Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Зарядно за оловен акумулатор с китайски модули

(1/2) > >>

mirkata:
Сега техниката е толкова напреднала, че едно зарядно за акумулатор или токоизправител някакъв си е лесно да бъде набързо сглобен с модули. Всичко ще е автоматизирано и надеждно.
Ето  снимки на модули, с които можете да сглобите едно модерно, надеждно  и автоматизирано зарядно за акумулатор. Може пък на някой да послужи идеята и да я приложи.
Не че няма и по прости методи, това е според заданието , което сте си поставили. Засега не давам линкове, че може да се счита за реклама. Разбира се има и много по прости и лесни схеми за изпълнение, всеки сам преценя как да постъпи. Накрая всеки избира схема, която ще е според възможностите, цената, труда и предназначението на устройството.

 

juliang:
Аз си купих едно такова:

за 20-30 лева. Става за зареждане на всичко което човек се сети.

mirkata:
 juliang здравей, супер е устройството, модерно.
Тази идея дето съм поствал е за хора техници, които им прави удоволствие да правят и се гордеят с това.
То като приказката " Купешката ракия е хубава, ама мойта домашна ракия е по хубава"
Иначе аз си имам максима:
"От всичко правено, най хубаво е купеното"
Хайде със здраве
ПС: ето и моето сглобено с такива модули

juliang:
Да, възможно е да си сглобиш такова устройство и в домашни условия. Проблема е че специално при оловните акумулатори края на зареждането не е при достигане на определено напрежение, а при спадане на зарадния ток под определна граница. Следенето само на волтажа не е достатъчно да се определи дали акумулатора е зареден докрай и дали не го презареждаш.

mirkata:

--- Цитат на: juliang в Май 25, 2018, 07:13:51 pm ---Да, възможно е да си сглобиш такова устройство и в домашни условия. Проблема е че специално при оловните акумулатори края на зареждането не е при достигане на определено напрежение, а при спадане на зарадния ток под определна граница. Следенето само на волтажа не е достатъчно да се определи дали акумулатора е зареден докрай и дали не го презареждаш.

--- Край на цитат ---
Напълно вярно е гореписаното. Но все пак изключване  заряда при достигане на определено напрежение е полезно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия