Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Генератор на високо напрежение с IR2153D

(1/4) > >>

lz1jer:
   Предлагам схема на високоволтов източник на постоянно напрежение. Изходните параметри зависят от много фактори, но най-вече от високоволтовият трансформатор и умножителя.
   Схемата се състои от три части, регулатор на напрежение, генераторна част и умножител на напрежението. Интерес представлява драйвера на мощните транзистори, който съдържа в себе си и осцилатор, това е IR2153D. С помощта на външни елементи се задава нужната честота на осцилатора, а коефициентът на запълване е 50%. Използваните MOSFET транзистори са IRFB4227, които имат много ниско съпротивление и са отлични за целта. С регулатора на напрежение се дава възможност за плавно увеличаване и намаляване на изходното напрежение по косвен път, а променяйки честотата на осцилатора, може да се търси резонанс в някоя от двете намотки на високоволтовият трансформатор. Например, подбирайки правилно С4 по отношение на индуктивността на първичната намотка, може плавно да се намери резонанса и да се извлече максимална ефективност на предаване на енергията. При избора на честота на осцилатора, водещ параметър беше марката на феритния материал на трансформатора. Тъй като е използван повишаващ трансформатор от черно-бял телевизор, се знае, че честота от 15-20 килохерца няма да е проблем и са подбрани С1-1nF и R2-22k.
   Умножителя на напрежение е реализиран по класическа схема Кокрофт-Уолтън с диоди DD1600/16kV и кондензатори 100pF/12kV. Напрежението на вторичната намотка на ВВ трансформатора трябва да е два пъти по-ниско от номиналното на използваните диоди и кондензатори, за всеки случай. Коефициентът на пулсации на полученото постоянно напрежение не е известен, а и едва ли е от голямо значение, колкото-толкова  :)
   В крайна сметка се получи високо напрежение от порядъка на 60-70kV, съдейки по разстоянието на което започват пробивите от U+ към земя. Схемата не е кой-знае какво, но изпълнява първоначалният замисъл - плавно регулиране на изходното напрежение.
   Изобщо не препоръчвам на никой да си играе с високи напрежения, т.к. освен удар от електрически ток, може да получите облъчване с УВ светлина, възможно е да има и рентгенови лъчи, да не говорим за озона.
   Схемата е в HV_PSU_LZ2017.pdf
   Линк с кратко видео (GIF): https://drive.google.com/file/d/0B0UNbua9Wfc3LW1RVS1tSUZHZWs/view?usp=sharing

mirkata:
Здравей lz1jer, в момента аз правя високоволтов източник на приятел с инт. схема IR2153D. Трябва му до 40 киловолта. Транзистора е irf3205. Използвам ТХО ТДС 17. Приготвил съм и други две ТХО за чернобели ТВ за проба, но не съм ги пробвал. Засега съм в началото на пробите.
Незнайно защо, даже и при правилни настройки с потенциометрите, не мога да умножа напрежението по 3 или по 5. Умножители- класиката. При еднопътно изправяне с един диод 30 Кв/0.1 А и С= 510 пф/30 Кв се получава 5 Кв, а при опит за умножаване, греда. Не се умножава. Мистерия някаква.
Предполагам, че не мога да уцеля резонанса на ТХО,то....
Ти си по напреднал в тази област, имаш ли някаква идея за моя неуспех?
Между другото, не мога да видя твоята принципна схема в HV_PSU_LZ2017.pdf, както си я дал.

mito_kupona:
mirkata, използвай диоди до 4000 в, да речем руските КЦ106А или някакви подобни. За 40 киловолта ще трябва да сложиш 10-12 броя. Не може да искаш да умножиш напрежение от 5 киловолта с диоди с номинал 30 киловолта, защото съпротивлението на тези диоди е много голямо за напрежението, което искаш да умножиш. С тези диоди за 30 киловолта
можеш да направиш умножител, но трябва да му подадеш на входа 20-25 киловолта. Има една зависимост, която гласи, че номиналното променливо напрежение, което искаш да умножиш трябва да е 75-80% от номиналното напрежение на диодите. Доказано от практиката. Ако използваш диоди за 4000 волта трябва да подадеш на умножителя 3-3,5 киловолта.

lz1jer:
   Здравей, mirkata! Линкът към схемата е най-отгоре над първата снимка *.pdf. Съгласен съм с препоръките на mito_kupona, аз даже подавам на входа не повече от 1/3 от номиналното напрежение диодите. Използвах DD1600/16kV. Нямам реална представа колко е на изхода след умножителя, но пробивите започват на около 45-50мм. Когато уцеля резонансната честота на ВВ трансформатора нещата доста загрубяват и пробива изолацията на самия траф. Освен това се наблюдават и странични ефекти, например убождания по кожата, святкат се лампи, дозиметъра, който е на терасата и мери фона направо зашкалва. Опасна играчка се получи.

Прикачвам схемата още веднъж.

mirkata:
Благодарности за  mito_kupona и lz1jer за разясненията. Ще ги приложа с другото ТХО. Като смених ТХО,то всичко се оправи. Не се и задълбочавам повече за да разбера причината, продължавам пробите с другото ТХО.
Да бе, вярно. Не се досетих, че тези диоди са с голямо съпротивление. Такива си поръчал моя приятел и аз, ха сега давай в схемата. Има умножаване, но поради горната причина не е достатъчно. Имам диоди от микровълнова фурна, ще пробвам с тях ( по идея на lz1jer ). Същевременно продължавам да търся по подходящи диоди.
За резултата ще пиша тук.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия