Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Компютри, ECU, диагностика

Газификация на мотор с директно впръскване

(1/3) > >>

mzk:
Пускам това ЛС като тема, защото предполагам ще бъде от интерес и за другите участници.
-------------------------
Здравей valex!

Имам стар Citroen C5 2.0 HPi /2001/, в който се наляха маса пари (съединител, глави, всякаква поддръжка).

Освен амортизацията и забележките, двигателят е с директно впръскване и предполагам не може да се газифицира на разумна цена.

Последно е сдала багажа ламбда сондата (широколентова, не я намерих в България) и тя също е с "приятна" цена.

Въпросът е следния - иска ми се да сложа газ на колата и да я покарам още известно време, докато директно стане за моргата (в момента няма желаещи да я купят). Тук има много варианти:

1. Газов комп за директно впръскване - напр AC Stag 400 (чакам отговор от тях дали поддържа RLZ мотор - EW10D). Ще трябва да налея още пари, да сменя ламбда сондата и да си играя с прецизиране на впръскването. За съжаление имам подозрения в работата на един инжектор, също така на този мотор беля прави помпата за високо налягане, която е четирицифрена сума и ако сдаде багажа няма да има смисъл да я търся.

2. Втори вариант - оставям я както е в момента - в "принудителен" авариен режим. Обяснявам защо: в авариен режим (без работеща ламбда сонда) ECU-то /би трябвало!/ работи само в "нормален" режим, т.е. не разчита на преобедняване на сместа и директното впръскване /впръскване в края на цикъла на компресиране/.
С газово ECU мога да си поиграя да намаля малко времената на бензиновите инжектори, защото сега я дави и е много неприятна за каране. А може и да не се занимавам.

Измислям си някаква самоделка така, че да впръсква минимално кол-во бензин за щадене на инжекторите и газифицирам с обикновен газов инжекцион.

Ако помпата за високо наляга не сдаде багажа слагам обикновени инжектори и шунтирам датчика за налягане в рейката...

3. Трети вариант /отпаднал/ - изхвърляне на бензиновото ECU и замяна със самоделка - макар да е един чудесен учебен проект би изяло твърде много време и нерви, а аз търся бързо решение с ниска цена :/

Какво мислиш, какви подводни камъни да очаквам? Някакви други идеи?

Благодаря предварително!

ПС:
- мисля, че има променливо газоразпределение, ако има някакакво значение;
- електронен дросел;
- кой знае още какво... :-/

getca:
mzk, четвърти вариант - разкарваш бензина тотално някак си, монтираш един газо-въздушен смесител на входящия колектор и си караш след съответния реглаж. Минимална цена, простота, надеждност 8). Е, че ще харчи малко повече, дреме ти. Ама си палиш на газ без грижи лете, зиме :) Иначе тоя шибан мотор с ГИ и обратна връзка трудно ще го догодиш ми се види. А и като знам тукашните разбирачи какви ги вършат, особено пък на GDI ДВГ.
Та, това от мен, съвсем сериозно.

mzk:
@locco, запознат съм.

@getca, и това е вариант, чудя се дали неработещите бензинови инектори могат да се счупят от прегряване в един момент и да се отчупят части.

Радико:
Нищо не може да им стане на инжекторите освен да се запекат от превръщането на останките от гориво в кокс. Алуминият на буталата има много по ниска точка на топене от материала на инжекторите Щом става дума за "финал дестинейшън" то варианта на гецката на мен ми се вижда най приемлив.
А между другото инжекторите ти отделни ли са или са интегрирани във свещите.

mzk:
Отделни са. Не знаех, че има интегрирани в свещите :)
Говоря с emm днес, нещата вървят към най-обикновената конверсия.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия