Начало > Новини от света на технологиите
Технологични новости
juliang:
--- Цитат на: EDM electronics в Февруари 17, 2025, 02:50:50 pm ---България ще плати скъпа цена на русофобията. Трябва глад, защото е храни куче да те лае.
--- Край на цитат ---
Платихме скъпа цена на русофилията. Ако трябва да сме точни - още я плащаме.
--- Цитат на: EDM electronics в Февруари 17, 2025, 02:50:50 pm ---Тока от тази година стана скъп, дано стане още 3 пъти поне по-скъп. Купувайте американски ток. :)
--- Край на цитат ---
Викаш друго беше когато беше евтин, ама го нямаше по 2 часа на всеки 6. Както всичко други впрочем... беше евтино, ма го нямаше. Примерно бананите :)
h2motor:
juliang, в момента има бивши съветски републики където тока им е наши 2-3 стотинки. Те дори не искат да плащат сметки за ток и масово не плащат, защото са им казали че държавата е длъжна да осигури на всеки човек ток на корем. Познай в мрежата им си има ток и държавата се оправя с разходите да го произвежда, покрива ги а и евтино го произвеждат със стари и много малко нови мощности толкова години си имат ток. Дори си купуват от Япония втора ръка коли - Нисан Лийв, всички коли които се появят на вторичния пазар те ги изкупуват от Япония. По улиците им всяка втора кола е електричка, това го няма никъде. И ги гледах, казват - аз на Нисана тока дето ще му го зареждам не го смятам като разход, то няма смисъл. Ами няма защото зарежда батерията за 70 стотинки все едно, какво да му смята.
Те са доказателство, че тока може да бъде много евтин ако се плащат само за производството му и на производителите и реалната цена за подръжка на мрежата, без посредници и всякакви мошеници. 3 стотинки за киловатчас и си имат и ток повече от нас, те харчат много. Не си личи да са с по нисък стандарт на живот от нас, дори е по висок - карат коли много, масово въртят по над 100 км. на ден.
juliang:
--- Цитат на: h2motor в Февруари 17, 2025, 07:25:40 pm ---...Те са доказателство, че тока може да бъде много евтин ако се плащат само за производството му и на производителите и реалната цена за подръжка на мрежата, без посредници и всякакви мошеници. 3 стотинки за киловатчас и си имат и ток повече от нас, те харчат много. Не си личи да са с по нисък стандарт на живот от нас, дори е по висок - карат коли много, масово въртят по над 100 км. на ден.
--- Край на цитат ---
Моторчо дай да сметнем...
Имаш един реактор а АЕЦ-а. 1 000 мегавата или 1 млн киловата. За час той произвежда 1 млн киловатчаса електроенергия. По 2 стотинки са 20 000 лева.
Една година има 365 дни по 24 часа или 8 760 часа. 8 760 часа по 20 000 лева са 175 млн лева грубо.
В задачата се пита "колко години трябва да работи един реактор на АЕЦ за да изплати само инвестицията от закупуването му?"
В тая цена не се включват:
- горивото за реактора
- заплатите на бачкаторите
- трасето до консуматорите с всичките трафопостове и поддръжката му
- плановите ремонти на реактора
Кажи една цифра, за да се посмеем заедно :)
VITAN:
--- Цитат на: juliang в Февруари 17, 2025, 06:52:33 pm ---Платихме скъпа цена на русофилията. Ако трябва да сме точни - още я плащаме.
--- Край на цитат ---
Ее, що сме прости. Някои отдавна кешират!
Действителен случай:
Украинска майка пише на сина си на фронта:
- Синко, спри да ми пращаш микровълнови печки, вече имам 10.
П.п. Но ние не сме и толкова героични:
https://rg.ru/2025/02/16/reg-pfo/gruppa-aida-unichtozhila-boevikov-vsu-raspiavshih-plennogo-bojca-vs-rf.html
P.s. Утрепаха баща ти, а ти още отворко:
Майк Бенц пред Тъкър Карлсън: USAID плащаше за наркотрафик, тероризъм, пандемии. „Независими журналисти“ сваляха чужди правителства
https://provaton.bg/2025/02/17/%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba-%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d1%86-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%82%d1%8a%d0%ba%d1%8a%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bb%d1%81%d1%8a%d0%bd-usaid-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%88%d0%b5/
juliang:
--- Цитат на: VITAN в Февруари 17, 2025, 08:40:36 pm ---Действителен случай:
Украинска майка пише на сина си на фронта:
- Синко, спри да ми пращаш микровълнови печки, вече имам 10.
--- Край на цитат ---
Честно?!? Дори нещо оригинално не можете да измислите, а крадете идеи от началото на войната :)
Толкоз нещастна пропаганда... ма то каквито са началниците такива са и рупорите в БГ.
Патриотичен ватнишки плакат:
Ти като виден експерт по блатните въоръжения би ли ме осветил кой точно самолет е показан на плаката? :)
Да ме подсетиш този самолетоносач в кой ватнишки флот е зачислен?
И малко дреболии:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия