Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

ЕЛЕМЕНТ НА ПЕЛТИЕ

<< < (6/8) > >>

Dan Milan:
Да заключим темата вече. Оказа се, че братята китайци са го измислили вече. Но джаджата е за Ауспух на кола, където краде топлина от изгорелите газове, но има и водно охлаждане.

http://www.thermonamic.com/TEG-HL350-48V-English.pdf

Имам случайно 4 броя -  TEG SP1848-27145 - елемент на Пелтие, оптимизиран за термоелектрическо генериране на напрежение при разлика в температурите м-у 2те повърхности, и с тях мога да си направя само това:

https://www.youtube.com/watch?v=J_RuoHFvHnk

Но пелтиетата ми са налични, иначе не е икономически изгодно да си правиш такъв фенер.

EDM electronics:
Имаше някакъв модел на BMW в който са направили такава система на пелтие с ауспуха. Така облекчават динамото. Друг е въпроса, какъв е ефектът от тая джаджа. Аз мисля, че по-скоро е допълнително усложняване на и без това сложните автомобили, отколкото да има някакъв реален смисъл.

Мога да дам идея за използване с по-висока ефективност, примерно при печка на твърдо гориво, да се постави пелтие-батерия от топлоотделянето на кюнците и от другата страна на пелтие един алуминиев радиатор вън, да обира студа от въздуха и да го кацат снежинките. После тази ел. енергия може да се впрегне за допълнително електрическо нагряване. Но пак си е една хамалогия, изискваща голям разход на средства и жизнена енергия /усилия, време, нерви, загряване процесора на мозъка, несгоди, настройки, вторично възникнали проблеми докато нещата тръгнат и т.н./, вместо тая жизнена енергия човек да  вложи в нещо по-переспективно или здравословно, или да си "чеше пъпа" някъде с почивки и удоволствия, което е най-доброто прекарано време на планетата Земя.

Вярно е, че трябва да има хора, които да създават иновациите, те са 2% от населението на планетата, а останалите наготово да се ползват от тях. Първите ще си жертват свободното време за вторите, които седейки, ще си "чешат пъпа", а и някой по-голям тарикат /с нисък интелект, но голяма предприемчивост/ ще изкарва и големи пари от това, за сметка на първите. Той пък няма да "чеше пъпа", защото алчността ще го кара само за пари и принадена стойност да мисли, така ще му мине целия живот, лишил сам себе си от удоволствията в него, да праЙ пари - всички ги познаваме тия пинтии-алчници.

Пелтието е такъв елемент, с който, ако се захване човек, освен да си изяде времето за "чесане на пъпа", ще си изяде и спестяванията - толкова си струва. Но нека всеки сам прецени за себе си, как да си оползотворява краткия престой на планетата Земя, да се бъхти с вятърни мелници, да праЙ пари, или със спечелените да си "чеше пъпа" и това да го прави щастлив. Никой не може надбяга научно-техническия прогрес, но и да го направи, какво от това? - нищо съществено в живота му няма да се промени, напротив ще стане по-обременен и да забрави за сладостите в живота, каузата на живота му ще е, да бъде заврян в мазата или гаража, да търси кяр със стойност жълти стотинки, докато в същото време някой друг си "чеше пъпа" някъде, нищо че живеят на една планета и в едно и също време.  :D

Горните философски разсъждения по въпроса за пелтието е мое лично мнение и НЕ АНГАЖИРАМ НИКОЙ С НЕГО! Целта ми е да пускам жокери, но всеки сам си играе играта на живота.  :D

Dan Milan:
То работата е ясна, трябва да почна да вдигам моща на волтаиците, стъпка по стъпка, първо тягов АГМ технология акумулатор 150-200 Ah и волтаик 200-250 вата, и така постепенно до 1 киловат. Пустите му волтаици дебна ги с години и не мръднаха в цените, и акумулаторите са скъпи, като засега нещата са следните: в най добрият вариант ще бъде добре ако успееш да си възвърнеш инвестицията, но никога почти не се получава. На тая тема май има световна конспирация, ще си правиш ток, да ама не-няма да си правиш.

krasias:
Прегледай тоя сайт имат добри предложения на приемливи цени  https://www.ef-panels.com/home-bg/

valex:
За мен единствено приемливо приложение на елемента на Пелтие е за захранване на помпата за вода на водно отопление. И Пелтието да използва топлината на изходящите газове.
В друга тема бях пуснал руски сайт на производител преди години на печка с вградени пелтиета и вентилаторно охлаждане. Май 350W изработваше.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия