Автор Тема: Екологично земеделие  (Прочетена 58170 пъти)

Неактивен lpoik

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 192
Re: Екологично земеделие
« Отговор #30 -: Април 08, 2017, 10:14:26 am »
Браво,Майсторе така беше и хората бяха по здрави а сега....нямам думи. :'(

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Екологично земеделие
« Отговор #31 -: Април 08, 2017, 10:48:20 am »
В допълнение към горното, може и да се повторя, но е важно:
- Водата - естествено, че е най-добре да има редовно валежи, по малко... После напояване от реки, езера и др. водоеми - неповредени от химия... Блата - НЕ! - там има яко гниене и е кофти. Чешмяната вода е ХЛОРИРАНА и избива всичко живо в земята... освен това променя яко и Пе-Ха-то, което трябва да е не повече от +1 или -1.
Ако се вкисели почвата, което е по-честия случай, - прави се ВАРУВАНЕ - такова не съм правил, но деда ми казваше, че сапунена вода оправяла почвата... но и това е спорно... в сапуна има и много мазнина и тя отива там, дето не трябва...
- Ясно е, че почти всичката вода на земята вече яко се ВКИСЕЛЯВА, поради СО2, и други гадни Окиси и Радикали (ПироВесо да се изкаже!), така че дъждовете вече са доста гадни! - същото и с реките и др. водоеми.
- Значи - Варуване но внимателно!
Иначе, т.нар. Оборски тор (ГОВЕЖДИ) - ДОБРЕ ПРЕГОРЯЛ и объркан със земя дава Най-естествена и здрава реакция на земята. Не е ли прегорял - - почват болестите...

Болестите - "Рибата гние откъм главата!" - значи, Проблемът е в човешката "тиква"... Когато има болести по растенията - значи човекът е предизвикал или помогнал да ги има. Тук  спасението е само в "химията" - иначе всякакви бабешки илачи имат не само краткотраен ефект, но и могат сериозно да навредят на растенията, защото има и вещества и бактерии, които се акумулират в почвата и догодина става още по-зле.

Вредителите - бръмбари (колорадски и др.), мушици и пр. гадове изскочили от "кутията на Пандора" се требят само с "химия" - внимателно и избирателно, и се следи карантинния срок. За бабешките илачи - казахме, и ще добавим, че те имат Никаквия ефект на това, дето залъгва мнозина - да се лекуват с Хомеопатия - което за мен - в съвременния ЖЕСТОКО отровен свят си е направо ЗАЛЪГАЛКА за "лапни шарани"!

Растенията - не трябва нито за миг да се забравя, че всяко растение има свои нужди от хим. елементи, и ако едни изчерпват Калия, други изчерпват Азота, или Фосфора и т.н. така че, ако торим Домати с азотни торове, ще имаме много ЛИСТА и малко домати, защото Доматът обича Калия... и т.н. четете градинарските списания и вестници...
Не трябва да се забравя и РЕДУВАНЕТО на едни растения с други на едно и също място, именно поради горе казаното.

Почвата и Копането - Най-добре с Бел и Плуг. Целта е ОБРЪЩАНЕ на земята... това, което се образува като Хумус в горните 10-15 см трябва да се смеси с почвата отдолу, която се сбива, губи въздух и започва гниене.
Така че трябва да се прави и т.нар. аериране - овъздушаване на почвата.
Не бива да се забравя обаче, че разните такива дребни моторни машинки за УЖ оране на земята правят повече зло, от колкото добро - те само аерират и разбиват пръстта, но пък избиват червеите, и след време земята се сглинясва и превръща в кал.   

В заключение - т.нар. "интензивно земеделие" е най-големия бич за земята!.. т.е. Човекът влиза в ролята на най-големият й вредител!
 И тогава "Еко-то" става "Ако-то"!
« Последна редакция: Април 08, 2017, 12:24:38 pm от Maistora52 »

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 845
Re: Екологично земеделие
« Отговор #32 -: Април 08, 2017, 12:24:48 pm »
Като стана въпрос за водата, да се изкажа и аз какво зная! Понеже имам едно заболяване, рефлукс (ГЕРБ), ама не на бат Бойко, се налага да пия алкална вода+контрол в/у храненето, за да не ползвам лекарства! С прости думи, произвеждам повече от необходимото киселини.
С най висока алкалност от продаваната питейна вода на пазара, е тази на Горна Баня pH 9.75!
По принцип наутрално pH се счита 7. На долу водата е киселинна, на горе алкална.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=96
Надявам се този сайт да хвърли повече светлина по въпроса!
Поздрави на замеделците!!

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Екологично земеделие
« Отговор #33 -: Април 08, 2017, 12:32:39 pm »
П.П. И "две" думи за ГМО-то... т.е. Генно-модифицираните растения...
Ако питат мен лично - ама съвсем лично - мисля, че отпорът срещу тези ГМО е недообмислен и/или случайно (ама нарочно) предизвикан.
Значи, идеята е, мутагенираните растения (не става въпрос какво правят в лабораториите) - да станат по-издържливи на всичките неблагоприятни промени в Еко-то, за да има в крайна сметка какво да ядем. Още повече - джиткат в зародишите разни гени - с цел свръх продуктивност... че тия 7 милиарда трябва да ядат... а утре вече ще са 10 милиарда (ако не сработят плановете на Илюминатите за "редукция" на населението по зловещ начин!!!) - и остави обработваемите площи по размер... ВОДАТА ЗА ПОЛИВАНЕ ВЕЧЕ Е МНОГО КЪТ!!!

Пращат значи, храни за изхранване на Третия Свят... и ние вече сме там! - и кво? - кой ял - ял! - останалите гледат!
А кво става в Първия Свят? - ВСЕОБЩО ДЕБЕЛЕЕНЕ И ВСЕ ПОВЕЧЕ БОЛЕСТИ - рак, алергии, сърдечни и мозъчни "удари" и пр.
Дали обаче директната причина е ГМО?! - аз се съмнявам!
Защото става въпрос за коренна разлика в световете и видът на тяхното хранене... най-вече в количествено изражение, после в повсеместната рафинация (готвене и пак готвене)...

Тия от Третия свят са в недоимък, т.е. откровен глад!, ама що ли така усилено се множат????????!!!!!!!!! - че и умножават! - Бог знае отговора!
А тия от Първия Свят - ядат като за поредно Световно, и не просто ядат, а се ТЪПЧАТ, НАБИВАТ -  като че ли са гъски за "гушене"... и после УЖ се чудят, що ли стават по ТРИСТА кила "бройлера"... ми то такова "набиване" си е вид болест! - дали от нерви, дали от простотия... и кво? - мрат, брате, като за Световно! - да не говорим, че пикантериите прибавени към ГМО-то предизвикват вече и една свръх агресивност и... почват да се тепат! - с пушки, с ножове, с бомби... абе! - напълно изродени, т.е. вече мутагенирани човекоподобни!

Значи, искам да кажа, че проблемът не е в ГМО-то, а в начина му на употреба...
Да не говорим пък, за вече повсеместните болести по преживния, всеядния и птичия свят - лекувани по юнашко-радикални начини... и ... те ти  "свински грип,, "птичи грип", "луда крава" и пр. постигнати с много "труд" човешки грешки.

Иначе, ако погледнем на ГМО-то откъм по-веселата страна - време е да започнем ЧРЕЗ мутагенирана храна да мутираме и ние, че на Марс приемат само Мутанти!

Неактивен june1900

 • Активен
 • **
 • Публикации: 205
 • xaumana@abv.bg
 • Скайп: xaumana
Re: Екологично земеделие
« Отговор #34 -: Април 08, 2017, 12:44:50 pm »
krasias, опитът си е опит... но птичка пролет не прави, това продължава да си важи. Факт е, че много хора имат успех с това и немалко литература има по въпроса. Това, че опитът на един е негативен (тоест не му се получава) не може да е основа за отсъждане каква е ефективността на технологията.

СМИСЪЛА на цялото това нещо е ферментацията. ppipilica казва, "пръскането на тор, Господ никъде не го ползва", но самата тор не е централната идея. Вие самите наложихте тази представа в тази тема.

В торния чай, за който АЗ съм чел и с който АЗ съм си играл, става дума за вода с меласа или проста захар. Торта, както казах, е като ЧАЕНА ТОРБИЧКА - тя е ЗАКВАСКА. А се пръска с вода, съдържаща ЕНЗИМИ, а не тор.

Торта е нужна само като носител на правилните бактерии. Самата тор НЕ БИВА да излиза от торбичката, то е като да си направиш чай с перфорирано пакетче - не. След като правилната бактериална култура се хване върху подсладената вода, тя започа да се храни с нея и да секретира ензими в тая вода. И с тези ЕНЗИМИ и живи бактерии се къпят растенията.

Никъде не става дума за тор... и ако някой ви е създал впечатление за пръскане с лайна, значи ви е подвел в тази технология.

Причината да се пръска с тези ензими е, че те помагат на растението да се справи с изродения, неблагоприятен климат в следствие от човешката дейност - както казва Майстора, чисто вече няма никъде. Големият проблем в почвите е стерилизирането на почвения слой - почвата обеднява на микроорганизми, и следователно веществата в нея, като химическо присъствие, на ден днешен много по-трудно формират ПОЧВА. Защото почва не е просто пръст и не е просто кал. Почва е нещо живоносещо - хумус , растителната покривка има нужда от почва.

Торта ВИНАГИ е била закваска за пръстта - това е самият смисъл на наторяването. Смисълът е пръстта и калта да ферментират, да се зароди микробиалния цикъл в тях. С други думи, говорим за една микробиална МУЛТИКУЛТУРА в самата пръст - от това имат нужда растенията.

Микробиалната мултикултура в днешно време е унищожена в следствие от различните неестествени "замърсители". Замърсители в кавички, защото даденото нещо може и да не е отровно (например лугата, с която обилно окъпваме почвите зимно време и отравяме по този начин подпочвените води), но то променя - както Майстора изрично отбеляза - киселинността на почвите.

Какво значи киселинността на почвите - в крайна сметка, киселинността на почвите означава съдържат ли ензими и случва ли се ферментация в тях, или не. По-алкални почви, означава, че в тях не се случва ферментация, сиреч, не е налице почвообразуване в пръстта.

Идеята на торния чай е само да ускори процеса на ферментиране на почвата, в която са посадени растенията. Торен чай означава да вземеш малко закваска, да ползваш само шепа от нея, като чай, само за да размножиш бактериите в една лабораторна хранителна среда (подсладена вода), и да излееш цялата тая жива биологична маса от микроорганизми в пръстта и върху растението - тоест това може да се нарече МАСОВО заквасване на пръстта.

Може би сгреших, като го сравних с кисело зеле. Тук става дума за квасен хляб. Аз не ям друг хляб от години, и за да си направя аз квасен хляб ми отнема 4-5 дена, за бройка.

И когато е 5-тия ден, суровото ми омесено тесто МИРИШЕ НА БАНИЦА С ИЗВАРА. Не защото в него има извара... не защото има масло или каквото и да е (няма нищо, брашното си го правя от смляно жито за кокошки, неизчистено, заедно със сламките, пръчките и изсъхналите насекоми), но ЕНЗИМИТЕ, с които брашното се е изпълнило, заради бактериите в него, които се хранят с нишестето, са СЪЩИТЕ ЕНЗИМИ, които се намират в сиренето и киселото мляко - защото става дума за същата култура, млечно-киселите бактерии. Които са И в киселото зеле.

krasias, случаят ти трябва да се изследва отблизо, за да се разбере къде е проблема... но на прима виста аз бих ти препоръчал просто да пробваш да ферментираш пръст. Вземи пръст от двора - не тор - и я постави в някаква торбичка, така че изпълниш аналогията за чай в една по-голяма кофа. НЕ РАЗТВАРЯЙ КАЛТА във водата. Нека калта си е предимно в торбичката, дори и малко от нея да се разсее в подсладената вода, но нека предимно си стои в торбичката.

През цялото време нека въздушна помпичка за рибки да бълбука в кофата. Може и две-три помпички за риби, зависи колко е голяма кофата.

Когато забележиш масовото отделяне на газове, значи ферментацията е вече в разгара си и е готово за пръскане.

Но отново - не бива да пръскаш с много ситна дюза или с много голямо налягане. Ако бактериите умрат в следствие механични причини по време на пръскането, ти на практика пръскаш с една смес, изпълнена с мъртви микроорганизми, което е покана за ДРУГИ микроорганизми, следващите по веригата на мултикултурния кръговрат - но вече няма да си се качил на този кръговрат, който ти трябва, а ще си се прекачил на гнилостния кръговрат, и ще дойдат гнилостни бактерии по листата и в почвата, което не е идеята.

П.П.
По принцип, горските почви са по-бедни на микроби, защото са по-богати на гъбни видове. Съществува такова нещо като микозно земеделие, тоест, използва се поддържан мицелов мултикултурен кръговрат за обработка на почвата, и се прави контролирана симбиоза между растения и видове мицели, които проникват из всички структури на растението - корени, стебло и листа - и съществувайки съвместно, двата организма стават невероятно устойчиви на превратностите. Има и такъв тип еко-земеделие.

Но поради факта, че голяма част от мицелите всъщност се хранят с почвени микроорганизми, в горските терени разложението на материалите всъщност не се извършва от бактерии и микроорганизми. Горите са територия на гъбите, и там гъбите се занимават с всички разпадни процеси. Поради самата им природа обаче, това се случва по-бавно, така че всичко се разлага по-бавно в горските терени, отколкото на полето. Това е и причината горските почви да са такива, каквито са - подобни на торф по-скоро.

Така че не е добра идея да се ползва пръст от гора като закваска за торен чай.

Но ppipilica е прав - най-доброто нещо за закваска, когато наоколо си нямаш подходяща среда за закваска или просто не си сигурен и имаш съмнения - това е да си направиш червейова ферма... Малък инкубатор за червеи, и да ползваш шепа от техния продукт (лайна + пикня), тоест червейова кал, като чаена торбичка за торния чай.
« Последна редакция: Април 08, 2017, 02:31:40 pm от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Екологично земеделие
« Отговор #35 -: Април 08, 2017, 02:57:17 pm »
Това, което Джун обяснява ми попадна - не помня откъде и как - преди десетина години.
Там обясняваха още, че пръскането на листната маса с този торен чай също е и вид торене, но доста по-неефективно, защото първо се отмива лесно от следващия дъжд, второ - лесно може да се прекали и да се изгорят листата...и...
Гледал съм листа (из мрежата) под микроскоп - много фина структура е това, а че и трябва да е чисто листото, за да може да фотосинтезира...и това да го напръскаме с торния (тортения) чай е нож с две остриета - може да задръстим листата, техните пори с които дишат и направо да замажем клетките с които фотосинтезират, с "кален филм" и "вместо да изпишем вежди - ще избодем очи"...
Това за ензимната съставка на торния чай - добре - приемам го, но неговата "носеща" съставка - създадена в домашни условия - всъщност е точно една разводнена почва - кал, и тя е убийствена в случая...
Тези в лабораториите, дето са "открили" т.нар. метод за пръскане на растенията с торен чай, сигурен съм, че са го правили при абсолютно спазване на изискванията за "дишане" и незатъмняване" на листната маса... вкл. и самите зеленчуци и плодове.
Значи - трябва - след като получим съответния Ензимен коктейл - да го филтрираме през два ката фин плат - или както във фотографията - през топче памук набутано във фунията...
Т.е. трябва да излезе БИСТРО, ТОВА ПРИЕМАМ ЗА "ЧАЙ" - МЪТНО ЛИ Е - ПИШИ ГИ РАСТЕНИЯТА - БЕГАЛИ!

Иначе от този чай можем да си наливаме в почвата - на воля! - те и корените имат нужда от тези ензими! - даже повече!
Идеята обаче беше за пръскане с този "чай" срещу вредители - насекоми, вируси и бактерии...
Според мен - ефектът в домашни условия - градината, ще е съмнителен.

А и това със сладката съставка ... ами при нейното разграждане от съответните бактерии ще получим - доколкото имам опит - ЧИСТ АЛКОХОЛ, или нещо като Почвено-Торна Бира!
Ето затова пак трябва да се внимава - на кой ден от ферментацията  на "бирата" ще я използваме... в началото алкохолът е малко, но колко... пък и съвсем не е ясно кои точно бактерии ще надмогнат другите в развитието си, за да не получим от виното - оцет!

Според мен - голяма заигравка е, и може да си оакаме продукцията, преди още да сме я опитали!П.П. - това е тема, в която свободно можем да употребяваме термини като... лай-а, пик-я и производни, щот нема други думи!... например - фашкия е същото, като да кажеш "лайно"!
И нема-а се гевезиме с разни други - като например "урина"... дрън-дрън - ми това си е чиста пикня!
« Последна редакция: Април 08, 2017, 03:26:14 pm от Maistora52 »

Неактивен june1900

 • Активен
 • **
 • Публикации: 205
 • xaumana@abv.bg
 • Скайп: xaumana
Re: Екологично земеделие
« Отговор #36 -: Април 08, 2017, 04:09:06 pm »
Тези в лабораториите, дето са "открили" т.нар. метод за пръскане на растенията с торен чай, сигурен съм, че са го правили при абсолютно спазване на изискванията за "дишане" и незатъмняване" на листната маса... вкл. и самите зеленчуци и плодове.
...
Иначе от този чай можем да си наливаме в почвата - на воля! - те и корените имат нужда от тези ензими! - даже повече!
Идеята обаче беше за пръскане с този "чай" срещу вредители - насекоми, вируси и бактерии...

Да, точно така, самата течност трябва да е прозрачна, естествено. Тя ще е мътна, но не кална. Относно самата фотосинтеза, не мисля че е задължително листата да са толкова чисти. Няма логика природата да ги е измислила с идея за чистота (и тя не е). Факт си е, че растенията не се нуждаят от светлото на светлината, а от това, което светлината пренася, растения могат да се гледат и на тъмно, стига нужната радиация да е налице (експериментите на Хиеронимус).

Прост експеримент е да се покрият две групи растения с два плата - бял и черен. Растенията под черния плат ще се развият по-хилави, а тези под белия плат ще са по-силни. Точно затова муджахидините всъщност носят ЧЕРНИ хиджаби (или там каквото е) в пустинята. Който си сложи бяла фанелка навръх планината - ще изгори, защото бялата фанелка не спир UV радиацията. Черната обаче я спира, и с черна фанелка ще ти е по-жега (защото попива радиацията), но няма да изгориш отдолу.

Така че в крайна сметка става дума за това - дали РАДИАЦИЯТА стига до хлорофила. А не самата светлина като носител.

