Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника

Електронен предпазител

(1/2) > >>

EDM electronics:
От доста време се канех да направя електронен предпазител за постояннотокови схеми, но след 2 г. отлагане с Протеус настроих една схема, която споделям, ако на някой му дотрябва.

Предпазителя при мен е за захранване от литиева батерия на 33,6 В и консумация до 30 А.
Предпазителя има неограничен обхват, може да се направи за стотици ампери. Така дадената схема е до 30 А. Ако е необходимо по-голям ток просто паралелно се вързват още мосфети. Не е необходимо те да бъдат поставяни на радиатор, т.к. работят в ключов статичен режим и съпротивлението на канала е пренебрежимо малко, колкото на кабела. На всеки 1 А върху транзистора се отлагат по 8 мВ, така че всеки може сам да изчисли каква мощност ще консумира ключа, под 1 Вт за около 20-30 А.

Токът се измерва не от товарен резистор, а от шунт, който е просто част от захранващия кабел, примерно около 10 см от него, там се връзват изводите на импровизирания R9. За по-големи токове може да се скъси разстоянието на шунта. От първи тример се регулира обхвата при различния шунт, а от втория тример се регулира много плавно в целия му обхват токът на сработване, който в момента е от 0-30 А.

Предпазителя действа така:
При достигане на праговия ток на сработване, се усилва падът на напрежението от първия ОУ и се подава на втория ОУ, който е кампаратор. Оттам лог. 1 отива на Т-тригер, който е едновременно и чакащ мултивибратор. Транзисторните ключове се запушват докато изтече времето на чакащия мултивибратор и предпазителя се самовъзстановява след 30 сек. Ако повторно се задейства предпазителя втория Т-тригер запушва за постоянно ключа и схемата може отново да се задейства при рестартиране от захранващото напрежение.

С  С2 се настройва бързодействието на предпазителя - може да се направи неприлично бърз  ;), но не е желателно, защото ще улавя пикове и ще се изключва по фалшива тревога.

Консумацията на схемата е 2 мА с две ИС. Чрез нея се избягва поставянето на мощни контактни ключове, особено при наличието на зарядни кондензатори при консуматора и перфектна защита - възстановяем регулируем предпазител.  ;)

Долу прикачвам и проекта на Протеус, който иска може да изпробва с програмата, как действа. Така е настроена в момента с потенциометрите, че при включването на втората лампа, се задейства токовата защита и предпазителя изключва и т.н.

gvg:
Благодаря за схемата,това нещо ми трябваше преди 2години, но сега си я свалям много е полезна.

lpoik:
EDM--Предпазителя може ли да се преработи да работи на 12 волта

dymelsoft:
lpoik, схемата ще работи и на 12V , само трябва да се смени стабилизатора с LM7810 вместо LM7815 и си готов.
Или казано просто схемата ще я захраниш с 10V вместо с 15V.

EDM electronics:

--- Цитат на: lpoik в Април 10, 2018, 03:41:01 pm ---EDM--Предпазителя може ли да се преработи да работи на 12 волта

--- Край на цитат ---

Предпазителя може да работи от 5 V нататък. За целта е необходимо да се осигури нужното захранващо напрежение на двете ИС от 5-20V. Ако се ползва за 12 V трябва да се премахне параметричния стабилизатор 7815 и да се върже схемата директно към 12 V. Но имай предвид, че е нужно стабилизирано напрежение за операционните, защото се измерват напрежения. Всяко колебание ще се отрази на точността на измерването. Така че dymelsoft е прав, добре е да има стабилизатор отделно.

Може да се промени и начинът на действие на предпазителя така:
- ако някой не иска да има възстановяване, просто окъсява кондензатора С3;
- ако някой не иска да има тригерно изключване, премахва втория Т-тригер или просто диода.

Първия тример, който всъщност е означен PR2 е за настройка при различните видове шунт. След като се включи схемата се настройва с него изхода на първия ОУ на около 2 V, за да има възможност това напрежение да расте до захранващото при измерване пада на шунта. По-ниско напрежение не е за препоръчване, защото работната точка на входните транзистори ще попадне в нелинейния участък и ОУ няма да усилва както му е зададено усилването, ще усилва по-малко.

След като се настрои шунта, после с втория потенциометър, означен с PR2 се настройва произволно тока на сработване. Това става като се постави амперметър паралелно на мосфетите, поставя се товар при който ще сработва предпазителя и се настройва докато светне светодиода - това е.

С подбор на С2 се настройва бързодействието. Колкото по-голям кондензатор, толкова веригата е по-интегрирана, съответно повече време за сработване. Това вече според нуждите и предназначението. Но имайте предвид, че скоростта е в десетки пъти по-голяма от биметалните предпазители и стопяемите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия