Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Електролиза по Фарадей
Аtos:
Искаш да кажеш, че един мол вода е повече от един мол водород, така го разбирам?
Звучи ми като "кило камъни е по-тежко от кило вълна", кое не разбирам?
Освен ако не става дума за обем? Но той пък няма изражение в молове...
dmitarp:
1 mol H2O = 1 mol H2+ 0.5 mol O2 в грамове изглежда по следния начин
18 g H2O = 2 g H2+ 16 g O2. Масите на веществата се запазват, преди и след реакцията, но това не пречи, количеството вещество, т.е. моловете да са различни. Количество вещество и маса са две различни понятия. Количеството вещество изразява броят на молекулите (атомите) и може да се асоциира с обема, докато масата се асоциира с теглото. Това е така, защото масата на водородната молекула например е по-малка от масата на водната, но броят на молекулите за един 1 mol от двете вещества е еднакъв, освен това заемат еднакъв обем също. Имай в предвид, че последното важи само за газове, и всички мои разсъждение се отнасят само за газова среда, приемам че водата също е в газообразно състояние, съществува електролиза и в газова среда.
Аtos:
Ок, да кажем, че схванах.
Най-общо казано...става дума за нарастване на обема, но както сам казваш, тогава се повишава налягането, което би довело до обръщане на реакцията, ако не промениш изкуствено обема на "камерата"?
dmitarp:
Да, точно така, но също съм отбелязъл, че налягането влияе слабо, и ако е в рамките на една атмосфера, та дори и повече, това няма много да се отрази на преразхода на електроенергия за електролиза. Много по-силно влияние върху електролизата оказва температурата и кинетиката на процеса.
Михаил Кузмов:
Не ми е ясно, как виждате работа на електролизер, при подналягане и висока температура? Какво точно ще излиза от този електролизер?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия