Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
+ и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?
Bat_Vanko:
За да бъде максимално близко до заданието, но все пак по нашите възможности направих следният опит:
С двуканален сигнал генератор зададох една и съща честота на двата канала. Напрежението се различава с 1 V, защото иначе графиките се сливат. Едното напрежение е 6 Vpp а другото 7 Vpp (осцилоскопа дава 20% по свита графика). Честота 1 kHz. Двата канала на генератора са свързани посредством общата маса на корпуса си. При осцилограмите на Fig_1, Fig_3 и Fig_5 отново тази обща маса е свързана към общата маса на двуканалният осцилоскоп. Нулевата стойност на напрежението спрямо масата е по средата на екрана на осцилоскопа. Синосуидата се изменя от -1/2 до +1/2 напрежението (6 V или 7V).
Зададени са 3 степени на дефазиране на напреженията - 0 гр, 180 гр и 90 гр. Конкретната стойност се вижда на екрана на генератора. На осцилограми Fig_2, Fig_4 и Fig_6 централният електрод на сондата е свързан към единият канал, а масата на същата сонда към другият канал. Масата на генератора не се свързва никъде и се мери напрежението само между двата канала на генератора.
Изводи: Честотата се запазва същата. Стойността на напрежението се определя като графичната разлика между двете синосуиди във всеки един момент.
Същата картинка ще се получи и при свързване на два броя генератори, стига те да не са от типа "ВВЕР 440"
Аtos:
Bat_Vanko, разбирам желанието ти да обясниш и оценявам усилията, които си положил, но...не е точно това, за което говоря :(
Това, което показваш е обяснено добре в "Основи на електротехниката" от Атанас Шишков, преди доста години...
Явно трябва да започна по-от далеко...щото разни професори се включват без да вникват.
Според някой от вас, ще има ли влияние едната верига върху другата, при тази схема:
Какво се случва в средния проводник?
П.П. За да прекъсна академичните многознайковци, ще ви кажа, че ми е пределно ясно (понеже много от пишещите тук, знаейки азбуката се мислят вече за писатели и започват едни лекции...), но ще изчакам някой да отговори?
Радико:
Не може да бъде даден еднозначен отговор на въпроса ти поради липса на достатъчно информация в условието на задачата. Тоест нещата зависят от това какви са напреженията на източниците, какви са вътрешните им съпротивления и също така какво е съпротивлението на консуматорите. Възможните верни отговори са три:
1. Ще тече постоянен ток в едната посока със променяща се стойност
2. Ще тече непостоянен ток, импулсен във същата посока като в т.1.
3.ще тече променлив ток с известна несиметрия на двата полупериода, породена от влиянието на постоянния източник.
Във Т. 1. Постоянният източник превъзхожда променливия по напрежение а в Т. 3. е обратното.
А сега, след като решихме (без формулите) тази задачка за първи семестър на ВТУ, ще е ли възможно да прескочим останалите семестри и да почнем да си говорим за физиката на елементарните частици и ефектите породени от тях.
juliang:
--- Цитат на: atos в Август 01, 2018, 12:39:50 am ---Според някой от вас, ще има ли влияние едната верига върху другата, при тази схема:
--- Край на цитат ---
Не. Единствено не съм съвсем сигурен какво ще се случи ако тока в едната верига се доближава до граничния за средния проводник и пада на напрежението в него стане значителен. Дали ще почне да пулсира и другата верига или не ... не мога да кажа със сигурност. Връзвал съм камара сензори и изпълнителни механизми точно по този начин - общ проводник и още два по които вървят съответно захранването и измерваната или управляващата стойност. Сещам се за едни задвижки които искат 24 волта AC захранване и 0-10 волта DC за управление на позицията и се връзват точно по този начин. Но ползваме сравнително дебели проводници и нямам преки наблюдения как се отразява пада на захранващото напрежение върху управляващото в този случай. Поне не ми е направило впечатление да има някакво сериозно отклонение.
Логиката ми казва че няма да има влияние, но трябва да се тества. Определено не знам ... :)
--- Цитат на: atos в Август 01, 2018, 12:39:50 am ---Какво се случва в средния проводник?
--- Край на цитат ---
Съласен съм с обяснението на Радико.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Юли 30, 2018, 09:50:02 pm ---Пробвай да сложиш един кондензатор 1 фарад на 500 волта в контакта и ще видиш как ще падат предпазителите, въпреки че кондензатора реално е изолатор.
--- Край на цитат ---
juliang, ако се замислиш, точно това е правил Тесла с неговата еднопроводна верига. Само кондензатора му е бил металния накрайник ( глобус или метална повърхност без остри ръбове ), и на напрежението не било 500V а 5МV. Принципа е един и същи като се появява са люшкане на зарядите, само при примера при които ти даваш, има голям капацитет и (сравнително) малко напрежение а Тесла го е правил със сравнително малък капацитет, огромно напрежение и честоти до 50 Килоцикъла в секунда.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия