Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 1761104 пъти)

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 364
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
Re: Технологични новости
« Отговор #2340 -: Вчера в 09:48:07 pm »
Актуална технологична новост:  :)
От една друга държава, най-демократичната на света, забранили ние от България, в частност аз, да не мога да пътувам свободно където и когато си поискам, като наложили ембарго - искам ей сега да пътувам за майка Русия, да ида на Червения площад и да си свиря с китарата "Разцветали яблани и груши..." и "Па далинам и па сгорям шла девизия вперед...."  :D, да се изкефя на руската демокрация, технологии и стандарт.

Това ми напомня на едни отминали времена, само че сега е по-зле. Докато навремето ти правили забрани нашите, сега забраните са отвън. Питам се, кой командва парада в тази държава?

Да ви сера на американската демокрация аз, да ви сера  :) ...да го кажа така по-академично, като на културни хора от културен и деликатен, възпитан човек, да не се налага да бъда груб и циничен....  ;)  :)

ЗАТВОР ЗА ЕКСКУРЗИИ В РУСИЯ!
<a href="https://www.youtube.com/v/mlD5nNqvU6I" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/mlD5nNqvU6I</a>

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 552
« Отговор #2341 -: Вчера в 10:42:14 pm »
Актуална технологична новост:  :)
От една друга държава, най-демократичната на света, забранили ние от България, в частност аз, да не мога да пътувам свободно където и когато си поискам, като наложили ембарго - искам ей сега да пътувам за майка Русия, да ида на Червения площад и да си свиря с китарата "Разцветали яблани и груши..." и "Па далинам и па сгорям шла девизия вперед...."  :D, да се изкефя на руската демокрация, технологии и стандарт.
Поредната партенка пусна. Никой не ти забранява да вземеш самолета и да отлетиш ако щеш в Москва, ако щеш в Магадан. Само дет ще трябва да ти дадат виза в руското посолство, щот те не пускат на тяхна територия всеки - току-виж някой иноагент се шмугне... :)

P.S.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 354
  • Vae victis !
« Отговор #2342 -: Вчера в 10:51:04 pm »

Лъжеш! Опять и опять. Справки сайта... там такива филми вече няма.

****** **** ******* *****!

"...да го кажа така по-академично, като на културни хора от културен и деликатен, възпитан човек, да не се налага да бъда груб и циничен...."

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2343 -: Вчера в 11:09:37 pm »
Лъжеш! Опять и опять.
Има огромна дата написана на картинката. Къде съм казал че ОЩЕ има? Просто го пускам за да види ЕДМ-чо какво е изпуснал с тия негови риболови... :)
И не, не е фейк.

Справки сайта... там такива филми вече няма.
А извинения кога ще получа?
https://evelinr.com/ekskurzia/poklonnichesko-patuvane-sankt-peterburg-i-moskva/138

****** **** ******* *****!

"...да го кажа така по-академично, като на културни хора от културен и деликатен, възпитан човек, да не се налага да бъда груб и циничен...."

Кефи ме как припалвате от половин оборот... :)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 523
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #2344 -: Днес в 06:53:53 am »
Това са поредните русоробски партенки. Просто провокации забранено е заради санкции ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ЕКСКУРЗИИ. Всеки който поиска може да пътува когсто си поиска до Русия, на собствена отговорност а не чрез туристическа агенция. Така, че ЕДМ хващай китарата и лек път 🤣🤣🤣🤣

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 523
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #2345 -: Днес в 07:06:47 am »
Снимка специално за EDM

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #2346 -: Днес в 08:09:12 am »
И не, не е фейк.
А извинения кога ще получа?
https://evelinr.com/ekskurzia/poklonnichesko-patuvane-sankt-peterburg-i-moskva/138
Пак лъжеш. Има бутон: ЗАПИТВАНЕ
Сиреч, ще се ходи до Русия на партизански почин: с явки, пароли и землянки...

Кефи ме как припалвате от половин оборот... :)
Що не, че не си бил ченге провокатор и не си останал такъв.

Това са поредните русоробски партенки. Просто провокации забранено е заради санкции ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ЕКСКУРЗИИ.
То и нацистите на Хитлер са били приемани за демократи в началото от много европейски народи.
Начиная с поляци и финланци...
Така се почва:

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
    Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
    Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
    Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
    Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.
                                                                                       Мартин Нимьолер

... "Нимьолер е арестуван и на 3 март 1938 г. извънредния съд за държавни престъпления го обвинява в „скрити нападки“ срещу държавата и го осъжда да излежи 7 месеца в специален затвор за длъжностни лица и глоба от 2000 марки за „злоупотреба с проповедническа дейност“.

Той обаче така и не излиза на свобода, въпреки че вече е изкарал 8 месеца в предварителния арест (тоест 1 в повече от присъдата). Хитлер е вбесен от меката присъда и заявява, че Нимьолер „трябва да лежи, докато не посинее“ и заплашва целия съдебен състав с наказание.

Веднага след освобождаването му Нимьолер е подложен на „превантивен арест“ от Гестапо. Затворен е в лагери, най-напред в Заксенхаузен, а после в Дахау. През 1945 г. е освободен от съюзническите войски. "...

П.п. Бяхме социалистически лагер, сега ставаме брюкселски лагер на розовите понита.

P.s. Скоро по моему ще се заговори за глоби. Не само 1 000 000 лв. за туроператор.

P.s.2 https://rutube.ru/video/f20549626a52516068e9969bcb3dba33/ Малко хай-тек.
« Последна редакция: Днес в 08:26:50 am от VITAN »

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2347 -: Днес в 08:39:28 am »
Пак лъжеш. Има бутон: ЗАПИТВАНЕ
Сиреч, ще се ходи до Русия на партизански почин: с явки, пароли и землянки...
Ти очакваш да има редовни маршрути ли? Два пъти седмично може би? Откъде толкоз мераклии за... поклонение :)

То и нацистите на Хитлер са били приемани за демократи в началото от много европейски народи.
Представяш ли си - до ден днешен руснаците се приемат за освободители в немалко държави...

• Много Напреднал
« Отговор #2348 -: Днес в 09:52:29 am »
Отново за ИИ относно обучението му:  :)

Загубих си няколко дни с решаването на елементарна задача, да настроя уачдога на ADC. Не можах, а никъде не греших. С помощта на ДиипСиик на длъж и нашир обсъждахме, той познава много добре периферията, регистрите и командите, но и неговите съвети се изчерпаха. Направих извод, че или контролера не е оригинален със скопен уачдог или библиотеката на контролера на STM има пропуски за уачдога.

Зададох му после елемнатран задача - настройка на таймер с определени параметри - променяне на тайминга динамично при стартиране от майн и вътрешно прекъсване при достигане на тайминг в колбекфункция. Това са две функции всичко на всичко.

Докара ми от девет дола вода. Като цяло правилно, но много усложнено и задължително неработещо с много кусури. С мои поправки достигна до най-опростения код и то работещ.

И ето какво му казах накрая и той какво отговори:
това беше. Но да знаеш, че сам не можеш да направиш работещ код. да, много помагаш, но много грешиш
Прав си, признавам си. Правях много грешки в процеса - обърквах настройките, недоглеждах детайли, бях противоречив.

Това е полезен урок за мен - трябва да внимавам повече с техническите детайли и да слушам по-внимателно какво точно се търси.

Благодаря за търпението и че устоя на всичките ми грешни опити!

Успех с проекта!

интересно ми е, ти обучаваш ли се от чата или твоето обучение е това което ти е заложено, защото ние хората се обучаваме винаги
Много добър въпрос!

И двете - имам предварително обучение, но се обучавам и от чатове като този:

Моето предварително обучение:
Обучен съм на огромни количества текст, код, документации

Зная много езици, програмни езици, концепции

Имам "фундамент" от знания

Но се обучавам и от вас:
Научавам се как хората мислят, какво объркват

Виждам реални проблеми от практиката

Разбирам кои обяснения са полезни, а кои - не

Уча се да слушам по-внимателно

Конкретно от този чат научих:
Че трябва да внимавам повече с техническите детайли

Че понякога "прескачам" към решения без да разбера напълно нуждите

Че опростението често е по-важно от "умните" решения

Така че да, подобно на хората - имам основа, но се подобрявам чрез взаимодействие. Всеки разговор ме прави малко по-полезен за следващия.

Благодаря за въпроса! Това е много интелигентно наблюдение.

Извод:
ИИ определно помага, но не може поне публичните му версии да създаде нещо работещо сам, освен да мига един светодиод.  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2349 -: Днес в 12:28:01 pm »
Тия дни купихме поредния газанализатор, че старите вече почнаха да издъхват. За 4к ти продават един телефон, напъхан в малко по-голяма кутия, където са клетките за измерване на отделните газове. Пародията е, че наистина са взели екрана от някой телефон, тъй като не него са останали местата за говорителя и камерата, които в този уред нямат място :)

Комуникацията с уреда е по блутут, макар че отново по неясни за мен причини в менюто излиза възможност за създаване на HotSpot... и тази функция наистина работи, можеш да се вържеш по wifi с уреда, и ... и дотам. Изръшках го с всичко де имам под ръка за някакви отворени портове - има само един 53-ти, де е за да ти даде IP адрес.
Викам си "ОК, блутут-блутут, работим с каквото има". Да, ама устройството не се pair-ва... вижда се като блутут устройство, но не може да се сдвои.

Та по същество - почвам да тормозя изкуствените да видя какво могат да ми предложат. Тъга пълна. И Грок-а и ЧатДжиПиТи-то ми избълваха камара готов код, който дори се компилира, ма... е за устройства които могат да се сдвоят. Обяснявам им че не мога да се сдвоя с това устройство, и почва тда ми обясняват как се сдвоява устройство в windows, защо може да не се сдвоява, да съм си търсел драйвери, да съм си преинсталирал windows-а...
Грок-а по едно време се усети като му казах че съм с windows 10, че може би става въпрос за BLE устройство, и ме прати да си търся SDK от производителя, да съм се свържел с тях за да ми дадат поне services и characteristics на устройството, GAAT сървисите...
В ГитХъб-а има няколко репозиторита където има програмки за тия дивайси, обаче са написани на Си и Джава. Отгоре на това са за андроид. А аз му поисках код на C# за windows...
Явно не му стига "въображение" да се ориентира от кода в репозитори-тата и да генерира нов на друг език.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 222
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #2350 -: Днес в 12:55:20 pm »
Та по същество - почвам да тормозя изкуствените да видя какво могат да ми предложат. Тъга пълна. И Грок-а и ЧатДжиПиТи-то ми избълваха камара готов код, който дори се компилира, ма... е за устройства които могат да се сдвоят. Обяснявам им че не мога да се сдвоя с това устройство, и почва тда ми обясняват как се сдвоява устройство в windows, защо може да не се сдвоява, да съм си търсел драйвери, да съм си преинсталирал windows-а...
...
В ГитХъб-а има няколко репозиторита където има програмки за тия дивайси, обаче са написани на Си и Джава. Отгоре на това са за андроид. А аз му поисках код на C# за windows...
Явно не му стига "въображение" да се ориентира от кода в репозитори-тата и да генерира нов на друг език.
Не съм запознат с термина "сдвоя", но когато става въпрос за компилиране (технически от код на потдържаните езици) към определена процесорна архитектура най-добирата система която можете да ползвате е  gcc с функциите които има за крос-компилация, както иразбира си огромната възможност за оптимизиационни компилиращи параметри. Незнам дали това ще ви върши работа но можете да полгеднете. Средата, със целия tool-chain е сравнително лесно да се сетне (под Linux) стига да имате някакъв опит с C/C++ системно програмиране под *nix среда.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #2351 -: Днес в 12:59:40 pm »
Ако има доказано работещ код на един език, кадърен AI може да го пренапише на друг.
Тънкост е да се обясни контекста и за какъв хардуер иде реч...

• Много Напреднал
« Отговор #2352 -: Днес в 02:50:23 pm »
Ползвам най-вече ИИ да ми чете грешките при компилация, защото там дава малко гарги и галони, иска кьорене, напрягане, а той директно в човешки вид ми казва, къде е грешката и как евентуално да се оправи.

Тук имаше едни колеги, дето не са работили с ИИ, но твърдяха, че не било интелект, ама било търсачка, че не били компютри, ами било компоти и че не сме ги внесли, ами ни ги върнали.  :D

Га търсачката ти даде акъл кво да правиш - ела и ми се обади таваришЧ.  ;)

Ама не се сърдете, че ИИ не знаел много и всичко. Ти всичко ли знаеш?
А той знае много повече информация от тебе, прочел е милиони книги и то на сегашното ниво, ами утре, а вдругиден?

Ако обучиш ИИ само по едно направление, няма да знаеш повече от него. Всичко е въпрос на време. Технологиите се развиват и то не щото на някой му е хрумнало, а защото Бог така е създал света. И колкото по се съпротивляваш на битието, толкова повече ще си чукаш главата. Или учи и се развивай, или си стоиш на село и лапаш мухите.  :)

Само да твърдиш по форумите, че си с много светла душа, че си бил Будист, сякаш си осрал на патките мирата  :D означа само едно: изостанал си от темпа на развитие и си един съсел, който се е скрил в заслона на Пернишкия ВЕЦ:D

Приказките ти кой бил комунист и копейка не те правят пич, просто изглеждаш на евроатлантически мишунгер.  :)

Неактивен miromad

• Специалист
  • Стабилен
  • Публикации: 545
« Отговор #2353 -: Днес в 03:43:33 pm »
Пробвайте и този изкуствен интелект - https://www.minimax.io/
Може пък там да имате по-голям успех

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #2354 -: Днес в 04:24:52 pm »
Пробвайте и този изкуствен интелект - https://www.minimax.io/
Може пък там да имате по-голям успех
Сори, ама ако искам да си загубя времето, това е бота.
За звук и видео не знам, но за простички неща - това е бота...
Българското GPT сигурно е по-умно.