Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
+ и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?
alan:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Юли 20, 2018, 04:45:09 pm ---Който познава принципа на електролизата ще се убеди на практика. Подаваме потенциал на плочите, водната молекула също е леко поляризирана, пренасочва се, така се получава разкъсване с достатъчно ток.
--- Край на цитат ---
А какво ще кажеш ако тая пуста водна молекула се разкъса (би могла) без ток, а само с поляризиране и пренасочване? :)
Михаил Кузмов:
Откровено казано, нищо не мога да кажа за този начин!
Знае се че молекулата се представя като слабо поляризиран дипол. Ако да речем правим електролиза с акумулатор, то частиците в него също са поляризирани (заредени) но с по висок потенциал. Така, между електродите свързани към клемите на акумулатора протича ток. Ако тока е достатъчен настъпва разкъсване на връзката между атомите. Кислородният атом като по отрицателен се насочва към положителният електрод, водородните като по положителни се насочват към отрицателният електрод. Не виждам как ще стане ако няма разлика в потенциала на частиците (заряди), т.е. ако не протича ток.
Теоретично водната молекула би трябвало да се раздели при прилагане на 1.23v. Което ще рече че самата молекула е с потенциал под 1.23v.
Аз лично не съм наблюдавал електролиза при такова напрежение.
Аtos:
Дайте първо да уточним нещо, за да няма недоразумения:
Волтовият елемент представлява една-единствена "клетка" от която и да е батерия!
По принцип той има напрежение около 1,1 - 1,48 волта, в зависимост от технологията на изработка (никел, кобалт, .цинк, литий, мед, полимер или каквото и да е друго).
Когато имаме свързани повече от един волтов елемент, тогава наричаме този "пакет" - батерия!
Батериите, когато са изпълнени само с една клетка (един елемент), погрешно се наричат "батерия" ("свързан по определен начин" - от италиански).
Установено е, че когато свържем успоредно волтов елемент и батерия, има поток - стремеж да се изравни електрическият потенциал на елемента с този на цялата батерия. Дали ще го правим през лампа или не, не е толкова важно за процеса (освен повече загуби).
И да, елементът тук би играл ролята на пасивен консуматор.
Както посочих вече, аналогията с флуиди е пълна! Два скачени съда с различно ниво ще предизвикат теч (ток), в "маркуча", с който са свързани, перката/лампата, ще се върти/свети, докато нивата/потенциалите се изравнят!
Може течът/токът, да спре и преди това, ако малкият съд/по-малката батерия се напълни преди изравняването. В този случай обаче рискуваме да се пръсне съда/гръмне батерията, ако не издържи на налягането/ел. енергия.
Има обаче и доказан един друг странен експеримент - когато еднакви, но различно "заредени" волтови елементи се свържат само с минусовите полюси, след време "зарядите" им пак се уеднаквяват!
И тук не става дума вече за протичането на стандартен ток, понеже няма затворена верига!
Моля тези, които са запознати с експеримента, да споделят какво мислят - какво се случва?
Михаил Кузмов:
Това последното, за първи път го чувам. Нямам си на идея защо става, ако изобщо става. Моята теза е, без ток нищо не става! Пак ще се върна на атмосферата. Ако имаме възможност, да забучим сондите на "уред" горе в небето и долу в земята, при бурно време ще отчетем милиони волтове. Обаче мълния се случва само там, където се получи условие за протичане на ток. Ако не се получи това условие, след време зареденото небе намалява заряда си и всичко утихва.
Дай да видим как е доказан този експеримент! Имам възможност, даже изглежда просто да се провери.
P.S. искам да отбележиш един факт. Когато консумираме от един хим. елемент или батерия и в същото време мерим напрежението на изводите, отчитаме някакво. При изкл. на товара виждаме че напрежението се покачва. Но това е химия а не нещо странно.
VeleV:
Пак ще повторя, че нямах пред вид заряди само в батерии и акумулатори и това как се зареждат или разреждат същите, и какви електро-химични процеси протичат в тях. Ако искате на първата картинка вместо батерии сложете ТЕС-ве например.
Въпроса е дали е достатъчно да се направи само по-високо и по-ниско напрежение и м/у тях веднага ще протече отнякъде ток. Или трябва да се произведе ток (заряди?), а напрежението е само един от неговите параметри.
Скоро започвам опити и затова ми е интересно вашето мнение по тоя въпрос. Опитите няма да са по картинката от първия ми пост която съм дал :).
Например, защо (и как) в ТТ или качера расте толкова много напрежението и то колкото повече се отдалечава към върха на вторичната?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия