Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
Vale:
Това устройство работи, ако кондензаторът е предварително зареден, което позволява да му се направят бутони за пускане (зареждане на кондензатора като се заобикаля транзистора), и за спиране (отключване на веригата за зареждане на кондензатора до пълното му разреждане).
На местото на релето може да се постави импулсен захранващ блок и директно да се захранва различна електроника.
Практически от възможността за КПД над 100% и възможността за захранване работата на релето от електрет се слага точка на въпроса за всеобща валидност на закона за запазване на енергията. А това е сериозен камък в градината на науката ФИЗИКА като цяло. Аз не знам, кой е позволил, тези два документа да бъдат поставени в свободен достъп, но това си е чисто негов проблем. Нашата работа е да направим правилните изводи от тези документи.
GreenHulk:
Относно елекретите - за сега не намерих да се предлагат масово продажба отделно, видях че има електронни компоненти на основа елекрет. Има ли все пак от къде да се купят или трябва или да си ги прави сам човек или да ги вземе от готов елемент?
Vale:
И аз не съм виждал да ги продават. Според мен никога нема да ги пуснат в продажба. Има два варианта - или го правиш сам, или намираш как да го извадиш от старо устройство имащо електрет. За първия вариант в интернет има много инструкций, но трбва да внимаваш да го направиш много тънък. В примерните клипве правят много дебели електрети, понеже на всякъде пише, че електрета е аналог на магнита. Значи колкото по-голям, толкова по добре. А истината е, че това е самозареждащ се кондензатор, така че, колкото по-тънък, толкова по-добре.
За втория вариант най-ефективно може да бъде разглабянето на клавиатюра за комютър. Най-вероятно е безкабелна клавиатюра да има електрет на всеки клавиш. Обаче всичките електрети ще бъдат едностранно метализирани, т.е. требва да им направиш втория електрод.
Vale:
Има още интересни патенти на сървера на руснаците, които пряко или косвено са свързани с исползването на електрет. Ето например украинска разработка, явно направена в лаборатория за производство на електрети, които очевидно нямат поръчки от военните и се чудят от какво да се хранят. Това ме навежда на мисълта, че Украина може да се исползва за доставяне на електрети, защото очевидно има възможност да ги произвежда, а няма поръчки от армията. В патента става въпрос за директно свързване на електрет и полярен диелектрик (сегнетоелектрик), без никакви релета, матерялът директно работи като источник на ток. Определен е срок на годност на изделието от 1 г. (8000 часа), но няма анализ каква е причината - електрета или диелектрика.
Vale:
Ето схемата:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия