Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Получаване на ел. ток от електрет

<< < (40/51) > >>

Vale:
Ето слагам още една публикациа за въпросната установка, за да може всеки да се запознае с тази разработка:

Bat_Vanko:
Vale, като си толкова начетен я ми кажи запознат ли си с разработките на Акад. Болотов. "Виден" руски физик заточен в психиатрия заради разминаване на неговите разработки с разбиранията на материализма. Ако си прочел само една негова книга предполагам вече си започнал направата на олтар с неговата снимка в златен ореол. Човека е открил закана на Фарадей, доказал е несъстоятелността на законите на Нютон и т.н. че няма да ми стигне мястото на сървъра да изброявам. Но това ще продължи до момента в който не започнеш да правиш нещо практическо, а не само да му се кланяш захласвайки се. Тогава изведнъж цялата "иЗтина" лъсва. Точно това искам от всички интензивно търкащи клавиатурите - спрете с тези локуми, направете нещо практически (поне един опит) за да разберете че това което пише в дебелите книги не винаги расте на нивата. Тогава и само тогава ще имате собствено мнение и няма да се оповавате на разни безименни писачи и преписвачи, за които славата е всичко.
П.п. това че съм казал, че магнитната турбина няма да стане е защото ТАКА няма да стане. Многото неработещи клипове в тубата го доказват. И това че намерих работещо решение е не защото назубрих много книги и статии, а защото направиш достатъчно експерименти подкрепени със необходимите разсъждения върху ефектите.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 16, 2018, 08:18:34 pm ---epwpixieq-1 би ли могъл да обвиниш ентусиастите от България и Русия, че са подвластни на корпоративни или банкови интереси. Мисля, че не, но резултатите все пак са нулеви.

--- Край на цитат ---
Не обвинявам който и да е било особено ентусиастите, всеки има право на собствено мнение, и начините на излагане на него, в предвид аналитичните си способности, и познанието което е натрупал, и личните му интереси.
Това което не харесвам, но няма как да се спре, е да се хвърлят необмислени коментари или коментари без предварително задълбаване в материята.
Логиката за корпоративните и банкови интереси, в моят предишен коментар, засяга директно големите компании и индустриални концерни, които за съжаление са тези с най-много ресурси за изследователска дейност.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 16, 2018, 08:18:34 pm ---Аз виждам три възможни причини за това:
1. Въпреки всички направени опити не са постигнати реални резултати поради неработещи принципи;
2. Вроденият мързел на дискутиращите темата и нежелание да се направи поне един експеримент за доказване или отхвърляне на принципа;
3. Така наречените "ръководител движение" - колеги които се опитват да организират другите така, че те да вложат средства за да докажат или отхвърлят техните тези и идеи. Било то поради неразбиране на материята или отново поради вроденият мързел.

--- Край на цитат ---
Няма спор, това са правилни въпроси които повдигате, не мисля че имаме разногласия тук, тези ваши въпроси само може да се развият  или да се добавят нови.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 16, 2018, 08:18:34 pm ---Много важно за да проработи нещо е правилната настройка, но това е само докато се задълбочиш в разбирането на протичащите процеси.

--- Край на цитат ---
Много правилно, нямаме несъгласия тук.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 16, 2018, 08:18:34 pm ---На хартия всичко работи, дори и 100% от патентите. Законите и принципите открити от разни некороновани "професори" и "академици" също работят, но само на хартия. ... Тогава едва разбираш колко измислено е всичко и колко нереална е титлата пред името...
Та в крайна сметка в мен възниква въпроса, ти и Vale от кой от горе изброените типове хора си?

--- Край на цитат ---
Не мисля че трябва да ви убеждавам какъв човек съм. Имам достатъчно коментари по темите и интересуващ се човек да може да проследи идеите които развивам, някои неща които показвам, и да си направи сам заключение.

--- Цитат на: juliang в Ноември 16, 2018, 09:02:54 pm ---Съгласен съм само, че горенето в домашни условия е практически непосилно да се направи икономично. Произвеждането на ел. енергия от фосилни горива в домшани условия е още по-нефективно.

--- Край на цитат ---
juliang, примера в коментара ми беше изключително за използване на ел. енергията в домашни условия САМО за отопление. Никъде не съм споменал за генериране на ел. енергия.

--- Цитат на: juliang в Ноември 16, 2018, 09:02:54 pm ---Колко от вас ще са готови да се бръкнат с няколко хилядарки за икономайзер от неръждавейка за да увеличат КПД-то на печка тип "циганска любов"?

--- Край на цитат ---
Ако има хора във форума с печки "циганска любов" веднага да си признаят и да бъдат публично порицани :D. Както казах печките, където горивната камера е метална, обикновено са неефективни понеже директно отдават топлината от горивната камера а не я концентрират в нея за пълно изгаряне.  В допълнение да не говорим, че само, горенето на дървесина престояла 1 година, без абсолютно нищо друго да е направено, вдига КПД-то на горенето, пропорционално на енергията необходима за потенциалното изпаряване на количеството вода с което е намалена влажността. Това го знае всеки, но колко хора ползват сухи дърва за горене? Другото елементарно нещо е контролирането на достъпа на въздух ( кислород ). При металните печки "бавното" горене се осъществява с подтискането на достъпа на въздух към горивната камера, а както знаем така ограничаваме кислорода и имаме бавно но неефективно горене. Тоест в бита имаме един изключително вреден навик на лесно контролиране на горенето което води до неефективен горивен процес.  Разбира се самите типове на металните печки ( без вътрешно да имат огнеупорни тухли ) е проблем. Но на човек не му е необходимо да инвестира хилядарки за да получи ефективност, просто е необходимо разбиране на горивния процес, желание за работа, тухлен материал, и малко средства а не само за закупуване на нещо наготово от магазина. Ако се говори и за топла вода, а не само за отопление, тогава имаме малко повече работа и съобразяване но не е толкова сложно. Е ако човека има и познания по Руски или Английски и Интернет връзка това е винаги от полза.

Съжелявам че излизаме от темата в такава насока. Ако колегите и атос се съгласят нямам напротив да се преместят коментарите в друга по-подходяща тема.

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 16, 2018, 11:23:37 pm ---... juliang, примера в коментара ми беше изключително за използване на ел. енергията в домашни условия САМО за отопление. Никъде не съм споменал за генериране на ел. енергия.

--- Край на цитат ---
Когато ел. енергията е генерирана в модерна когенерация и се използва разумно, не съм сигурен че ще бъде по-малко ефективна от една печка на дърва. Да не говорим когато ел. енергията се ползва в климатик - тогава нещата стават кристално ясни.
Остава и открит въпроса за комфорта и удобството. Никой не може да ме убеди че грижата за една система за горене е по-малко ангажираща и лесна за експлоатация от една електрическа такава. На никой не му се мъкнат дърва и въглища (да не говорим ако живееш на 12-я етаж в Младост), не му се чистят кюнци, не му се става посред нощ да добави малко цепеници... Цъкваш копчето и имаш топло.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 16, 2018, 11:23:37 pm ---... Както казах печките, където горивната камера е метална, обикновено са неефективни понеже директно отдават топлината от горивната камера а не я концентрират в нея за пълно изгаряне.  В допълнение да не говорим, че само, горенето на дървесина престояла 1 година, без абсолютно нищо друго да е направено, вдига КПД-то на горенето, пропорционално на енергията необходима за потенциалното изпаряване на количеството вода с което е намалена влажността. Това го знае всеки, но колко хора ползват сухи дърва за горене? Другото елементарно нещо е контролирането на достъпа на въздух ( кислород ). При металните печки "бавното" горене се осъществява с подтискането на достъпа на въздух към горивната камера, а както знаем така ограничаваме кислорода и имаме бавно но неефективно горене. Тоест в бита имаме един изключително вреден навик на лесно контролиране на горенето което води до неефективен горивен процес.  Разбира се самите типове на металните печки ( без вътрешно да имат огнеупорни тухли ) е проблем. Но на човек не му е необходимо да инвестира хилядарки за да получи ефективност, просто е необходимо разбиране на горивния процес, желание за работа, тухлен материал, и малко средства а не само за закупуване на нещо наготово от магазина.

--- Край на цитат ---
Доста неща има верни, но и доста неверни.
Съгласн съм че "задушаването" на пламъка не е добра идея, но пък това е лесния начин да регулираш топлината. Правилния е да вадиш гориво (или да слагаш по-малко), но това пак опира до удобството - никой не си стои постоянно до печката за да регулира процеса на горене, защото е неудобно и в края на краищата не си струва парите - буквално.
Една модулираща горелка на газ и нафта струва между 15 и 50 000 лева. Не че е невъзможно да си я сглобя аз от подръчни средства, но ... струва ли си? И откъде по дяволите да намеря парче ламарина от сплавта, от която правят дифузора? :) Преди 10-тина години германците дет правят горелките са си изпросили състава от фирми, занимаващи се с космически разработки - от подобна сплав правят соплата на космическите ракети... това го няма в склада за метали в квартала ... А от личен опит мога да ти кажа каква е разликата между старите шайби правени от "обиикновена" топлоустойчива ламарина и новите. Едните караха по 1-2 години, новите карат по над 5.
Същото е и с икономайзерите. Разни "специалисти" се опитват да ги правят от обикновена ламарина, но практиката показва че единствено някои марки неръждаема стомана са способни да издържат 5-10 години - всичко друго се пробива за месеци. И си има фирми, които имат години и десетилетия опит и знания да произведат едно такова изделие, и да гарантират че то ще работи дълго време без проблеми. Става въпрос не само за материалите - имат и оборудването за изготвянето на тези неща, имат и отдел който се занимава с намаляване на аеродинамичното съпотивление (за да не се затормозява процеса на горене), дет се вика - имат и боята с която да го боядисат за да стане красиво (и тая боя да не падне след месец работа).
А когато един "всезнаещ" реши да си го прави сам, трябва да открива колелото. И то по метода на пробите и грешките, а всяка грешка е пари (или пропусната икономия).

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Ноември 17, 2018, 05:18:31 am ---никой не си стои постоянно до печката за да регулира процеса на горене, защото е неудобно и в края на краищата не си струва парите - буквално.

--- Край на цитат ---
Няма спор, в допълнение както споменах металните печки не могат да постигнат висока ефективност освен ако специално не са направени за това, което ги прави безсмислено скъпи и отново липсва важен елемент. Трябва  да има силен огън за 2-3 часа, висок процент на окисление и достатъчно маса за акумулиране на голяма част отдадената топлина като за това е необходим топлинен акумулатор в някакъв вид . Това е което по народно му се знае като Руска печка, а на Английски като "masonry heaters" https://www.google.com/search?q=masonry+heater+plans&client=ubuntu&hs=Mgu&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjLseagxNreAhUUyYMKHd9ZByAQsAR6BAgEEAE . Затова в коментара си посочих че са необходими тухли.
За съжаление за носене на дърва на високите етажи не съм се замислял. В крайна сметка живота в градовете си има своите удобства и неудобства, и ние не трябва да правим коментари и да защитаваме нещо от гледна точка на нашето моментно положение, а на принципни основи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия