Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (173/186) > >>

Аtos:

--- Цитат на: технократ в Декември 05, 2018, 11:39:13 am ---Атос, силата е проявление на някакво материално взаимодействие, и няма сила в природата която да съществува без наличието на нещо което да взаимодейства. Така че не знам как си представяш силата без материята.

--- Край на цитат ---

Никой не е споменавал "сила без материя", такова нещо наистина няма! Но има енергия без материя, когато тази енергия срещне материя, чак тогава тя може да упражни сила!

Радико:

--- Цитат на: технократ в Декември 05, 2018, 11:33:27 am ---Радико, центробежната сила не е антигравитационна сила  но е насочена от центърът към периферията, точно наобратно на гравитационната сила, като подобно на нея в центърът се занулява  затова и я компенсира частично. А дали е фиктивна, ми не е, иначе нямаше да се ползва във центруфугите. то и гравитацията била фиктивна сила по айнщайн, ама не е, няма доводи за да е.

--- Край на цитат ---
Викаш насочена от центъра към периферията. Ми няма такава сила която да действа по този начин. Доста ми отне да мисля какъв експеримент да ти предложа безопасен за осмокласници, но няма такъв. Та за това ти предлагам да намериш някой който знае какво върши да вземете един ъглошлайф. Да му свалите предпазителя и човека да започне да пили нещо близо до земята със хоризонтално разположен диск. А ти наблюдавай дали ще се появи прословутата центробежна сила и да започне да отнася светещите парченца метал чраво от средата навън. От сега ти казвам, че по скоро чудовището от Лох Нес ще видиш.

технократ:

--- Цитат на: Радико в Декември 05, 2018, 01:58:24 pm ---Викаш насочена от центъра към периферията. Ми няма такава сила която да действа по този начин. Доста ми отне да мисля какъв експеримент да ти предложа безопасен за осмокласници, но няма такъв. Та за това ти предлагам да намериш някой който знае какво върши да вземете един ъглошлайф. Да му свалите предпазителя и човека да започне да пили нещо близо до земята със хоризонтално разположен диск. А ти наблюдавай дали ще се появи прословутата центробежна сила и да започне да отнася светещите парченца метал чраво от средата навън. От сега ти казвам, че по скоро чудовището от Лох Нес ще видиш.

--- Край на цитат ---

Абе Радико, събуди се бе човеко, центробежната сила действа от центърът към периферията на въртящо се тяло, вземи и се завърти на токчета, и ще почувстваш че нещо ти дърпа ръцете и ги разперва около тялото. А за ъглошлайфа , винаги си хвърля искри независимо как го ползваш, хоризонтално или вертикално.

--- Цитат на: atos в Декември 05, 2018, 12:14:18 pm ---Малко през пръсти четеш май?
Никой не е споменавал "сила без материя", такова нещо наистина няма! Но има енергия без материя, когато тази енергия срещне материя, чак тогава тя може да упражни сила!

--- Край на цитат ---

И как си представяш енергия без материален носител?

Аtos:
Радико, знаеш за какво говори технократ (макар и понякога да се изразява неточно).
Центробежна има само при инерция от въртене (тангенциална), съчетана със съпротивителната сила на материята (тази, която я държи в цялост). Да, вярно е, че тази съпротивителна не е гравитация. Вярно е също, че ако махнеш една от двете (тангенциалната инерционна или съпротивителната), центробежност няма да има. Вярно е и че тя няма общо с гравитацията, има само частен случай на противопоставяне и уравновесяване - всяко тяло в орбита или получаване на "изкуствена гравитация" в условията на липсваща външна такава, но тази изкуствената просто не е гравитация.
В този контекст, центробежната сила я има и е действаща срещу гравитацията единствено, когато е съчетана със съпротивителната.
В случая с флекса, частиците, излитащи по тангента са освободени от съпротивителната ("спояващата веществото") сила.

Аtos:

--- Цитат на: технократ в Декември 05, 2018, 02:11:59 pm ---И как си представяш енергия без материален носител?

--- Край на цитат ---
Трудно е за представа, наистина!
Представи си я както си представяш светлина или радиовълни. не е задължително обаче всяка етерна енергия да има точно техните характеристики - да се разпространява праволинейно или да има свойствата на вълни.

П.П. Видях грешката си, за което се извинявам - поради небрежност съм писал "гравитационна сила", вместо "гравитационна енергия", ще го поправя, за да е ясен изразът!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия