Автор Тема: Електромагнитна индукция & Импулсен Ток  (Прочетена 21084 пъти)

Неактивен dymelsoft

  • Administrator
  • Стабилен
  • *****
  • Публикации: 564
  • специалист, не носи на пиене
Re: Електромагнитна индукция & Импулсен Ток
« Отговор #45 -: Април 03, 2018, 06:18:13 pm »
Хахаха Мишо, ще има да чакаш.  ;)

Думите на dmitarp, не виждам кой ще ги схване. То все пак си трябва четене с разбиране, пък и практика... мооого практика, не само copy/paste.

Извинявам се за сарказма, но просто не се стърпях.


 

Неактивен epwpixieq-1

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 396
  • Пол: Мъж
  • e^(π*ι)+1=0
Re: Електромагнитна индукция & Импулсен Ток
« Отговор #46 -: Април 06, 2018, 02:27:48 am »
В математиката, физиката и в частност електротехниката периодичните променливи, които нямат синусоидален характер, като импулсните токове се представят с редове на Фурие.
Тук, според мен, важно е да се наблегне на думата „представят“. Трансформацията на Фурие може да представи определени класове от функции, тоест функции, могат да бъдат изобразени като съставени от крайно множество син/кос функции.
 

Импулсния ток е сума от безкраен брой синусоиди и косинусоиди. Като се има в предвид преходните процеси в електрическите вериги, лесно се вижда, че това представяне не е някаква математическа абстракция, а едно обективно представяне на физичните процеси в електрическите вериги.
Така може да се представи. Това произлиза директно от факта, че импулсната функция, подлежи на представяне със трансформацията на Фурие. Това дали е обективно или субективно представяне е отделен въпрос. Какви са физическите свойства на импулсния (по)ток, такова едно представяне според мен не може да изрази. Да вземем например нашето тяло. То има определени физически характеристики маса, температура, влажност, вътрешна активност, инерция ( при движение ), и тъй много други характеристики които може да усетим и изброим. Сега да се погледнем в огледалото. Въпреки че виждаме идеален образ на себе си, със всеки един желан ( или нежелан нюанс ), да кажем изобразен чрез трансформация на Фурие, какви са физическите характеристики на образа в гледалото? Това всеки може да реши сам за себе си. Нека да не принижаваме природата до огледален образ, или математическа абстракция, още повече, че в много случай, ние даже и не виждаме ясно картината а правим предположения на база на ограничена информация.

И мисля, че лекции на прогимназиално и гимназиално ниво едва ли ще ти дадат някакъв смислен отговор на въпроса, що е то импулсен ток и как взаимодейства с една бобина.
Абсолютно, съм съгласен, само ще добавя че и лекциите на университетско ниво, също не трябва да се разглеждат като даващи реална престава, ако изобщо разбира се има концентрация върху тези явления и феномени.

Ще завърша с малко исторически анекдот имащ отношение към проблемите на транзитните токове ( transient currents). Стаймец, които има няколко, сериозни (дебели) книги по въпроса, е бил често ползван като консултант от GE ( General Electric ), и е бил учредител и първи ръководител на изследователските лаборатории на GE, обикновено е извикван от компанията да реши проблема, когато нещо гръмва по ел. веригите или агрегатите, което тогава е ставало сравнително често. Стаймец ходил с един тебешир, оглеждайки системата, и маркирал с кръст проблемното място. След това, той имал навика да представя сметка за $10 000, за „услугата“, на GE. След няколко такива сметки администраторите на GE, виждайки такава огромна сума (приблизително $750 000, на сегашно време), за сравнително малко (според тях) работа, искат да започне да разбива разходите за труда си на лист хартия и да им ги изпраща. След последващия проблем, Стаймец им дава лист хартия с 2 два реда:
-------------------
1. Тебешир - $1.00
2. Способност да се разбере къде е проблема - $9 999.00
-------------------