Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.

Отопление/охлаждане на къща с геотермална енергия

<< < (3/4) > >>

Радико:
Да Весо, напълно си прав описаното от теб се случва и работи точно по този начин. Има обаче известно влияние един малко странен ефект:
Голяма част от слънчевата радиация преминава през снега надолу а отразената от камъка се вече се отразява и от снега, получава се своеобразна резонансна кутия. Ефекта съм го забелязал в друг малко по различен случай и в момента се опитвам да го приложа в слънчев панел за топла вода.

tobo1:
Радико, може би го знаеш, но все пак да кажа, че ефекта за които говориш се получава И при поставянето на два пласта стъкло на колектора. По-голяма част от отразените лъчи остават вътре заради ъглите на пречупване и отражение на стъклото.

Аtos:
Да, обяснението на Весо е логически издържано, но фактът, посочен от Тобо сякаш пък вади очите!
Някак изглежда нелогично снегът да изчезне от хоризонтална площ, а да стои върху колекторите, които на всичко отгоре са и под 45 градуса (поемат повече слънчево греене). Та по стъклото съвсем няма попиване!
Обяснението, може би, е че тънкият слой вода се оттича надолу, създавайки тънък слой лед по вътрешната повърхност на снега, който пък е отделен от стъклото с мини "въздушна възглавница".
Следва резонния въпрос - дали температурата по повърхността на камъните е плюсова или не? На този въпрос само ELPUNTO може да отговори, ако се е сетил да я измери, де?

tobo1:
Наблюдавайки снимките единственото ми предположение е, че камъните са проводник на топлината на почвата под тях. Това като че ли предполага да имат вкопана част, а не да са просто плочи поставени върху почвата, но Елпунто ще каже дали е така или не.

ELPUNTO:
PyroVeso твоето обяснение ми се струва много точно и според мен
това е процесът, който кара снегът в/у циментовите плочи и в/у ламарината
да се топи много по бързо от снега паднал в/у чернозема на градината.

PyroVeso поздравления . . . имаш от мен една туба (20 л.) минерална вода,
по избор Банкя, Горна Баня или Ц. Баня . . . .    :)       :)       :)

atos не съм измервал Т* върху плочите, но ако Т* е минусова, мисля че
снегът над плочите няма да се топи . . . .     ???

tobo1 плочите са дебели 3 - 4 см., когато ги поставях преди 3 - 4 години,
плочите бяха над почвата.С времето плочите потънаха т.е. "вкопаха се" и сега са
на нивото на чернозема или на кота "0".Плочите лежат в/у чернозема, под плочите
няма подложка от пясък или цимент.

Мисля си, дали не мога да използвам този снежен феномен като подложа плочи или ламарина под
долния край на колекторите.Така ще ускоря процеса на свличане на снега, без да използвам
нагреватели и ел. енергия.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия