Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА
Аtos:
--- Цитат на: ventsy74 в Септември 28, 2018, 01:26:24 pm ---Привет на всички.
Един въпрос; Ако планетата ни обикаля около слънцето как така виждаме едни и същи звезди вечер, през зимата и съответно през лятото след като планетата е от другата страна на слънцето?
--- Край на цитат ---
Ако разгледаш зимната и лятната картина на нощния небосвод, ще откриеш разлики. Те са предимно в изместване на съзвездията, не в коренно други съзвездия.
Това се дължи точно на разположението на земната ос спрямо Слънцето!
От северното полукълбо се виждат едни звезди, от южното - други. Затова звездният атлас е разделен на "южно и северно небе". Промяната има траектория на прецесия и няма точен център на въртене за цялата година.
Ако оста на Земята сочеше директно в Слънцето, от тъмната и страна щяха да се виждат съвсем различни звезди лете и зиме, но тази промяна би ставала плавно. Отделен е въпросът, че не би имало смяна на ден и нощ и животът (ако изобщо го има) ще е само по тънката гранична зона между ден и нощ...
Ако пък оста беше перпендикулярна на орбиталната ни плоскост, изместване в наблюдението би имало само по "периферията" на звездния атлас, а въртенето щеше да има ясно изразен център.
ventsy74:
Не съм сигурен дали разбра въпроса ми.
Идеята е такава. Приеми че очите ти са "ти 'стоящ на планетата и взиращ се в небето. А главата ти е самата планета. Сложи едно огледало пред теб.,завърти се с гръб към огледалото. дали ще виждаш същото?
Аtos:
--- Цитат на: ventsy74 в Септември 28, 2018, 04:34:12 pm ---Не съм сигурен дали разбра въпроса ми.
Идеята е такава. Приеми че очите ти са "ти 'стоящ на планетата и взиращ се в небето. А главата ти е самата планета. Сложи едно огледало пред теб.,завърти се с гръб към огледалото. дали ще виждаш същото?
--- Край на цитат ---
Май ти не ме разбра?
Този твой пример е валиден само ако оста на Земята е насочена към Слънцето!
Ще ползвам твоя пример - сложи това огледало пред себе си, но главата ти е в такава поза, че очите ти са насочени към тавана!
Сега...колкото и да се въртиш около огледалото, гледайки тавана, все ще виждаш полилея, макар и от различен ъгъл!
x_name41:
атос, най много да му се завърти свят ;D
п. п. атос какво става със съседния форум, май ще го закриват?
технократ:
--- Цитат на: ventsy74 в Септември 28, 2018, 01:26:24 pm ---Привет на всички.
Един въпрос; Ако планетата ни обикаля около слънцето как така виждаме едни и същи звезди вечер, през зимата и съответно през лятото след като планетата е отдругата страна на слънцето?
--- Край на цитат ---
Поради това че еклиптиката приблизително съвпада със небесният екватор, през различните сезони когато земята обикаля по орбита около слънцето, местоположението на съзвездията в северната небесна полусфера леко се изменят но ги виждаме едни и същи защото небесният и земният екватор съвпадат макар и не много точно с разлика от 22 градуса и няколко минути. Променят се само в период от 18 хиляди години когато вследствие на прецесията се изменя и леко съвпадението на земният с небесният екватор.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия