста предизвикателство.
P.S. Длъжен съм да предупредя любителите мераклии в това начинание, да са особено внимателни. Разреждайте всякакви HV кондензатори след изключване и тогава пипайте. Бъдете здрави!
--- Край на цитат ---
Един от йонизаторите ми е изпълнен с тиристор - схемата е елементарна и се състои от димер суич, кондензатор от микровълнова и АБ в последователно свързване. На изхода изправям и удвоявам напрежението с две вериги от диоди UF4007 + кондензатори 500pF/20kV. С димера лесно се променя силата на искрите.
За магнетрона защо не използваш просто един МОТ с диод и кондензатор или имаш нещо друго предвид? Мисля, че Mito_kupona правеше експерименти в тази насока с алтернативно захранване на магнетрон, така че да не дърпа толкова енергия. Може да се опита само с високо напрежение без отопление на катода или пък с импулсно ВН захранване (+отопление) с разрядник, което може да се постигне лесно с електрошокова палка. Последният метод може да се окаже доста агресивен за магнетрона, но пък си заслужава да се изпробва и мисля да пожертвам един от общо три.
По едно време си бях направил rotary spark gap (въртящ разрядник), за пулсиране на изправено напрежение от МОТ, от малко DC моторче и четири контактни точки от дебел меден проводник, вградени в пластмасова капачка от бутилка. Действаше много добре, но жегата се оказа прекалено голяма за пластмаса. Трябва да се направи от подходящ материал и по-възможност да е по-голяма конструкция, за да има самоохлаждане при въртенето.
edin:
Ако ви дам акумулатор със заличени обозначения на полюсите, можете ли без мултицет и електроника, да установите, кое е + и кое - на клемите? Ако не можете, значи всички ваши постове тук, трябва да се изтрият ;)
Не се шегувам.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия