Животът- начин на употреба! > Екология

Защо се затопля климата

(1/30) > >>

Радико:
Случайно попаднах ЗА ВТОРИ ПЪТ На тази статия и реших, че няма нищо случайно на този свят и, че е време да повдигна въпроса тук.
https://www.vesti.bg/sviat/uchenite-uplasheni-ot-metana-i-radiaciiata-co2-rekord-6075556
Накрая ще добавя като цитат и целият текст на статията в случай, че изчезне или бъде редактирана. Принципно цялата статия е издържана в духа на "првилното мислене" Колко лошо влияем ние хората на собственият си дом. Автора обаче много внимателно към края на статията е подхвърлил едно изречение. Сещате се, че в противен случай статията няма да види бял свят.
става дума за това:
Освен покачването на концентрациите на парникови газове изследването показва, че от 1990 г. насам интензитетът на слънчевата радиация е нараснал с 40%, което засилва процеса на глобалното затопляне.
Това нормално би трябвало да предизвика сериозно замисляне по въпроса кой е истинския виновник за затоплянето.

--- Цитат ---Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята се е повишила до рекордно високи стойности през 2016 г., според Световната метеорологична организация.
Увеличението през миналата година е с 50% по-високо от средното за последните 10 години.
Изследователите казват, че комбинация от човешката дейност и климатичния феномен Ел Ниньо е довела въглеродния двуокис до нива, каквито не е имало през последните 800 000 години.Анализът на резултатите от проучването показва, че целите за ограничаване на глобалното затопляне, разписани в споразумението от Париж мога да се окажат до голяма степен недостижими. Нещо повече, данните, които са събрани от измервания в 51 държави, показват останалия в атмосферата въглероден двуокис, след количествата погълнати от горите и океаните – чиито капацитет все пак е ограничен.
През 2016 г. средната концентрация на CO2 е достигнала 403,3 части на милион, от 400 през 2015 г.
„Това е най-голямото увеличение, което някога сме виждали през 30-те години, през които правим проучването”, коментира д-р Оксана Тарасова, ръководител на глобалната програма за наблюдение на атмосферата на Световната метеорологична организация.През последните 70 години, според доклада, увеличението на въглеродния двуокис в атмосферата е почти 100 пъти по-голямо, отколкото в края на последната ледникова епоха.
Бързо повишаващите се атмосферни нива на CO2 и други газове, като метана, имат потенциала, според изследователите, да „предизвикат непредсказуеми промени в климатичната система, които да доведат до сериозни екологични и икономически сътресения”.Освен покачването на концентрациите на парникови газове изследването показва, че от 1990 г. насам интензитетът на слънчевата радиация е нараснал с 40%, което засилва процеса на глобалното затопляне.Геологически, това е като инжекция с огромно количество топлина”, посочва д-р Тарасова. „Промените няма да отнемат десет хиляди години, както преди, ще се случат бързо - ние нямаме познания за системата в такова състояние и това е малко обезпокоително”.Според експерти последният път, когато Земята е имала сравними нива на въглероден двуокис в атмосферата със сегашните, е бил преди три до пет милиона години, в средата на периода Плиоцен. Климатът тогава е бил със средно 2-3 градуса по-топъл, а морските нива с 10-20 метра по-високи.Най-тревожно обаче е бързото покачване на метана. Неговата концентрация също е рекордна, откакто се правят изследвания. Този парников газ има в пъти по-голям ефект за глобалното затопляне от въглеродния двуокис.„Бързото увеличение на метана от 2007 г. насам, особено през 2014 г., 2015 г. и 2016 г., е различно, от очакванията, заложни в споразумението от Париж, като повишаването на концентрациите на метан е най-силно в тропиците и субтропиците. То не се дължи на изкопаемите горива. Ние не разбираме защо метанът в атмосферата нараства толкова бързо. Това може да е обратна връзка от изменението на климата. И е много обезпокоително”, добавя д-р Тарасова.

--- Край на цитат ---

fantom4e:
Претоплена стара манджа ми се струва новинката.
Понеже не намирам нищо като научен доклад за тази слънчева радиация, бих бил благодарен за линк, за да мога да коментирам с факти :)

Аtos:
Поствам моя отговор директно, като отговор на самата тема!

Климатът се затопля, защото...не изстива, просто е!
Защо се затопля нещо, когато го извадите от хладилника? Затоплянето му не спира с разтопяването на заледяването по повърхността му, нали?

Преди ледниковия период, Земята не е имала полярни шапки! Всички сте виждали древните карти на Антарктида, които са доста по-прецизни от сегашните в сухоземния и ландшафт и без никакъв лед!

Просто...Земята е била без полярни шапки в нормалното си състояние! Сега...че някой си "учен" някога е решил, че ледниковият период е завършил, ами...негова си работа!
Ледниковият период ще завърши, когато се стопят полярните шапки и Земята се върне към предишния си климат-Сахара (и други пустини) някога са били на дъното на океана - факт!
Значи, не може една цивилизацийка, която се пръква със "знания" в последните 500-1000 години от този процес на размразяване да иска да "се спре часовника" на размразителния процес! Тъпо...

Радико:

--- Цитат ---Климатът се затопля, защото...не изстива, просто е!
--- Край на цитат ---
Ми да просто е, има два варианта на теб ти става по топло или защото си се облякъл повече и тялото ти не изстива или защото си грееш    гъъърба на печката и тя те загрява. При положение, че знаеш, че някой е врътнал копчето на печката от три на четири и ти да се оглждаш дали някой не те е завил с още едно одеяло... Малко смешно звучи.

--- Цитат ---Претоплена стара манджа ми се струва новинката.
--- Край на цитат ---
fantom4e не случайно започнах с това изречение:

--- Цитат ---Случайно попаднах ЗА ВТОРИ ПЪТ На тази статия и реших, че няма нищо случайно на този свят и, че е време да повдигна въпроса тук
--- Край на цитат ---
Под статията има линк водещ към оригиналният материал:
cnn.it/2zjsy1I
Само че предполагам е лесно да се досети човек, че материала е осъвременен с по пресни и актуални новини. Дори говорят против Тръмп докато оригиналният доклад на Светлана Тарасова липсва "Явно са преценили че е скучен" или по точно, че има нелицеприятни данни.
Ако потърсиш в гугъла "d-r Svetlana Tarasova"  излизат данни за нея и поне един сайт с множество видеоматериали от въпросният форум на който е направено и това изказване.

Аtos:
Радико, или не загряваш или нарочно се халосваш?

Нашата планета си е "печка", която си е в един определен режим от милиони години!
Приема - отдава...и си има някакъв баланс. Това, че преди няколко хиляди години балансът и е бил нарушен (причините за това не са предмет на темата, а и са спорни хипотези), не означава, че тя не се опитва да се върне в първоначалния си температурен баланс!
То е...като да вкараш замръзнала ябълка в гореща стая - за бактериите, обитаващи ябълката, желаната температура е (примерно) 18 градуса и хич не им се нрави, че се повишава. Напротив - те смятат, че са отговорни за това покачване и всячески се опитват да спрат процеса...ето, това е смешното!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия