Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

OpenSource софтуер за енергиен мониторинг

(1/2) > >>

akafazov:
Здравейте,
отдавна имам идеята да напиша софтуер, който прави мониторинг на електропотреблението. За самият софтуер вече имам представа как да се направи, проблемът ми обаче е да намеря лесен начин за измерване на самото потребление. Търсих доста в Интернет и така и не успях да открия евтини powermeter-и, които мога до използвам. Интересува ме такъв електромер, който работи с отворени протоколи/стандарти и в същото време е евтин, което ще направи софтуерът достъпен и лесен за ползване. Иска ми се да има възможност за мониторинг на отделни линии (осветление, отопление, хладилна техника и т.н). В момента се продават такива неща, но са скъпи и не е лесно да се закачат за софтуер, а тази които са с отворени стандарти струват скъпо. И въпреки това ми се струва, че направата на такова нещо не би трябвало да е много трудно, все пак измерването на потреблението е стандартен проблем.

Друг вариант е да се ползва електромерът който вече имаме вкъщи. Понеже повечето не позволяват да се закачи софтуер към тях си мислих да ги следя или чрез лазер или чрез камера (шайбата която се върти). Не ми се иска да го правя с камера, тъй като прекалено много се оскъпяват нещата. Идеята все пак е да е супер достъпно.

Въпросът ми е дали някой от вас знае за нещо готово или другият вариант е да си го направя сам и да го закача за компютъра през USB или сериен порт? Аз не разбирам почти нищо от електроника, но според мен това ще е нещо като амперметър и волтметър в едно.

Благодаря за отговорите предварително!

ppg:
Едно много добро описание, изчисления и схема на електромер реализиран с AD7755:
http://www.compitech.ru/html.cgi/arhiv/03_01/stat_94.htm

akafazov:
Много ми харесва тази идея, обаче не съм сигурен колко ще е лесно да се направи интерфейсът към PC. Някой може ли помогне в тази област?

zxsec:
http://www.google.org/powermeter/howitworks.html

akafazov:
zxsec аз искам да направя алтернатива на Google, защото тяхното решение не е отворено е не позволява свобода на потребителите да използват информацията по техен начин. Това е просто поредната хубава услуга, която обаче излишно излишно ограничава хората, така че да бъдат зависими от Google и енергийните компании, чийто електромери единствено ще могат да говорят с техният софтуер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия