Автор Тема: Нефтената планета  (Прочетена 3525 пъти)

hristolocco

  • Гост
Нефтената планета
« -: Януари 13, 2017, 10:36:34 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=j8edLAVHKuo Documentary Planet Oil 1of3 How Oil Made Us

https://www.youtube.com/watch?v=AzExpaMuTHU Documentary Planet Oil 2of3 The Carbon Wars

https://www.youtube.com/watch?v=x0DQfFkftZ4 Planet Oil 3of3 Climate Wars Documentary


http://bnt.bg/filmi-i-serialii/dokumentalni/neftenata-planeta

3000 г.пр. Хр.го откриват. През ХХ в. нефтът превзема света за по-малко от времето на един човешки живот! Как черното злато управлява живота ни?
Професор Йън Стюарт представя „Нефтената планета: Съкровището, което завладя света“ – документален филм на БиБиСи-2, Шотландия.

Ние не сме първите в историята, използвали нефт. Някои от древните цивилизации изцяло са разчитали на суровината. Суровият нефт извира на повърхността на земята в Древния Изток. Вавилонците /дн.Ирак/ го ползвали за водоустойчиво покритие на лодките и като хоросан в строителството на сгради. Минават хилядолетия след първите сведения за употреба на нефт и по-малко от век преди тайнствената черна субстанция да разкрие пълния си потенциал в съвременността и да се превърне в силата, която движи света.
50 години по-късно е по-малко от ясно колко остава до края. Както обяснява професор Йън Стюарт в поредицата на БиБиСи: „Нефтът не е просто страст за научни и инженерни изобретения. Това е икономическа, политическа и стратегическа военна калкулация, коятf принуждава Великобритания и САЩ да търсят начини за по-малка зависимост от добивите в Средния Изток„. Добивите обаче движат световната икономика.

Какво би станало, ако се откажем от нефт?

Когато пионерите в Северно море го откриват за първи път, те имат малки очаквания, че биха могли да добият и една трета от залежите. Следващото гигантско находище – 2 млрд.барела на Йохан Сведруп до Ставангер в Норвегия е с добив от 70%. До 2050, през третия век от нефтената индустрия, с новите технологии би могло да се добива и още, ако запасите са неограничени. Постоянно се говори за Нефтения пик, когато цените ще скочат заради липсата на алтернативна суровина. Последните десет години не дават глобални признаци в тази посока. Вероятно най-големите производители ще предложат и най-добрите заместители, когато залежите пресъхнат, но никой не знае кога? Дотогава всички инициативи остават изолирани и „спасителни“ рекламни площадки на еколози, политически лидери и модни климатични конференции…

Светът се управлява чрез контрола върху нефта. Нефтът е причина за войни, прави едни държави – богати, а други поставя на колене. Искаме или не, но засега нефтът управлява!

В документалния филм на БиБиСи-2  професор Йън Стюарт върви по пътя на нефта – в историята и в географията на планетата, от първите залежи до водещите държави – производители. Въпросите са как да се замени нефта, какви са другите източници – ядрени и възобновяеми, къде са първите опити и как за по-малко от един човешки живот сме толкова зависими от една суровина, която през XXI  век се явява заплаха за бъдещето и климата?

Златна Романова

Документален филм.
Великобритания, 2015г., 50 мин.

Продуцент Ричард Даунс
Режисьор Деклан Хийли
Оператор Аластер Маккормик
Консултант Доктор Брайън С. Блек

1 епизод http://www.dailymotion.com/video/x2ht060
С откриването на нефта, човечеството отваря Кутията на Пандора, която ще промени света завинаги. От нефта зависи движението на автомобили, производството на пластмаса, електроенергия за бита и промишлеността, дори храната ни чрез съдържанието му в почвата.
Нефтът променя начина ни на живот, предизвиква междудържавни войни – един обикновен природен източник, на пръв поглед, се превръща в най-мощното политическо оръжие, познато някога на този свят. Професор Йън Стюарт посещава най-богатите находища на нефт, търси фигурите, воюващи за контрол и доставки и изследва как неутолимата жажда за нефт променя цялата планета.

2 епизод http://www.dailymotion.com/video/x2hv0q3
След 50-те години на XX век настъпва времето на свещения триумвират – нефт, пластмаса и изкуствен тор. Професор Йън Стюарт забелязва как, докато нефтените производители изискват по-голям дял в печалабите от западните енергийни компании, нефтените и газови находища в Средния Изток стават център на държавни преврати и военни конфилкти.
В Северно море търсят алтернативни източници на повърхността, но вълните се разбиват в Американското крайбрежие.
Офшорните разкрития през 70-те доказват смяна в „играта“ и бележат инженерна революция. „Трудните“ нефт и газ се търсят в океанските дълбини – време, когато Западана Европа и САЩ намират „свобода“ от енергийния кошмар на ХХ век.

3 епизод http://www.dailymotion.com/video/x2ib21q
В началото на XXI век светът харчи нефт, газ и въглища както никога досега. Въпреки страховете от Нефтения пик професор Йън Стюарт разкрива, че докато големите технологични предимства помагат за разработване на съществуващите нефтени находища, се търсят нови неконвенционални енергийни източници като шистов газ и смолисти вещества, допълвайки въглевоводордната ера. Спектърът от „врагове“ на климата се увеличава и въпросът е абсолютен: да пресушим планетата или да търсим алтернативни енергийни източници – безопасни и възобновяеми, преминавайки от изкопаемото горивно минало към нискокарбоновото алтернативно бъдеще.

Неактивен GreenHulk

  • Сериозен
  • ****
  • Публикации: 1 074
  • Пол: Мъж
  • Астронавигатор
Re: Нефтената планета
« Отговор #1 -: Януари 17, 2017, 02:21:46 am »
На Титан дали нямало реки от метан:)