Автор Тема: Енергия за хората  (Прочетена 9307 пъти)

hristolocco

 • Гост
Енергия за хората
« -: Януари 14, 2017, 12:26:08 am »
Соларната революция преобразява живота в развиващите се страни
Източник: http://www.nationalgeographic.bg/?cid=126&article=541

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/12/21/2885648_slunchevata_energiia_stava_po-evtina_ot_viaturnata/  Слънчевата енергия става по-евтина от вятърната
Развиващите се пазари надминават развития свят по инвестиции благодарение на евтините панели

https://greentech.bg/archives/66048 В Индия слънчевата енергия вече е по-евтина от въглищата?

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Енергия за хората
« Отговор #1 -: Януари 14, 2017, 12:42:51 am »
locco, другите няма какво да ги гледаме, целия свят напред, ние назад. Докато другите си развиват енергетиката, ние я разваляме. От енергиен център на Балканите и износител се превърнахме в джудже и напоследък и вносител, толкова противен, че никой не иска да ни продаде и ток. Никой не иска да има алъш-вериж с предатели-съседи, които днес имат едно мнение, утре друго, зависи какво ще наредят "големите началници", както беше се изразил някой в публичното пространство. Та такива ми ти работи за енергетиката. Миглена Кунева най-много я разбира енергетиката, тя хуууууубаво ни я оправи.

Миглена Кунева е българският Тесла...

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 390
Re: Енергия за хората
« Отговор #2 -: Януари 14, 2017, 12:55:25 am »
ЕДМ, въпроса е не толкова в политиците, а в някои бизнесмени, които ползват енергетиката като бащиния, и с помощта на политиците развалят пазара.
Не може в нормална държава да продаваш тока на съседна Турция по 50 лева за мегават, а собственото ти население да плаща същия ток по 200 лева мегавата. Айде, ако държавата го правеше иди дойди, ма едни "честни частници" изкупуват цялата евтина енергия и я изнасят на ниска цена, а за нас остава скъпата, и то толкова колкото остане след като продадем навън каквото можем.
А вината на политиците е че нищо не правят...

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Енергия за хората
« Отговор #3 -: Януари 14, 2017, 01:07:39 am »
Ами преди да дойдат частниците в енергетиката, когато този отрасъл беше държавен, не стояха така нещата. Въобще енергетиката е най-печелившия отрасъл в една икономика и това да го приватизираш води до това, което сега е. Все едно да имаш някакъв частен печеливш бизнес и да си кажеш, я да го дам на някой мангус, той по-добре ще се грижи за него, за какво са ми на мен пари. Така де, за какво са й на държавата пари, нали дават кредити на 5 пъти по-високи лихви от която и да е "партньорска" страна.

Въобще juliang, какво да ти обяснявам, ти специално няма да ме разбереш. Известна ми е заблудената ти позиция по фундаменталните въпроси на държавата. Не били виновни политиците...сякаш Миглена Кунева е частник, та затвори блоковете на АЕЦ, а пък Бойко от прищявка спря строежа на Белене и Южен поток. Както и да е, като е глупав българина заслужава да се затрие, това е. Те натам и отиват нещата. Един ден българската нация ще е съставена от мангали и чалми от целия свят, а същинския българин ще лъска някъде кенефа на западния си господар.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 390
Re: Енергия за хората
« Отговор #4 -: Януари 14, 2017, 01:20:26 am »
ЕДМ, енергетиката в САЩ е частна, но там проблема изобщо не е в тези размери.
Изобщо ... държавата не трябва да развива никаква стопанска дейност. Нейната единствена работа трябва да е да следи за честна игра на игралната маса. Достатъчни са лостовете като централната банка, която определя резервите на търговските банки, а също така съда и прокуратурата за непослушните.
Ако нещата стават по правилата, всичко ще е до голяма степен подредено. Но сега сме в периода на дивия запад, и населението е в ролята на индианците ...
Куневица заедно с Пасито, царя и Милен Велчев ни продадоха за жълти стотинки, като добитък. Но ако имаше читав парламент, това нямаше да стане.
За Бойко ... ич не ща да говоря...

Неактивен EDM electronics

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 820
Re: Енергия за хората
« Отговор #5 -: Януари 14, 2017, 01:34:29 am »
juliang, доста наивно от твоя страна по въпроса за това кой кара влака в тая държава. Ти още ли се отнасяш иронично върху това, че съществува не теория за световна конспирация, а такава практика. Тези въпроси не се решават от българския парламент, защото там всички до един, независимо от коя партия, с малки изключения, които не са съществени, са лобисти на т.н. банкерски интереси, които не са български. Та накратко така се управлява държавата и правителството, пък от която и да било политическа сила да е то.

Докато не се разбере добре факта, че България е превзета от чужда сила и интереси държава, че тя не е субект, а обект на политиката, че е наказана да няма всички характерни за една държава институции /като армия например/, всичко това прикрито през клишетата за "демокрацията и "европейските ценности", е няма как човек да си отговори на абстрактните въпроси.

Впрочем, извинявам се, но не ми се впуска в политическа полемика, моля да не ми се отговаря на поста, защото нямам намерение никой да убеждавам или разубеждавам заради неолибералните му възгледи. Съдбата на България ще бъде такава, каквото е мисленето на нацията. Проста нация тегло я чака и затриване, това е. Няма време да се учим и да си наливаме акъл в главата. По данни на специалисти социолози, още 200 000 да имигрират от България и нацията е обречена - за българите говоря, не за циганите.

Моля не ми отговаряйте, да не се дразним взаимно. Всеки да си се затвори вкъщи поединично и да чака случайността да му реши проблемите, като нямаме единно мнение.

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 280
Re: Енергия за хората
« Отговор #6 -: Януари 14, 2017, 09:11:59 pm »
А не беше ли тук строго забранено да се коментират такива низши енергии като електричеството, което ни свети и топли и съответно си го плащаме. Имате думата само за свободна енергия – оргонна и само оргонна.

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 650
 • Пол: Мъж
Re: Енергия за хората
« Отговор #7 -: Януари 15, 2017, 10:46:10 am »
Всичко, на всички нива е пряко и косвено взаимосвързано и съответно взаимозависимо.
Свободната Енергия в Природата си я има винаги и навсякъде. Под една или друга форма, тя винаги е била обект за усвояване и употреба. И тъй като в Природата има винаги и задължително една естествена йерархия "от по-по- към най-най-" и/или обратно, винаги ще има и "Сили на Светлината" и "Сили на Мрака", винаги ще има струкция и деструкция, охолство и нищета, богатство и бедност, донори и консуматори, творци и крадци, изобретатели и разрушители, Иисусовци и Чичо-Скручовци - това е нещо като една природна "везна" клатушкаща се непрестанно от едното към другото блюдо, кога с по-малко, кога с по-голямо отклонение - и в количество и в качество, от което следва да си направим и множеството генерални изводи, къде сме всеки един от нас поединично и в комплект...

За себе си лично, а и като взаимосвързана субстанционална частица от световното народонаселение аз знам къде съм, какъв съм, по какъв Път вървя и какви Цели преследвам. Знам и какво бих могъл да направя за свое и всеобщо Добруване, но знам и как мога да "дам фира" ако не се съобразявам с по-гореизложеното и попадна на мушката на Съответните - противоположни на мен по вид! В този смисъл, илюзиите с които и аз, както и всички останали биват "захранвани" още от рождението си, знам какво влияние оказват върху отделния и целокупния живот на човечеството. И знам, че индивидът МОЖЕ да се отърси от тези илюзии, а може да помогне и на множество други себеподобни да се спасят от наличното вече глобално "зомбиране", и да сътвори Рай на Земята, но винаги трябва да си има и "едно на ум", че - в количествено отношение - дори грам фекалии могат да направят отвратителни тонове парфюм, и че един садист (убиец, крадец, предател, банкер...) ще е равностоен на хиляди дузини алтруисти, хуманисти и свети люде!
Аз знам всичко това, но колцина от останалите също го знаят, и "узрели" ли са те за НАД-личностното Познание?!
И в Библията се казва даже - "не хвърляйте бисерите на свинете!"... и "Суета суетих и всяческая суета...!"
...
В теми като тази и подобните й, лесно може да се види кой къде е и какво е! - и съответно да се знае, с кого може "да мели брашно заедно"... и да Твори (евентуално) - "Енергия за хората"

Неактивен plcsoft

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 189
Re: Енергия за хората
« Отговор #8 -: Януари 15, 2017, 01:57:27 pm »

Аз знам всичко това, но колцина от останалите също го знаят, и "узрели" ли са те за НАД-личностното Познание?!

...
В теми като тази и подобните й, лесно може да се види кой къде е и какво е! - и съответно да се знае, с кого може "да мели брашно заедно"... и да Твори (евентуално) - "Енергия за хората"

Точно за това говори, всеки един от нас(аз,така го разбирам)! Как да се твори, да се гради и да се живее без да ставаш роб на една или друга илюзия. Как да се създадат условия в който човек да има Енергия за да достигне НАД-личностното познание! Всеки човек си е една ИНДИВИДУАЛНОСТ (една малка биовселена) със своите добри и илюзорни страни. Как да се направи така че, затвора които сами сме си създали да е насочен към развитие, градивност, творчество(за този който е узрял) а не до изнемога да ти цедят енергията и пак да си лягаш гладен. Тогава няма как да мислиш за над-личностното, нали се сещаш. Или както е казано по-народно му:-
 -Няма как на комшията ти да му е зле а, ти да си за, дълго време, добре!!! Един ден и на твоята врата ще потропа Злото. Неизбежен закон!? Колкото и да е неприятен!?
Но, не това се опитваме да обсъждаме! Мисля че всеки що годе разумен и мислещ човек от народонаселението  в една или друга степен вижда реалното дередже. Някой със повече илюзии(според мястото в системата) други с по-малко но, всички еднакво здраво СМЕ впрегнати в Техногенната матрица. Ето там е проблема. Тази Техногенна среда да се направи по-поносима за всеки един човек.  Така че все пак и той да каже на смъртният си одър - Ей изживях си живота, пълноценно, бе!? Защото никой не е вечен - нали се сещаш. Всеки рано или късно умира. Живял, неживял, робувал, неробувал, творил нетворил спал не спал и т.н.
Та такива ти ми работи!? Айде със здраве!?

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 364
  • balkanmysteries.com/bg
Re: Енергия за хората
« Отговор #9 -: Октомври 05, 2017, 12:18:22 am »
Elon Musk канадецът, който за няколко години промени автомобилостроенето с ел. автомобила
"Тесла" се е захванал с нов хазартен проект.
Musk е сключил договор с австралийското правителство за изграждане на голям "склад" за ел. енергия.
"Складът" ще бъде изграден в Южна Австралия, с капацитет от 129 МВт/ч.
Южна Австралия изпитва проблем с ел. захранването било поради природни бедствия, било заради сривове на
ел. преносната мрежа.

Musk е избран от австралийските власти измежду 50 фирми от цял свят за изграждане на този "склад" за
ел.енергия.Той, заедно с френската фирма НЕОН, която изгражда ветрогенераторни паркове, ще изградят системата
за производство и "складиране" на ел. енергия от ВЕИ.Така властите в Австралия се надяват да решат проблема с
недостига на ток в южна Австралия.

До тук нищо особено, поредния голям инвестиционен проект за енергия от ВЕИ . . .
Интригата се разпали от Musk, който разпространи из социалните мрежи новината, че ще изгради
129 МВт/ч "склад" за . . . . 100 дни, считано ако не греша от 01 октомври 2017 г.
Ако Musk успее да се включи в този 100 дневен срок, той ще прибере в дълбоките си джобове,
само . . . 50 000 000 $$$ толкова струва този най-голям в света "склад" изграден от литий-йон батерии.

Ако Musk се провали и просрочи 100 дневния срок, "складът" все пак ще бъде построен от Musk,
и ще струва на австралийското правителство 000 000  $$$, т.е.  Musk прави подарък от 50 000 000  $$$
на Австралия . . .  :o

Не се наемам да прогнозирам крайния изход от тази сделка, но съм сигурен, че каквото и да се случи  Musk
е печелившият от този проект, разбира се и хората които живеят в южна Австралия.

Ако този енергиен проект излезе сполучлив, а това ще се разбере много скоро, той ще отприщи
подобни проекти из цял свят . . .
Мисля си, дали да не поканя Musk да построи подобен "склад"  в Банкя ???     :)       :)       :)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 390
Re: Енергия за хората
« Отговор #10 -: Октомври 05, 2017, 03:17:05 am »
130 мегаватчаса са едно горе-долу нищо. Един реактор на нашия АЕЦ, работещ 10 минути...
Или в пари - 130 000 киловатчаса, или към 20 000 лева енергия ще може да се събере в тия батерии. При 2000 цикъла на зареждане/разреждане колкото е средния живот на една съвременна клетка това дали ще се изплати, дори ако енергията която постъпва в него е безплатна? :)

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 896
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Енергия за хората
« Отговор #11 -: Октомври 06, 2017, 12:48:46 pm »
Ами...прати на Мъск един мейл и му обясни, че е в грешка нещо...
Белки те наеме за консултант  ;D

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 881
 • Life is a DIY project!
Re: Енергия за хората
« Отговор #12 -: Октомври 07, 2017, 02:12:52 pm »
Atos, ти майтап си правиш, обаче лично съм се убедил, че човешките дейности далеч не винаги (да не кажа - почти никога) се движат от здрав разум, рационалност, целесъобразност и т.н. Има много процеси, длъжности, мероприятия и т.н. които далеч, далеч излизат извън рамките на тези понятия. Някои хора, организации и т.н. правят умишлено нещата по трудния начин, вместо по лесния, за да имат основание да взимат повече пари за дейността си, или пък преследват някакви позиции, влияние, известност чрез това.

Julinag всъщност е прав, а начинанието на Мъск е с цел популяризация, под формата на "пилотен проект".. има и елемент на "игра с публиката"... Нали се сещаш, че след подобно риалити-шоу, ако на някой някъде по света му хрумне да гради подобно нещо, ако ще и да е със стотици и хиляди пъти по-големи мащаби, първо за Мъск ще се сети?

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 896
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Енергия за хората
« Отговор #13 -: Октомври 07, 2017, 02:28:19 pm »
Не знам...не ми се вярва, че е удачно да сведем дейността на Мъск до обикновен фарс, а самия него - до клоун (просто шоумен) :o
Не би се заел с начинание само заради чистия популизъм, понеже той отдавна го притежава!
Доказал се е като сериозен човек с големи възможности и мащабно мислещ...
Едва ли има проблеми с простата аритметика?

П.П. По-скоро бих допуснал "журналистическа" грешка на пишещите профани. Тоз написал - оня преписал...както преди две години бяха писали, че метеор щял да мине на 300 хиляди километра от Земята, а то се оказаха...300 милиона :o
Ма...какво са 3-4 нули, като преписваш ;D

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 390
Re: Енергия за хората
« Отговор #14 -: Октомври 07, 2017, 02:41:41 pm »
Всъщност отговора е много прост, и се съдържа в ето тази графика: