Ще обърна внимание на два момента:
Първо, защо в края на 19-ти век е било известно, как да се направи електростатичен прекъсвач, който не се нуждае от външно захранване за да работи, а през втората половина на 20-ти век и началото на 21-ви век се oказва че "никой не знае" как това се прави, и предлагат единия електрод на електрета да се движи принудително, кото се исползва енергия за управление, или правят опит да исползват вибрации от естествено движение (например ходене), за да се управлява веригата на електрета.
Второ. Още в първия патент на господин Сычик, който съм сложил в началото на темата, се обръща внимание, че ако единия електрод е подвижен, той не трябва да достига до електрета, поради възможност електрета да бъде увреден физически. В електростатичния прекъсвач на Тесла се исползват две отделни пластини, които могат да се допират, без да има опасност да се повредът физически в резултат от допира. Известно е, че ако няма физически контакт, не може да се получи пълно исползване на енергията, която се намира в електрета. На практика всички учебници и научни публикации предлагат най-лошия вариант за получаване на ток от електрет, въпреки че от 19-ти век е било известно как това може да се прави достатъчно ефективно. Аз мисля, че разпространяването на схемата исползваща подвижен електрод за получаване на ток от електрет се прави злонамерено за да се прикрият от широката публика възможностите, които се откриват при исползване на електрет за получаване на електрически ток.
Иначе, трябва да приемем, че всички преподаватели (професори) и научни работници, които се занимават с този въпрос са недоучени. Най-вероятното е, че никой от тях не смее да напише истината, защото се бои, че ще си загуби заплатата.
Ето и преводите на патент 685957 на Тесла първо на български: