Автор Тема: Автономна система за градината  (Прочетена 15452 пъти)

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Автономна система за градината
« Отговор #15 -: Юли 06, 2018, 05:25:18 pm »
Обикновенните вентили за перални са оразмерени да работят на 220 VAC в кратковременен режим ( до 30 min). Тествах един от тях ( за съжаление не мога да дам спецификация, защото го купих от магазин за резервни части). При включено състояние със циркулация на вода с температура 18*С, температурата на бобината достигна 65*С. Не съветвам захранване на вентили за 220V AC с постоянно напрежение. Ще замирише.... ;)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 661
Re: Автономна система за градината
« Отговор #16 -: Юли 06, 2018, 06:09:04 pm »
Ако дебита не е много голям може да се ползват вентили за автомобилна газова уредба. Те поне държат с часове включени ...
Но ако нещата се захранват от фотоволтаик, постоянно включения вентил дърпа енергия и ще е не много ефективно решение. По-рационалното е една такава моторна задвижка:

обаче цените им хич не са малки ... Те обаче ще консумират само в продължение на 5-10 секунди, когато се отварят или затварят.

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #17 -: Юли 06, 2018, 08:57:58 pm »
схемите на дисплея и релетата.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 398
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Автономна система за градината
« Отговор #18 -: Юли 06, 2018, 09:26:44 pm »
Замислил съм  /че и съм започнал да работя/ по проектче за автоматизирано управление на разни градински истории като поливане и др.

Привет ауг, от доста време мисля и търся информация на тази тема и това което съм разбрал, и скоро ще изпробвам, е че първо трябва да направя така, че почвата да може самостоятелно да задържа колкото се може повече вода (където са културите, макар че това важи за навсякъде където искаме почвата да е плодовита ) и след това да мисля върху някакво механизирано ( възможно с най-малко  електроника ) допълнително  напояване.
Основен принцип е да няма черна почва изложена директно на слънчевите лъчи, понеже това е най-бързия начин за изсушаване на повърхностния слои на чернозема.
За себе си съм решил да наблегна върху пелена от дървесни стърготини (казват им още молч), това е най-добрия материал ( но ако има огромна градинска площ може да дойде в разход, освен ако човек не си го направи сам ). Тази дървесна пелена, задържа влажността а и изгражда благоприятна гъбична мрежа от майселиум, която е основната опора и начална хранителна система за всички почвени организми (https://thegreentemple.net/articles/mycelium-the-future-is-fungi , но има и страшно много други източници на полезна информация по нета в това направление). След 3-4 години слоя се превръща в хумусна почва, която допълнително помага за плодовитостта на почвата.
Според мен, само след минимизиране на изпаряването на водата от земния слой,  човек може да се замисли за допълнително автоматизирано напояване, в противен случай се получава че част (процента е зависим от много фактори но основно е директно пропорционален на голотата на почвата, и директните слънчеви разбира се ) от това което се мести като водна маса, директно се изпарява от слънцето.

Неактивен MTM

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
Re: Автономна система за градината
« Отговор #19 -: Юли 06, 2018, 10:04:32 pm »
epwpixieq-1 на avr му тябва ел. напоителна система. Не му трябва опилки. Там тревата върши подобна работа, както при използване на дървесина(кълцана). Иначе, както казваш си напълно прав. Сламата се използва за тази цел и тя е в пъти по евтина. По добре задържа водата и по добър микро климат създава, относно дървесината.

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Автономна система за градината
« Отговор #20 -: Юли 08, 2018, 01:00:01 pm »
Според мене най-доброто решение за вентил е това с мини вентил за вода и машинка за заключване на врати за кола. Е трябва малко механика да се добави, но пък за това не консумира енергия когато не работи

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #21 -: Юли 08, 2018, 01:50:49 pm »
Здравейте,
Действително покриването на почвата е  интересно и вероятно много хубаво подобрение, дали със стърготини или полиетилен сигурно много ще е ефективно. В моя случай двора е много голям и има сума ти дървета за рязане но нямам машина за да прави от тях стърготини. Особено от дивият орех къде не става за нищо друго и го изнасям  на боклука или горя.
Аналоговите решения никога не са за пренебрегнане, но те си имат своя сфера на приложиение. Тук е нужен сложен за тях алгоритъм като например да сравнят записаните  /255 залагам/ аларми  да изчислят и сравнят чрез зададеното и време на повторения коя е на ред и да и да ползват стенбай механизъм за да изключат практически всякаква консумащия пред дълги периоди на изчакване.
 Електомагнитните вентили за променлив ток би трябвало да работят и с постоянен с две уговорки -  първо тока да е същият. При променлив ток съпротивлението на реактивната съставка е определящо, но при постоянен е активното така че по закона на Ом може да се сметне  какво напрежение ни трябва. А ако ги захранваме с източник който ограничава тока до номиналния за вентила  би трябвало да работят. Втората уговорка е матеряла на магнитопровода, възможно е този вентил да се намагнитва и това би било проблем. 
Мен лично ми харесва принципа на тоалетното казанче, еднократно импулс с електвомагнит ма не съм търсил за сега по нета такива решения. Кран със серво би бил много удобен  и за по високи налягания незаменим , в алито има много евтини стъпкови моторчета с вграден редуктор. Електромагнитния клапан къде поръчах още не е дошъл, той също е към 5-6 лв но като го тествам ще пиша.
Радичко првилно назовава платката Ардуйно, работи и под Ардуйно IDE като stm32duino. 
 http://wiki.stm32duino.com/index.php?title=Blue_Pill
ботлоудера за нея е  generic_boot20_pc13.bin
https://github.com/rogerclarkmelbourne/STM32duino-bootloader/tree/master/binaries
то разликате е на кой крак е светодиода , на тая е на  PC13. Нещо абсолютно неправилно според мен щото това е един от мнго малкото слаби изходи с ограничения.
Компилират се скечове, и е много по бърза и мощна от всяка друга версия  на ардуината, 32-битов АРМ процесор на 72 мегахерца с огромна конфигурируема периферия като канали с директен достъп и много други екстри си е друго поколение.
Работи и под разработваните от производителя софтуери, доскоро STM32Cube генерираше код код с глупости, например в маке файла повтаряше неща и трябваше яко триене на ръка. Сега работи добре и прави половината работа автоматично .
 https://www.st.com/en/ecosystems/stm32cube.html?querycriteria=productId=SC2004
Mbed софтоера е почти ардуйно само че на по високо ниво и той работи с тази платка. 
https://os.mbed.com/users/hudakz/code/STM32F103C8T6_Hello/
За тоза случай ще ползвам библиотеки  libopencm3 с Eclipse и ще го кача на github.
https://github.com/libopencm3/libopencm3

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #22 -: Юли 10, 2018, 12:29:36 pm »
Здравейте, получих китайските повишаващи конвертори за които писах, добрата новина е че се забелязват с невъоръжено око. Иначе на монета от 2 лева 2 ще се наместят. Нещо да се доработват ми се струва пипкава работа, начи може да се ползват ако ни е нужно някакво по високо напрежение. Все пак за цена колко 2 цигари си струват парите, не съм ги тествал още, ма ако действително отговарят поне на 50% от заявените параметри са ОК.
Започнах и да вкарвам акъл на контролера, Blue Pill, на този етап кода е повече експериментален , тества различни функционалностти. Дисплея работи, показва и зазписва времето, дига аларма . Оказа се обаче че този дисплей върпеки че ми се стори с достатъчно цифри, бутони и светодиоди да е трудно да се организира интуитивно меню . Засега съм се спрял на организиране менюто на страници, при пускане се явява времето на часовника, втората страница е датата на часовника, с бутоните си корегира. Това би трябвало да е еднократно и докато има батерия да си е като часовник. Най много да се свери. Не мога да го тествам за дълто време сега, по час два съм го оставял и си държи точност като всеки часовник.   

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 661
Re: Автономна система за градината
« Отговор #23 -: Юли 10, 2018, 01:03:57 pm »
Открива се топлата вода общо-взето ...
Купувате си един ето такъв контролер:

и имате всичко което ви е необходимо за изпълняване на тази ( а и не само тази) функция.
Специално този на снимката има 4 аналогови входа (2 универсални и 2 малко по-куци, но пак могат да се ползват), 3 аналогови изхода (2 0-10 волта и 1 ШИМ), 6 цифрови изхода и 8 цифрови входа. Всички цифрови входове и изходи понасят до 220 волта, така че може да закачате директно по-малки консуматори (1-2 ампера примерно).
Контролера е свободно програмируем - който иска може да се бори да пише на Си ++, за който не е толкоз навътре в материала има софтуер, с който си слагаш логически блокчета като Лего и си сглобяваш логиката. 4 бутона, графичен дисплей 128х96 точки. Има Кан-бъс и RS485 комуникация ако ви се иска да се вържете отдалечено към него и да взимате или внасяте информация от/към него.
Имаме такива контролери, работещи вече 10-тина години без никой да ги е поглеждал в мръсни, мокри помещения.

Е ... само цената не е много приятна ... към 400 кинта излиза тоя малкия на снимката, а по-големите надхвърлят 1000.

П.С. Ако някой иска сериен номер за софтуера (MCXDesign) - да свирка ... :)
Ето и как изглежда програмирането на един такъв контролер:
Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #24 -: Юли 10, 2018, 08:40:24 pm »
Здравей juliang, има хиляди контролери на този свят, за моя случай тези определено не стават. Дори само за това че харчат повече мощност отколкото е помпичката с коята ще пърня резервоара, тя е 19 Вт.  Blue Pill в режим на изчакване какъвто ще е през повечето време харчи под микроампер. При мен слънчевото панелче  ако го налепя като дойдат клетките е под 20 Вт, а сегашните къде имам са 12Вт.Въпреки че мощностите изглеждат малки  сметките показват че са повече за да поливат градината. А само за контролера където препоръчваш тая мощтност е абсолютно недостатъчна.
Друго за което се сещам ей така в движение е интерфейса, тая въшка за 3 лв има USB порт и може да се върже чрез виртуален СОМ порт или друго , всеки който зарежда селфон го има тоя кабел , а тия контролери може да са идеални за друг случай, ама RS485 и кен без специални платки и софтуер си е проблем.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 661
Re: Автономна система за градината
« Отговор #25 -: Юли 10, 2018, 11:03:31 pm »
Този контролер харчи 6 вата при максимална консумация - тоест при включени всички цифрови изходи (които реално са релета) В стенд бай са миливати. След няколко минути неакивност първо се изключва подсветката на дисплея, после целия дисплей. Захранва се с напрежение от 20 до 60 волта, прав или променлив ток - к'вот му дадеш...
Комуникация ти трябва само ако искаш да "приказваш" с контролера - примерно да си изкараш още един дисплей или да променяш някакви параметри. За програмирането му ти трябва един USB-RS485 контролер за компютър, който същите китайци го продават по 80 цента:


Предимството е че в този контролер всичко е интегрирано - не ти трябват външни аналогово-цифрови преобразователи, не ти трябват релета, не ти трябват захранвания 3.3, 5, 12, 24 волта за захранване на разни външни неща като датчици - самия контролер има изходи 5 и 12 волта за захранване за такива неща. Не ти трябва отделен дисплей, бутони... Има функции watchdog timer - ако по някаква причина (токов удар примерно) процесора блокира и зацикли, след няколко секунди автоматично се рестартира.

И най-важното - това е сертифицирано цяло устройство, което е минало тестове в завода и със сигурност работи. Спестява ти камара главоболия и експлоатационни проблеми с връзки, спойки, кабелчета, кутийки, самоделни платки и т.н. И още: контролера е универсален - ако решиш след година-две да го ползваш за нещо друго - препрограмираш го за новата функционалност и си го ползваш.

Неактивен mind

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 380
Re: Автономна система за градината
« Отговор #26 -: Юли 10, 2018, 11:05:53 pm »
Потърси клапан с импулсен соленоид за да пестиш ток. По един импулс за on/off по 100-300 ms.
Релетата също са консуматор, на твое място бих ги сменил с транзистори.
Нещо, което може и да ти е полезно: http://robotev.com/blog/2011/08/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80-1-1/

Неактивен avr

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Автономна система за градината
« Отговор #27 -: Юли 11, 2018, 11:23:43 am »
Здравей mind, апсолютно си прав за клапана за водата, опорочава цялата история. Има такива които работят с много малки мощности, ма те са за по високо налягане. И ако искаш да сложиш 4-5 клапана става жестоко. По начало изобщо не мислех да слагам клапани заради консумация и цена. Иначе от клапани най-ми харесва тоалетното казанче. Поръчах вчера едни стъпкови моторчета, за 3 лв - 5 бр. Миниатюрни са ма би трябвало да повдигнат една тапа. Изобщо конструкцията ми е много мътна в момента, нещо от спилинцовка ми се върти в главата, нямам точно представа сега. Транзистори или релета все тая, взел съм   IRFZ44N които директно се връзват за контролера без драйвери ако ще са релета,  ма с тия мисля да ползвам с PWM  регулиране на тоци и евентуален конвертор на 320В.
Използването на слънчевата енергия е проблем до колко тя трудно се вкарва в мрежата и да се синхонизира с нея. Единственият лесен начин за мен е изправяне мрежовото и събиране с това от панела като постояно.
С 320В постояно би трябвало да работи почти всеки уред с импулсно захранване. Не работят старите с трансформатори и двигатели, а други искат 220 ефективно. Имам свободни таймери на платката че даже преди време ползвах подобна за управление оборотите на монофзен асинхронен двигател. С пълна синусоида и настройка на честотата с потенциалометър.  Ма това по натам, щото не ми трябва сега. Иначе за него даже имам готова платка работеща с мотор от перла някъде по мазето. Чипа сега къде съм приготвил за всеки случай е FNA41560B2  а за охлаждане ветилаторче с алувиниево радиаторче.  Просто го купих щото съм сигурен че ще стане иделно и компактно, е е много евтино, софтуера го имам, ма не ми трябва на тоя етап.