Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (89/186) > >>

hyparh:

--- Цитат на: Ksurnev в Май 07, 2018, 08:25:50 pm ---hiparh, стар екран от Правец става ли, бяха със сравнително голямо послесветене.

--- Край на цитат ---

Предполагам луминофорът на кинескоп ще светне от рентген. Всъщност, луминофор се продава под формата на прах и може да се смеси с нещо и да се нанесе върху някакъв лист, който да играе ролята на флуоресциращ екран за йонизиращото лъчение. Ако се получи, ще могат да се правят и снимки.
Иначе ето какво представляват купешките екрани за снимки с ренген:
https://www.ebay.com/itm/MEDLINK-X-Ray-Intensifying-Screen-10-X-12-Blue-Film-100-speed-cassette-vet/173283929996?hash=item285886ef8c:g:CeAAAOSwS-Va3GmO

Води се "x-ray intensifying screen".

И малко домашни експерименти от фен:
http://danyk.cz/rtg7_en.html

Моята "рентгенова лампа" ще бъде изграден от широк стъклен съд с изтегляне на въздуха чрез вакуумна помпа. Напрежение от порядъка на 100-150kV DC би трябвало да осигури сериозно излъчване. Това го правя най-вече за да имам свободата да експериментирам с най-различни конфигурации катод-анод във вакуумна среда. Освен класическата подредба, ще опитам и с обработени по определен начин електроди с конкретна форма. Ще пробвам и някои идеи с резонансно "напомпване" на кристали с катодни лъчи (с конкретна форма на електродите и студен катод).

Ksurnev:
Луминофор има в лумунисцентните тръби, още ги има. Реагира на ултравиолет. Може да се опита дали ще светне и на нормален рентген. Вместо пациент слагате тръби и ще се види.

hyparh:
Е, до длъжност доктор все още не съм я докарал :D Дядо ми (Бог да го прости) беше рентгенолог, когато аз още ходех "прав под масата" и тези неща въобще не са ме интересували :)
Хубава идея за лум. лампите, ще се изпробва.

Радико:
Бих искал да обърна внимание на някои от колегите, че има съществена разлика между теоретична физика и философия. Вярно е, че има място в което леко се размиват долната граница на философията със горната на физиката, но тази тема определено не си поставя за цел такива висоти. Това тук е просто теоретична физика. Както вече индиректно спомена атос,  тази тема е неподходяща за хора на които не им стига смелостта да излязат извън училищните коридори.
Човек е толкова голям колкото големи са мечтите му.

Радико:
Заразих се и аз от кадуцеус Та ще взема да пусна и аз една басня:
Значи тръгнали една ловна дружинка да откриват ловния сезон. Ама предният ден отишли колективно до ловния магазин да се запасят с патрони. Само най младият влезнал в съседният хоби магазин и си купил дрон. Останалите му се присмели:
 –Абе момче зайци с пушка се ловят не с дронове.
На следващият ден тръгнали вкупом към един трънлив хълм. Младият изкарал дрона лепнал му отдолу една термовизьорна камера и огледал хълма от високо.
Нищо не светело.
Обърнал дрона към съседния хълм и там видял двайсетина светещи точки
казал си: Може вълци да са може зайци ама все е нещо живо и тръгнал нататък.
Останалите цял ден преглеждали под всяка трънка на пустият хълм, но напразно.
Аре стига съм философствал, че темата не е за това.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия