Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Зарядно за оловен акумулатор с китайски модули

<< < (2/2)

getca:
mirkata, ако на въпросния модул му добавиш регулируем ограничител на ток, нещата стават перфектни. Оловният акумулатор е добре да се зарежда с генератор на ток до достигане на максималното напрежение, а след това с генератор на напрежение. Това щади и удължава живота му.

juliang:
Разглобих си зарядното от 20 лева от Практикер и вътре има най-обикновен траф и 1 диод (дори за грец са се стиснали...).
Идеята е трафа да "кляка" при ток над 5 ампера. Така се реализира фукнцията "постоянен ток"... :) Кат тока падне под 5 ампера трафа си преобразува 220-те волта в 15, пада в диода докарва напрежението до 14.3. Единствено ти остава по стрелката да следиш кога да изключиш щепсела за да не презаредиш аку-то (щот и това няма в тъпото зарядно).
А иначе е брандирано като Бош-ово... :)

mirkata:

--- Цитат на: getca в Май 27, 2018, 07:01:28 pm ---mirkata, ако на въпросния модул му добавиш регулируем ограничител на ток, нещата стават перфектни. Оловният акумулатор е добре да се зарежда с генератор на ток до достигане на максималното напрежение, а след това с генератор на напрежение. Това щади и удължава живота му.

--- Край на цитат ---
Напълно вярно! Едно време най простите зарядни с едно пътно изправяне вършеха тази работа. Но сега нали сме техническа нация, давай да е по сложно.  ;D
Това е само едно различна идея от многото други. Може на някой да му хареса.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия