Пък и за динамика говорим. И какво за бога означава "диелектрично", като понятие в една вълна. Аз доколкото знам "Диелектрик" означава изолатор. Ама то сигурно ще да е и нещо друго, знам ли вече.
Не е виц (за съжаление), а по-скоро първоизточник, на реалното познание, както са го писали и в смисъла по-който са го тълкували Ампер, Фарадей, Максуел, Гаус, Уебър, Лорд Келвин, Хевисайд, Тесла, Стайнмец и буквално всички други (извинявам се че не им споменавам имената тук) които са били първо-откриватели и апостоли на ефекти и закономерности на това което сега модерно наричаме електродинамика. С тези първоизточници би трябвало да се започне едно обучение, но тогава би станало ясно, как е имало различни възгледи за интерпретиране на различни експерименти ( както тук на страниците на този форум ). Много неща са замъглени в миналото и в сегашните учебни книги се представят само полираните и в голяма степен окастрени неща без фундаметално разбиране даже на основни термини (прикривайки различните виждания и интерпретации), от съжденията на тези първоучители ( така да се каже ), затова когато човек чете научни статии, от реномирани издания и университети, че чуди дали да се смее или да плаче.
От къде мислиш, че идва думата „диелектрик“, и чувал ли си за диелектрично поле?
Всъщност е имало време когато това което сега наричаме „проводник“ се е наричало, буквално преведено, „убиец на електричеството“ а „диелектрика“ е бил това което е задържало (пълно с) електричеството.
Проводника има толкова общо с провеждането на електричество, колкото железопътните релси с провеждането на влаковата композиция ( груб пример, понеже имаме проникване, индукция, и други по-комплексни динамики, но като цяло дава представа ).
А какво ще си помислиш ако спомена, че Тесла е правили всички изчисления на неговите индуктори и кондензатори в сантиметри. Направо голям виц нали?
atos, извинявам се за отвяването, просто някак си реших да излея малко от това което съм натрупал.