Торния чай образува лъскав, полиран слой върху листната маса, ако растението се къпе с него. И тези засъхнали ензими отблъскват насекомите.

Проблемът е, че на български няма почти никаква информация за почти нищо. Тук не става въпрос да сравняваме Руския кръг срещу Западния информационен кръг, а става дума за това, че 95% от информацията в интернет е на английски. Сиреч, ние, знаейки само руски масово, се ограничаваме максимум в 5% от това, което има в интернет като информация.

Ясно е, че в момента информация трябва да се търси в интернет... библиотеките ни не стават за чеп, а хората, които са ИСТИНСКИ ловци на информация и истински разследващи изследователи, обикалят световните библиотеки. И точно затова ние не можем без да цитираме от тези хора - защото, за да го правиш това, трябва да обикаляш света, да стоиш на хотел с месеци и често да плащаш пари и за достъп до определени библиотеки.

И това е другия проблем - само 1% от книгите по света са дигитализирани и по-малко от този 1% могат да се открият на свободен достъп.

И от това нищожно количество информация 95% е на английски.

С други думи - до нас по-модерна информация от Съветската НЕ достига лесно.

Точно затова съм се заел с превеждане... но тогава пък идва другия проблем - нежеланието на важните хора да се информират и циментирания навсякъде маниер на поведение, че никой няма нужда да знае нищо повече до края на живота си, той е доволен с това, което по случайност е научил до сега и смята да прекара остатъка от живота си в утъпкване на собственото си бъдещо лобно място.

За торния чай съм навит да преведа някоя подбрана книга, но това ще стане само в случай, че се започне общ проект с мое участие (защото в момента съм зает с преводи за разните начинания, в които участвам), а дори това да стане, това точно със сигурност няма да е на първо място в приоритетите за преводи, защото в земеделско отношение нас ни няма на информационната карта.
« Последна редакция: Април 09, 2017, 09:33:02 am от Maistora52 »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Екологично земеделие
« Отговор #37 -: Април 08, 2017, 05:11:33 pm »
Да вметна и моите скромни познания и размисли по въпроса.

Макар да ми липсва значителен личен практически опит, съм имал възможността пряко да наблюдавам опита на други хора.
Преди 15-ина години имах удоволствието да работя около 2 лазарника с проф. Мария Златева - пионер на компостирането у нас. Тогава тя и екипът ѝ стартираха пилотен проект в България за фамилно компостиране. Той беше под егидата на Министерството на земеделието, а за образоване на населението, раздаването на компостери и 1 година пробна експлоатация беше избран Велинград.
Та както споменават и други колеги тук, процесът е подобен на ферментация, но не съвсем. Затова се и нарича "компостиране". Целта е при създадени и контролирани от човека условия да се подпомогне и ускори природния процес, който отговаря за разграждането на биоразградимите отпадъци в природата. Точно този, за който говори krasias, че се случва под боровете и дава "торф".
Та значи условията за успешното му провеждане са следните:
- във входната суровина трябва да се докара строго определено, специфично съотношение между материалите, съдържащи въглерод, и тези, съдържащи азот (мисля че беше 14:1 в полза на въглерода, но не си спомням вече - трябва да се погледне);
- към сместа от отпадъци задължително се добавя някакъв процент пръст от мястото, на което ще бъде приложен компоста след това - с цел осигуряването на съответните земни бактерии, уеднаквяване pH на средата и т.н.;
- необходимо е определено количество вода/влага в така подготвената смес, но не и тя да е течна, кална или нещо такова. все едно имаме влажна пръст;
- необходима е много добра аерация на компостиращата се смес, иначе се преминава към анаеробния процес гниене. Това може да се постигне чрез набиване на пластмасови тръби в компостиращата се маса, или "обръщане" на купчините с някаква селскостопанска техника. Или ако се провежда в специален реактор - разбъркване и продухване с въздух;
- при започване на процеса температурата трябва естествено или изкуствено да се покачи и да се задържи на определена стойност, докато сама започне да пада при приключването му.

Доколкото си спомням, в изцяло механизирани и оптимизирани условия (постоянно механично разбъркване, аерация, подгряване) процесът приключва за около 3-4 дена. В домашен (дворен) компостер (който прилича на кошер или на по-малък контейнер за боклук...) - за около 2 седмици до месец, а в природата, знаете - целогодишно.

Полученият по този начин компост е всъщност хумуса - органичната съставка на почвата, придружен и от много минерали, микроелементи, почвени бактерии и т.н. Той е и структуро-образуваща фракция на почвата, понеже частичките му са като гъбести (или гумени) глобули, благодарение на които в почвата се задържа влага, въздух и т.н.
Хумусът има силна характерна миризма на пръст, но нищо гнило, трупно или лайняно не трябва да се долавя в нея.

Това нещо, дори смесено с пясък от пустинята образува супер-плодородна песъчлива почва, на която за година израстват по няколко реколти!

Отделно така полученият компост може да се "разтвори" във вода, да се остави да се утаи, и с бистрата течност отгоре да се пръскат растенията срещу вредители.

Покрай проф. Златева, проекта и конференциите се запознах с много интересни хора, между които и проф. Каров от Пловдивския ВСИ. Не знам дали човекът е още жив (тогава беше 80-годишен), но беше посветил целия си живот на екологията (дума, казана за пръв път в България от него) и на биологичното земеделие (устойчиво във времето земеделие без грам торове, пестициди и ГМО - само с наши, български сортове). Имаха опитно поле, на което съм ходил. Отглеждаха всичко, за което се сетите - от чушки и домати, картофи, до плодни дръвчета - всичко беше с невероятен вид и вкус.

Имаше и един друг ентусиаст - доктор от Пловдив, с жена му (не си спомням вече имената). Те пък бяха пионери на компоста от калифорнийски червей. Кравешки екскременти се слагат в импровизирани лехи/корита от найлон, пускат се червеите, и после ежедневно цялото това нещо се пръска с вода за да не изсъхне. Получава се продукт с вид направо на чер барут - истински чернозем! Предполагам е силно концентрирана версия на горния компост, за който писах. Със само 3 кубика от това супер-вещество превърнахме 2-декаровия двор на баба ми в райска градина...

Майсторе, не си прав за ГМО-то, да знаеш. Вече излязоха първите изследвания, че крави, гледани с ГМО-царевица, боледуват в пъти повече от храносмилателни разстройства, болести, изменения и рак на стомаха. Много трудно можеш толкова милиарда години еволюция да ги надхитриш със 100-150 години биология и генетика...
На хартия и по замисъл всичко е прекрасно, да, обаче гените са опасна работа - в биологичния организъм всяко нещо има двойно, тройно, та чак 80-торно предназначение! Като направиш растението устойчиво на вредители, може да се окаже, че си го направил устойчиво и на човешкото храносмилане! Вследствие на което стомахът ти се мъчи, мъчи и след 20 години отказва да работи, или хваща рак... ама това го разбираш чак след 20-30 години. Да, може би опростенчески примери давам, но това е истината. Манипулирайки гените НИКОГА НЕ ЗНАЕМ КАКВО ТОЧНО ПРАВИМ, т.е. - постигаме си (уж) целта, ама не знаем покрай това колко още неща сме объркали и колко поразии сме направили.
И още нещо много опасно - ГМО-растенията като по-устойчиви, опрашват другите от разстояние, модифицират ги и започват да доминират, и естествените култури, вследствие на което последните и те се модифицират (или изчезват - зависи от гледната точка). И после какво правим? Ние сме любители на естествените домати, нищо че боледуват, но такива вече просто няма, защото 10-те корена, които сме боднали, са опрашени от ГМО-доматите на съседа, и вече всичко е ГМО...

Та ако трябва да изкажа мнение - 1000 пъти бих заложил на биологичното земеделие на проф. Каров (казвам го съвсем условно), отколкото на ГМО, за изхранване на човечеството.

Малко линкове:
http://www.klassa.bg/News/Read/article/159239_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0,+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0
http://bio-zemedelie.blogspot.bg/2011/05/blog-post.html
http://www.plovdiv.utre.bg/2014/03/07/213885-vruchiha_purvata_nagrada_za_biozemedelie

https://gorichka.bg/snezhana-blagova-na-forum-biznes/
(сега се сетих - д-р Благов се казваше човекът с червеите, а жена му - Снежана)
« Последна редакция: Април 09, 2017, 09:25:30 am от Maistora52 »

Неактивен ppipilica

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 380
 • говори на жаргон и пише на "старобългарски"
Re: Екологично земеделие
« Отговор #38 -: Април 09, 2017, 12:04:14 am »
Ех Джун много си сладкодумен и много четеш, за много неща дето ги пишеш си прав или по точно който ги е съчинил, но за други не си или тоя дето ги е писал не е посадил нищо през живота си. Хлорофила ползва само част от червената и част от синята светлина, ако не ми вярваш вземи и прочети как работи хлорофила и каква светлина ползва, аз доста съм чел имам наблюдения и десетки хиляди посяти семена на изкуствено осветление, та на въпроса за радиацията през бяла фанелка и през черна такава е направо смешен.
Ти лично отгледал ли си поне едно растение на тъмно че вярваш на някакъв дето е писал глупости, само не се обиждай нищо лично, просто съм изумен как може да върлуват откровени глупости и хора да им вярват, да четох дето си постнал за опитите му, на учения, но на базата на моя опит няма как да му вярвам.
За състава на почвата може много да се говори, да има полезни бактерии в нея, но растенията могат и без тях, те са за друго в почвата, но живеят в симбиоза с корените на растението.
« Последна редакция: Април 09, 2017, 09:27:45 am от Maistora52 »

Неактивен plcsoft

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 536
Re: Екологично земеделие
« Отговор #39 -: Април 09, 2017, 10:10:40 am »
Да внеса и аз своите две стотинки по темата.:)
Хора вие добре ли сте???  :o :o
Да, питам това съвсем сериозно.
Защото като прочитам от време на време писаниците ви, имам откровеното усещане че, синтетиката и техногените боклуци с който се тъпчете съвсем са изпарили трезвомислието и ясната преценка за света в който Живеем. Имам усещането че, целенасочено си градите илюзорни вселени и се опитвате и останалият народ да натъпчете в тях.
Но, това няма как да стане. Защото това с което се опитвате да си чешите мозъците е толкова нищожна част от ЖИВОТА че, просто освен илюзия и свърхамбицирана Алчност на болни мозъци няма друг по-подходящ термин с който да го нарека.
Какви са тези генетики, какви са тези торенета и химикали, тези лабораторни измислици, тези чайни церемонии с който ще поливате "и облагородявате" Майката Природа.  Това просто е нелепо и говори за едно! Говори за една Еговманиачена душа забулена с пердето на Страха от сгромолясващата се пред очите ви виртуална реалност която си градите с къртовски труд и инат. Хора, осъзнайте се!!! Да и това го казвам съвсем благодушно.
Защото освен да ползвате самите себе си в тези "величави" експерименти няма друг кой да ви се върже на илюзиите. Това не го ли разбирате.
Като аргументи ще дам само няколко реални примера на по-фрапиращите изгъзици с който си запълвате празнотата в Единственият си Живот.
Първо. Някой от съформците пишат че, видите ли цялата тази "наука" при това "естествена" се прави със цел че, видите ли света в който живеем се пренаселва и вече няма достатъчно храна и в скоро време ще се мре от глад, недоимък и болести. Това просто е нелепо бе, хора. Какъв глад, какъв недоимък, каква генетика!?
Преди десетина години(може и повече) с един мой приятел счетоводител седнахме и направихме елементарна сметка. Спора ни беше за това че, хляба поскъпвал защото имало недостиг на жито и реколтата през годината е била слаба(ставаше въпрос за среден добив от около 600кг на декар!). Та извадихме един калкулатор и почнахме да смятаме. За да бъда правилно разбран ще конкретизирам че, сме взимали осреднени стойности без да се вманиачаваме :)(мисля че, няма смисъл да ви обяснявам какво е това).  Сметката излезе повече от озадачаваща!!! Та каква е тя!
Аз примерно на ден консумирам около 200гр заводски хляб- това ми е достатъчно. Един хляб го изяждам за три дни. За един месец това прави 10 хляба. За една година 120 хляба. Нали така. Значи моите нужди от хляб за една година са 120 хляба. Един хляб тежи 700гр и се приготвя от един килограм жито. За изхранването на един човек за една година е необходимо 120кг. жито. Това означава че, при 600кг среден добив от един декар ще бъдат нахранени 5 гърла за една календарна година. Така ли е! Населението на България по-това време беше около 7 милиона(грубо). Та за изхранването на 7 милиона за една година с хляб, ще са необходими около 1.4 милиона декара площ засети със пшеница.
Знаете ли, каква площ заема това от територията на България?  :)
Това са по-малко от две общини, дами и господа. Да по-малко от две общини. Тогава бяхме събрали площите на Община Генерал Тошево(там се намира Института по Пшеницата и Слънчогледа, да ви светна ако не сте го чували) и Община Тервел. Който имат обща площ около 1.9 милионна декара. В държавата ни има 264(5) общини. Та озадъчавъщото в случая беше това, къде отива произведеното от останалите 262 общини.Къде? При това говорим само за земеделска продукция. Ами останалите отрасли от икономиката. Така че, илюзията е тотална, господинчета!!! Просто тотална!
Ако всичко това се насложи към останалата обработваема земя на Планетата ще се види че, картинката е просто потресаваща!
Като аргумент мога само да посоча че, цялата човешка популация населяваща нашата Планета около 7 милиарда зомбирани и не дотам зомбирани души се събира на площ колкото един град като Москва. Толкова сме.
Втори аргумент. Пак личен пример(защото е реално). В покрайните на града в който живея имам вила с 500 кв.м двор. Около 300 кв.м. са засети със плодни дръвчета от който събираме около 1 тон плодове. Останалите 200кв.м. дворно място го ползваме за садене на зеленчуци за зимнина и консумация. Тази площ е напълно достатъчна(че има и артък) ;) за да покрие нуждите от пресни плодове и зеленчуци на 5 членно семейство за една година. Можете сами да си направите сметките от тук нататък. Не ми се занимава повече със безсмислени калкулации. Ако не вярвате просто влезте в Гугъл мапс и разгледайте каква част от обработваемата земя на планета се експлоатира. Ако досега не сте се замисляли. Превърнали сме нашата Майка кърмилка във напарчатени и напоени със химикали и синтетика разпределени площи. Страшно грозна и неестественна от природосъобразна гледна точка картинка. Когато за първи път разгледах Планетата от тази гледна точка, направо ми се доповръща от Човешката Алчност и Безмозъчност.  >:( >:(
Трети аргумент. Интересно ще ми бъде някой от вас да обясни следното. Как е възможно в една страна като Индия въпреки ограничената си площ, човешката популация да нараства експоненциално и със сигурност ще продължи да нараства а, в същото време в една Русия примерно която е с 10пъти по-голяма площ от Индия(примерно, не съм го смятал) човешката популация намалява и то драстично, при това обработваемата земя там е безмерна за нашите мащаби. Макар че руснаците и другите(цивилизовани страни)правят неимоверни напъни за да компенсират популацията си. Но, едва ли ще постигнат кой знае какво! Защо?
  Защото, създадената там техногенна среда, изсмуква като пиявица жизнените сокове на човека. Такава среда се опитвате да развивате и вие бе, хора не го ли разбирате. Мога да напиша още много неща но, спирам защото това писание ми изяде цели два часа от времето предоставено ми да живея на този свят. Айде лек ден, от мен!
   

Неактивен plcsoft

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 536
Re: Екологично земеделие
« Отговор #40 -: Април 09, 2017, 01:14:45 pm »
Само искам да вметна за социопатите. Чиято мисловна схема и препитание е изцяло продукт на социума да обърнат внимание на следното -
                          Mazeto.NET - форум за свободна енергия
                          » Животът- начин на употреба!
                          » Екология
                          » Екологично земеделие

Да не навлизам в подробности. Само обръщам внимание на това че, основният раздел е "Животът - начин на употреба". От там нататък...... локуми всякакви. Да не обяснявам лични виждания като гореописаното и да не го обръщам в имагинерни идеали. Ако това което съм написал за някого изглежда като Кауза за други това е просто, по-прагматична и природосъобразна гледна точка за живеене. Съжалявам, но това е! Ако съм разбрал погрешно, да ми прости!!!

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Екологично земеделие
« Отговор #41 -: Април 09, 2017, 01:50:46 pm »
Благодаря на plcsoft и PyroVeso за отделеното време. Не е напразно и е задължително присъствието на такива мнения!

Моля модераторите да оставят коментара за 20-тина часа.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 600
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Екологично земеделие
« Отговор #42 -: Май 15, 2017, 07:22:23 pm »
Понеже съм много бос (не с английската конотоация на думата а с българската) по темата, реших да се самообразовам и попаднах на няколко интересни филмчета в тръбата. За съжаление те са на английски но може да бъдат полезни на хора като мен, любознателни и начинаещи по темата, но имат познание на езика:

https://www.youtube.com/watch?v=K51DaRKET20, https://www.youtube.com/watch?v=e8cKWeEIJi4 (лекция и интервю със фермер, Кабе Браун от Северна Дакота, който използва земеделие и животновъдство с покривни култури и без обръщане на пръста (no-till), торове и покупни фуражи за животните, в продължение на 35 години.

Ето и няколко лекции на Рей Арчулета на тема "задравето на почвата“
https://www.youtube.com/watch?v=yExpSwpRkEs
https://www.youtube.com/watch?v=9uMPuF5oCPA
https://www.youtube.com/watch?v=K51DaRKET20

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 242
 • Пол: Мъж
Re: Екологично земеделие
« Отговор #43 -: Май 15, 2017, 07:39:17 pm »
Що се отнася за земеделие без обръщане на почвата, това се практикува и в България по схемата на всеки 5 години обръщане веднъж, но за процеса на засяването ти са нужни специални машини, без торове ако говориш само за изкуствени, то това също се практикува а в миналото преди няма и 80 години в България е било масова практика, ако говориш за без торове въобще то това си е чиста лъжа и манипулация още на петата година без никакви торове ще жънеш само плява., а отглеждането на животни без покупни фуражи си е една нормална практика на малките земеделски стопанства в България.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 600
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Екологично земеделие
« Отговор #44 -: Май 15, 2017, 08:15:04 pm »
Благодаря за информацията. Както споменах не съм запознат с материята и затова споделям линковете за запознаване на колеги като мен. За земеделие без изкуствените торове се говори в тях.
Фермера на посоченото видео работи с 20 000 декара земя ( 5000 акра ), това мисля че в България не се води като дребно земеделие но може и да греша.