Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 1778953 пъти)

Неактивен h2motor

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 219
Re: Технологични новости
« Отговор #2385 -: Октомври 31, 2025, 03:12:58 pm »
 EDM electronics, не си мисля че уреда генерира код, но софтуери които да генерират код има много отдавна, също и проверяват за грешки отдавна. Нищо ново не прави ИИ чак толкова, може да ти спести време. Но имай предвид че когато масата е заблудена и той ще е с нея. Питай го на Pure tech 1.2 , кога се сменя ангренажен ремък и какъв да си избереш, също какво масло и да видим какви глупости ще натвори. Защото има нещо скрито от производителя на двигателя и никога не е оповестявано официално и свободно. Но всеки един майстор, който се е занимавал с каучук и смазки ще се ориентира правилно от първи път.

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 571
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #2386 -: Октомври 31, 2025, 03:25:51 pm »
Аз си поиграх с джеминито, пълна скръб! :'( :'( :'(

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 382
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
« Отговор #2387 -: Октомври 31, 2025, 03:28:23 pm »
EDM electronics, не си мисля че уреда генерира код, но софтуери които да генерират код има много отдавна, също и проверяват за грешки отдавна. Нищо ново не прави ИИ чак толкова, може да ти спести време. Но имай предвид че когато масата е заблудена и той ще е с нея. Питай го на Pure tech 1.2 , кога се сменя ангренажен ремък и какъв да си избереш, също какво масло и да видим какви глупости ще натвори. Защото има нещо скрито от производителя на двигателя и никога не е оповестявано официално и свободно. Но всеки един майстор, който се е занимавал с каучук и смазки ще се ориентира правилно от първи път.

Явно или си голям инат, или имаш нужда от много обяснения, за да схванеш нещо елементарно.

Имало софтуери, които генерирали код....
Зависи какво разбираш под "генериране".
Тези графични кодо-генерататори не могат да ти генерират нещо различно от това, което си поставил вътре, те не могат да импровизират и да творят, особено наблягам на последния термин. В кодогенераторите има поставен готов код, който го правил човек. В ИИ няма такова нещо, в него няма запаметен код, а има обучение, как са прави това и онова и ако трябва да се направи нещо различно от това или онова, той ще го импровизира. Това е присъщо на интелекта.

Засягаш частни случаи, какво щял да ти каже ИИ за някакво масло, човека знаел каучука, а ИИ нищо не знаел.

Хвани един човек от улицата, който не е автомонтьор и се нарича ЕИ, знаеш ли кога той ще ти каже нещо за каучука? Не, аз ти гарантирам, че 99.99% от хората, които са ЕИ нищо няма да могат да ти отговорят.

Хайде сега това го сравни с твоите консервативни твърдения.

Ти първо се запознай какво представлява невронната мрежа, има достатъчно обучителни видеа и едва тогава се изказвай компетентно. Не си наясно с много неща - видно.

ИИ може да ти генерира код, какъвто не се съдържа в паметта на неговото обучение - той го измисля и не само, а може да ти предложи и много различни варианти и алтернативи, кодогенераторите не могат да ти изкарат нещо различно от това което се съдържа в тях. Те все едно са една книга, а страниците са едни бутони. Натискаш бутона и то ти изкарва една страница отп книгата, при ИИ такове нещо няма.

Ако не вярваш, намери ми кодогенеротр, който ще ми отговори на мой елементарен въпрос.
Чакам да ми кажеш?
А на този въпрос ще ти отговори всеки ИИ.

• Много Напреднал
« Отговор #2388 -: Октомври 31, 2025, 03:58:21 pm »
За разбирателите на ИИ, особено за Будиста, който хал-хабер си няма от цифрова техника и го е страх да вземе отношение, само в чата се прави на разбирател, какво било паметта и какво не било:

Миналата година правих една библиотека за STM, която да ползвам в почти всеки проект. Отне ми няколко дни мислене и накрая уж трябваше да работи, но не иска. Започнах да изпробвам, да дебъгвам, да изключвам, да прибавям, но ми дотегна и не ще и не ще.

Тогава обясних на ИИ какво правя и какъв е проблема най-подробно.
Качих файловете - 2 файла и изчаках отговора.
Със скоростта на светлината ИИ разчете всичко и хронологично по точки ми посочи всички грешки, а не беше една. После без да го карам ми изправи функциите с неговите корекции. После викам тъй-тъй помагаш, хайде напиши ми коментари на всеки ред, да видим кое какво прави. И за 15-20 сек се появиха и коментарите.

Ако това не е интелект, кое е!
Никой на го е обучавал, че аз, точно аз ще го питам в бъдеще нещо, което никой не знае и е уникално. Е, ИИ се справи с нещо което не е знаел и не е бил обучаван.

Нищо друго не може да направи това, не кодо-генератор, но и Будиста от ВЕЦа нищо не може да направи, може само да плямпа тъпотии.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 569
« Отговор #2389 -: Октомври 31, 2025, 04:14:08 pm »
Качих файловете - 2 файла и изчаках отговора.
Със скоростта на светлината ИИ разчете всичко и хронологично по точки ми посочи всички грешки, а не беше една. После без да го карам ми изправи функциите с неговите корекции. После викам тъй-тъй помагаш, хайде напиши ми коментари на всеки ред, да видим кое какво прави. И за 15-20 сек се появиха и коментарите.

Никой на го е обучавал, че аз, точно аз ще го питам в бъдеще нещо, което никой не знае и е уникално. Е, ИИ се справи с нещо което не е знаел и не е бил обучаван.
В първата част се намесва това, за кото говоря - това е ЕЗИКОВ МОДЕЛ. Това не е просто да знае как се пише една дума, а да се съставят СМИСЛЕНИ изречения. Работата с компютърен език не е много по-различна, и това наистина е уникалното на тази технология - може да съставя смислени изречения, дори ако го накараш може да пише и поезия, стихове. Така че за него не е чак толкова сложно да напише парче код, което да е "в рима".
А за коментарите - има достъп до документацията, не му е особен проблем да извади от нея смисъла и да го преразкаже със свои думи, точно както го прави с човешкия език.

Само се сети, че същия ИИ (примерно hailuoai или Sora) може да създава видео по текст - даваш му кратък сценарий от 2-3 изречения и той ти прави кратко видео... защо си мислиш че за него е предизвикателство да изгенерира 100 реда програмен код...

• Много Напреднал
« Отговор #2390 -: Октомври 31, 2025, 04:18:06 pm »
... защо си мислиш че за него е предизвикателство да изгенерира 100 реда програмен код...

Аз ли така мисля?
Да не си объркал адреса?
Я прочети какво пиша.....

Ама го кажи на тия, дето много разбират, да накарат някаква програма, да ми генерира това, което питам.

Неактивен h2motor

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 219
« Отговор #2391 -: Октомври 31, 2025, 06:40:19 pm »
EDM electronics, тези програми ИИ така се появиха с усъвършенстване на програмите да пишат код, да го проверяват..Да те са постижение, но не чак такова да си заслужава всичката енергия, която се произвежда да се набута да работят те. Виж няма да се усъвършенства само с обучение, трябва съвършенно различен хардуер какъвто още няма, те са нещото което ще помогне да се развие ИИ, но са далеч от токова нещо. А когато се направи с негова помощ ще може да се генерират патерни за ЕИ. А енергетиката ще бъде предизвикателство. Колкото по бързо се премине към нови източници на енергия, толкова по бързо ще се развие тази цивилизация. Но Запада е силно ретрограден и внушават - трябва да се страхувате от тези технологии, с тях може да се убиват хора, да се контролират..С много технологии го може, ние както си пишем тук и речта и писменноста са нещо с което са контролирани хора откакто съществуват и се появяват. Пълен контрол никой не е придобил, никой не е успял да избие тези които са на мнение различно от неговото, опитвали са и продължават да опитват за съжаление. Дори когато се появят тези интелекти пак няма да може някой да контролира всички или да ги избие с някаква вундервафла.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 569
« Отговор #2392 -: Октомври 31, 2025, 06:46:25 pm »
Аз ли така мисля?
Да не си объркал адреса?
Я прочети какво пиша.....

Ама го кажи на тия, дето много разбират, да накарат някаква програма, да ми генерира това, което питам.
Имам предвид "защо това те възхищава толкова". За мен много по-голямо постижение е това, че може да говори на човешки език, да генерира видеа, стихове...

• Много Напреднал
« Отговор #2393 -: Ноември 01, 2025, 12:39:00 pm »
Имам предвид "защо това те възхищава толкова". За мен много по-голямо постижение е това, че може да говори на човешки език, да генерира видеа, стихове...

Нещо не се чу, не се разбра от тебе, това изкуствен интелект ли е, т.е. то мисли ли самостоятелно, като човешки мозък или и ти си на същото мнение, като другите двама другари, дето видно не доказаха, че са си имали нещо общо на практика с тази материя?

Аз едно не мога да се начудя на тия другари - опозиционери, консерватори и изолационалисти по ИИ: 
Как е възможно, да бъде впрегнат такъв огромен човешки, интелектуален, икономически и политически ресурс в създаването и бъдещото развитие на ИИ - най-големите специалисти в програмирането в консилиум много учени невролози, биолози, лекари и др., най-бързите компютри и видеокарти за обучение, огромни средства за захранване и поддръжка и всичкото това в името на конспирацията - да ги излъжем тез глупаци от целия свят и да им представим нещо извънземно.

Айде да речем не го разбирате или не искате да го разберете, но каква им е идеята на тия да ви лъжат?
Какво ще спечелят, като ви излъжат?

И сега да кажеш, че западът бил ретрограден - звучи несериозно! Че е коварен, крадлив, колониално-диктаторен, разбирам, но баш ретрограден не е . Не само не е ретрограден, а е повече от иновативен. Та повечето технологии на 20 век са именно оттам, не щото там се раждат по-умни хора, а защото знаят, че за да лидерстваш в света трябва първо да си лидер в технологиите и си пазаруват от цял свят хора с извънредни способности. Примерно съвременната литографска технология е родена от руски учени, които са едни от първите инженери на AMSL.

И сега:
САЩ е родината на цифровата техника, там са направени първите цифрови схеми TTL, CMOS, програмните езици са създадени там, контролерите - както казах ST Electronics е лидера без аналог, никакви Сименси и прочее тесни специалисти.

В момента "ретроградните" САЩ с политическо решение на Тръмп, строят огромни цехове в които ще се обучава ИИ и 2 нови ядрени централи, за да ги захранват, вероятно и за създаване на криптовалути също.

Кое е ретроградното?
Ретроградното е, че у нас - България има един форум на пенсионери, които не само не разбират, но и не искат да разбират и колкото и да им тикаш иновациите в очите, те викат НЕ - такова чудо няма, това е лъжа.
Докато света се развива, ние отричаме постиженията му.

Вчера се сетих какво е било преди при комунистическата партия, каква огромна разлика:

1. Завод за съпротивления в Айтос;
2. Завод за кондензатори в Кюстендил;
3. Завод за транзистори и интеграли в Правец;
4. Завод за печатни платки в Русе, не 2 завода там, не един;
5. Завод за запаметяващи устройства в Ст. Загора в който се влизаше с придружител полицай;
6. Завод за телевизори във Велико Търново;
8. Завод за цифрови управления на стругове в Русе;

Къде е всега всичко това - ретрограно и безвъзвратно е загубено. Пълно е съпунгери в държавата - капиталист бил тъпунгера и демократ. Да ви сера аз на демокрацията да ви сера....  :)

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 728
« Отговор #2394 -: Ноември 01, 2025, 01:02:16 pm »
https://www.actualno.com/asia/pokazaha-kadri-kak-izrael-svalq-raketi-s-lazer-videa-news_2076589.html Нещо Ветко се опита да ме метне преди време, че видиш ли, рашънс и китайците ползвали вече година лазери, ама тайно! Спомних си един руски виц за конфликта на остров Дамански, та и ветковата работа такава.

• Много Напреднал
« Отговор #2395 -: Ноември 01, 2025, 01:18:02 pm »
https://www.actualno.com/asia/pokazaha-kadri-kak-izrael-svalq-raketi-s-lazer-videa-news_2076589.html Нещо Ветко се опита да ме метне преди време, че видиш ли, рашънс и китайците ползвали вече година лазери, ама тайно! Спомних си един руски виц за конфликта на остров Дамански, та и ветковата работа такава.
Ти невър не си се отличавал с качеството, да мислиш не само правилно, но въобще да мислиш.

Каква икономика има Израел? Ти познаваш ли израелска стока?
Та те един ВЕФ не са направили, един сешоар, един миксер, да не говорим стругове, като Заводите Победа и ЗММ - Сливен.

Ти си най-големия лапнишаран у форума. При теб най-лесно се употребява - набутва пропагандата и кулажите с лъжеистория. Ако ти беше една риба, щеше да си първата ми жертва на водоема и щях да направя клип с тебе.  ;)  :D

Нека ти обясня как стоят нещата с израелските "технологии":
Това са американски технологии. Евреите като паразит в мозъка са обхванали САЩ и ги управляват оттам. Тялото е американско, но паразитът в главата казва, какво трябва да прави тялото.

Ей така малък Израел, без достатъчно хора, да задоволят нуждите на науката, без никакви ресурси - имат само пясък и вятър, нищо друго нямат, не са в състояние дори един миксер да произведат сами.

Когато Иран ги запука с ракети им свършиха боеприпасите на ПВО и клекнаха, викат дайте да спрем и де се разберем.

Израел е най-типичния пример на паразит.

Това да сравняваш Израел с Русия или Китай е все едно да сравняваш твоите с моите възможности.  :D

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 226
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #2396 -: Ноември 01, 2025, 01:55:53 pm »
EDM electronics това че LLM модела на който задавате технически сравнително лесен въпрос може да ви изведе (или подведе към) решението, не значи много за това което ние разбираме като интелект (поне от биологична гледна точка). Сега че вие не можете да намерите решението на проблема които сам сте създал, това е съвсем друг въпрос. Това че LLM моделите са създадени да "търсят" отговори на база на огромен ( и вероятностен ) информационнен масив, и така да изплюват вероятностни "решения", не ги прави интелект.

Ето едно интересно, и технически сравнително дълбоки видео, за това което вероятно ще бъде следващата стъпка в напредъка на ИИ (забележете не LLM модели): https://www.youtube.com/watch?v=dRuhl6MLC78
Забележете че всичко е въпрос на вероятностни изчисления и бъдещите ИИ алгоритми няма да бъдат базирани на сегашно преобладаващите, и най-вече невероятно енергиино неефективни, LLM модлеи. Докато съвременните системи са базирани изцяло на тренинране на LLM моделите на GPUs, бъдещите ИИ алгоритмени отново вероятностни модели, на база на съвсем друг тип компютърна архитектура, ще изискват 3-4 порядъка по-малко енергия за тяхното изполване. 

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 366
  • Vae victis !
« Отговор #2397 -: Ноември 01, 2025, 03:11:49 pm »
https://rutube.ru/video/b10b5769641135a31e6cb59cdd0ed3c6/

Китай запустил финансовую бомбу, от которой США не оправятся

За каква иновация иде реч? Цифров юан. И к'во? Еми разплащателна система.
Взета вече на въоръжение от много държави.
Най-бързата и евтина система за международни разплащания.
За секунди и с мизерни комисионни.
SWIFT започва да бълбука...

FED, ако още 1 път смъкне лихвата, долара и той бълбука.
Следва целенасочена девалвация.

Всеки път, когато USA е фалирала, е намирала начин да обере кредитодателите си.
Тоя път 6-ти път замириса на крипто-далавера.
Споко, кораба потъва бавно, вода/крипто ще има за всички...

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 728
« Отговор #2398 -: Ноември 01, 2025, 04:50:41 pm »

Това да сравняваш Израел с Русия или Китай е все едно да сравняваш твоите с моите възможности.  :D
Къде точно забеляза сравнение? Публикацията е че израелците от първите, а Ветко ме мята че видиш ли ехеее..!
P.S. време е да изпъкнеш с възможностите си! Не рибарските, щот само с тях изпъкваш като лайно на асфалт!

• Много Напреднал
« Отговор #2399 -: Ноември 01, 2025, 05:47:33 pm »
Къде точно забеляза сравнение? Публикацията е че израелците от първите, а Ветко ме мята че видиш ли ехеее..!
P.S. време е да изпъкнеш с възможностите си! Не рибарските, щот само с тях изпъкваш като лайно на асфалт!

Твоите потомствени фашаги ядат бой от руснаците и ШЕ ЯДАТ докато пусне бяла перушина, докато се постигне денацификация.
А ти се изказваш, като евроатлантическо лайно.  :)

А яжте боя ваща верица: https://www.youtube.com/shorts/jVFQAovtc4A