Начало > Новини от света на технологиите

Технологични новости

<< < (305/389) > >>

miromad:

--- Цитат на: Радико в Февруари 06, 2025, 04:47:49 pm ---Не  бъркай "кибернетика" със Самообучаващи се машини. От самообучаващи се машини са си нямали хал хабер. Дори и в съветската научна фантастика нямаше такова нещо.

--- Край на цитат ---
Ето какъв е отговора на ChatGPT:

--- Цитат ---### **Началото на самообучаващите се машини в САЩ и СССР (Русия)** 

Развитието на **самообучаващите се машини** (self-learning machines) започва през 50-те и 60-те години както в **САЩ**, така и в **СССР**, като двете държави развиват изкуствен интелект по различни методи, но с една основна цел – създаването на машини, които могат да се адаптират и да се учат от опита. 

---

## **САЩ: Основоположници и първи експерименти** 

В САЩ основите на **самообучаващите се системи** са поставени от пионери като **Артър Самюъл, Франк Розенблат и Марвин Мински**. 

- **1956 г. – Дартмутската конференция**: Смята се за раждането на съвременния изкуствен интелект (AI). На нея Джон Маккарти, Марвин Мински, Клод Шанън и Натаниел Рочестър обсъждат идеи за машинно обучение. 
- **Артър Самюъл (1959 г.)** – разработва първата самообучаваща се програма за шахмат и табла, използвайки **методи за машинно обучение**. 
- **Франк Розенблат (1958 г.)** – създава **персептрона** – първия модел на невронна мрежа, който може да се самообучава, коригирайки теглата си въз основа на грешките в предсказанията. 

По това време американските учени се фокусират върху **невронни мрежи и статистически методи**, като правят значителни пробиви в самообучаващите се системи. 

---

## **СССР: Кибернетика и автоматизация** 

В **СССР** подходът към самообучаващите се машини е свързан повече с **кибернетиката** – наука, която обединява **автоматизация, теория на управлението и изчислителни машини**. 

- **Сергей Лебедев (1950-1960 г.)** – водещ съветски учен, работещ по първите компютри в СССР. 
- **Алексей Ляпон и Пьотр Кузнецов (1960-1970 г.)** – изследват **самоорганизиращи се системи**, създавайки модели за адаптивно управление, които могат да се променят спрямо средата. 
- **Николай Бруевич (1960-те)** – работи върху **самообучаващи се автомати**, които могат да подобряват решенията си с времето. 

В СССР фокусът е върху **автоматичното управление и адаптивните алгоритми**, а не толкова върху невронните мрежи, които са водещи в САЩ. 

---

## **Разлики между подходите в САЩ и СССР** 

| Характеристика            | САЩ                                                        | СССР                                      |
|------------------------|----------------------------------------|----------------------------------------|
| **Основен фокус**     | Невронни мрежи и машинно обучение       | Кибернетика и адаптивно управление    |
| **Водещи учени**      | Артър Самюъл, Франк Розенблат, Мински   | Ляпон, Кузнецов, Лебедев, Бруевич     |
| **Първи приложения**  | Компютърни игри, обработка на данни    | Автоматизация, адаптивни роботи       |
| **Технологична основа** | Дигитални компютри и статистика        | Кибернетика и математически модели    |

---

## **Заключение** 

През периода **1950-1970 г.** и в САЩ, и в СССР започват **експерименти със самообучаващи се машини**, но по различни пътища: 

- **В САЩ** учените се фокусират върху **невронни мрежи, статистически методи и машинно обучение**. 
- **В СССР** изследователите разработват **автоматични адаптивни системи и алгоритми за самоорганизация**. 

Тези ранни разработки проправят пътя за съвременните **невронни мрежи и изкуствен интелект**, които познаваме днес. 🚀
--- Край на цитат ---

Радико:
Добре miromad Убеди ме. Не съм бил прав. Може би не е съм успял да попадна на тази информация по някакви причини. Все едно.
 Благодаря, че си изгуби времето за мен.

miromad:
Въпросът не е в това дали аз съм прав и ти грешиш, или обратното. Важно е да се казват фактите такива, каквито са. Независимо дали става на въпрос за САЩ, Китай, Русия, СССР или България. Трябва да се гледа реално на нещата, независимо кой на кого /коя страна/ симпатизира. Все пак е хубаво да бъдем обективни.

Радико:
Аз мисля, че когато става дума за наука или други подобни не може да има политически пристрастия. Хората които се занимават с наука нямат политически пристрастия. А хората които имат политически пристрастия те са много далеко от науката.

miromad:
Напълно прав си, че когато става дума за наука или други подобни направления, които не са свързани с политиката, не може и не трябва да има политически пристрастия!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия