Автор Тема: ВИСОКОЧЕСТОТЕН ВОЛТМЕТЪР - приставка  (Прочетена 4147 пъти)

Неактивен EDM electronics

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 833
                                                                        ВИСОКОЧЕСТОТЕН   ВОЛТМЕТЪР


    Волтметъра на цифровия мултицет измерва променливи напрежения със сравнително ниска честота, по спомен, не твърдя че съм съвсем точен – до няколко килохерца. Амплитудата на високите честоти е непостижима за тези апарати, а често в практиката се налага такова измерване, или при настройката на някое усилвателно резонансно или широколентово стъпало, или при проверка амплитудата на ВЧ генератор и т.н.

    За целта винаги използваме осцилоскоп, който обаче е ограничен честотно, освен ако не е the best. В практиката си с ВЧ техниката съм си направил един ВЧ волтметър, който представлява един по-необикновен детектор. С него напълно се замества осцилоскопа при измерване на ВЧ напрежение и дори понякога е по-добре, защото изражението е в цифров вид и много точно може да се настрои максимума.
Схемата я представям долу. Тя работи по следният начин:

    С VD1 и VD2 се изгражда детектора с входен С1 кондензатор и изходен натрупващ С2. През многооборотния тример, R1 и R2 се подава постоянно напрежение от захранващия източник с цел да се отпушат диодите. Това се прави за да се избегне нелинейния участък на диода за да измерва, както по-точно, така и най-вече амплитуди под 300 mV. Ако измерваното напрежение е по-малко от напрежението на отпушване на детекторните диоди, то съпротивлението им ще е много голямо и или ще отчита много слабо или въобще няма да отчита, затова се налага диодите да бъдат принудително отпушени.

    Останалите два диода и резистора изграждат другото рамо на този така наречен мост, за да се балансира волтметъра на нулево показание и за да се постигне термостабилизация, която е много важна, в противен случай изходното ниво – дрейфа, ще плава. С тримера се настройва на нулево показание.

    След като постъпи сигнал на входа, моста се разбалансира и цифровия мултицет ще отчете измерваната стойност. Диодите трябва да бъдат Шотки, защото имат най-линейна характеристика, най-малка потенциална бариера, а от това и най-висока работна честота, до 1 GHz. И четирите диода трябва да са еднакви, за да се постигне по-добра термостабилизация.

    Забележка:
    Въпреки, че с тази приставка към цифров мултицет могат да се измерват честоти до 500 MHz, то самото измерване не е съвсем линейно, поради нелинейния характер на полупроводника. Ето защо много от фабричните ВЧ волтметри са с логаритмична скала. Най-линеен е участъка на измервания от 100 mV до около 1 V. Под 100 mV имаме логаритмична зависимост, т.е. показва малко по-малко, и над 1 V също, като показва малко повече.

    Въпреки обаче този недостатък, с някакъв процент на грешка волтметъра си измерва сравнително точно и задоволително.
Относно сложността и цената на изделието, нека всеки сам да прецени !!!

    На снимката съм дал визия на вътрешността на сондата, иначе се помества в корпус на изхабен маркер, като е добре да се постави и фолио за екран внимателно, без да укъси.

Успех на практиците!!!