Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
EDM electronics:
Хайде обясни първо, как я виждаш да работи тая схема с променливите кондензатори, с ръчно въртене на ротора, а после аз ще ти кажа какво мисля за варикапи и вариконди. Защото се опитах да си представя работата на схемата и ми се вижда крайно неадекватна. Това, че някой си я постнал в Интернет, не значи, че е работеща идея. 99,9% от такива идеи са неработещи, те са само идеи.
Обясни как електрета е зареден, после къде какъв ток тече в двете рамена, после как се мени капацитета на кондензаторите в двете рамена, какъв заряд остава на тия кондензатори, кога пак се самозарежда електрета, какво става с натрупания заряд на кондензаторите, колко е той и т.н. Обясни твоето виждане за работа на схемата по най-простия начин и чак тогава ще стане дискусия. Не да хвърляш просто една схема, мислили си си нещо, и тролингистът да е наясно с мислите ти. Имай предвид, като насочваш общественото внимание към твоите проблеми, че то не е запознато в тия детайли, на които ти си се отдал. Пиши така, че да се разбере как ги виждаш ти нещата. Не, че няма де се помогне.
И престани с оплакванията, че някой на някого пречел да работи и да мисли, че някой криел от широката общественост тия тайни. Някой от форума много добре беше казал, че ако жълтия китаец научи нещо такова, едва ли ще го интересува кой илюминат или гущер криел и кой не, ще го размножи по китайски за жълти стинки.
Vale:
EDM, ще ми вземе малко време да изровя материала, от който взех тази схема. Събрал съм много материал и го пресявам. Става бавно. Мисля, че беше някаква дисертация в Канада, но трябва да проверя. После ще го поставя в темата. И ще напиша и аз как го разбирам. Вместо да се ругаем, по-добре да обсъждаме схеми, които се публикуват в публичното пространство.
EDM electronics:
Ама колега, интересно как публикуваш схеми, които не ти е ясно как работят?
Не може просто да се сочи някакъв източник и другите да се ровят. Направете така, че да синтезирате нещата, не всеки е на тази вълна.
Ето аз работя по моите си неща и не мисля по твоите. Влизам от време на време във форума, защото нямам наоколо с кого друг да дискутирам технически теми. И няма как да седна да се ровя в материалите постнати от тоя или оня. Улеснете тези, от които очаквате някакво мнение по въпроса. Ходим на работа, работим по собствени неща, проявяваме интерес и към чуждите разбира се и те са интересни, но времето не стига човек да се занимава с всичко и ако вземем да четем всичко от всеки и да мислим вместо всеки, ще станем разногледи.
Ако имаш направен електрет, кажи какво напрежение вади, за колко време се зарежда/разрежда и т.н., да се тръгне от фундамента, а после да се мисли по какъв начин да се сваля енергията, схеми и т.н., и въобще възможно ли е.
Кажи и защо смяташ, че бързото прекъсване на електронния ключ ти носи някакви ползи, защо бързо запушване, а не бързо отпушване? - тези неща не ми станаха ясни от постовете ти.
Vale:
Намерих документа и ще го сложа целия, въпреки че е доста голям. На страница 70 се описва устройство работещо с два променливи конденсатора в противоположно състояние. Когато заряда в единия намалява, в другия съответно се увеличава. В идеалния случай може да работи вечно. В реалния свят има загуби във веригата и токът ще затихне. Устройството е предложено от Sterken. На страница 118 е показана схемата за която говорим, вече с един електрет, който служи за компенсиране на загубите. Как работи схемата: в първия момент от електрета се зарежда отворения кондензатор, в резултат протича ток през съпротивлението, което е в съответната на кондензатора страна. След това при едновременно променяне на състоянието на кондензаторите, се прехвърля заряда от единия кондензатор към другия. Каквото се изяде от съпротивлението във веригата се компенсира от електрета. Понеже промяната на състоянието на кондензаторите става сравнително бавно, електрета си въстановява заряда без проблем. Освен това електрета не може да си отдаде целия заряд на конденсатор, така че той си е почти непрекъснато зареден, и губи малка част от заряда си, за да попълни загубите във веригата. При положение, че за да променяш състоянието на кондензаторите, харчиш по-малко ток, от колкото прекарваш през двте съпротивления, си на чиста печалба. Това имах в предвид, като споменах за променливите кондензатори, които се управляват с променлив ток, вместо с физическо въртене на едната плоча на кондензатора. Това е единствената схема в англоезичния интернет, където е показано исползване на електрет с два електрода. Може да се видят в документа има много схеми за подобни устройства, които исползват метода на подвижния електрод. Документа е докторска дисертация на некакъв професор от университета във Ватерлоу, Канада. Ето го целия документ:
Vale:
EDM, това със бързото запушване при зареждане на акомулатори, е разработено от Бедини. Той твърди, че при исползване на импулсен ток с характеристики, каквито са показани на графиката, акомулатора се зарежда по-бързо от колкото при нормално зареждане със постоянен ток.
Електрет направен нямам. Ако имах електрет, щях да си вадя от него ток. За това няма свободна продажба на електрети. Въпреки че са измислени от преди 100 години.
Въпроса с времето за въстановяване на заряда е най-сложен, понеже няма никакви публикации на тази тема. Единственото което се знае, и съм го сложил в темата е, че има устройство с електрет, работещо при честота 500 Hz. Другото, което е известно е, че ако се сложи магнитно поле под 900 към електрическото поле, на електрета му се увеличава заряда и му се увеличава честотата, с която заряда се въстановява. Този факт също съм го публикувал. Опитвам се да събера на едно място всичко свързано с електретите, което ми изглежда полезно. По този начин се увеличават шансовете за успех, при положение че някой располага с електрет или се е научил да го прави.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия