Автор Тема: Историята на електричеството  (Прочетена 1936 пъти)

hristolocco

  • Гост
Историята на електричеството
« -: Януари 13, 2017, 09:56:54 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=Gtp51eZkwoI Shock and Awe: The Story of Electricity -- Jim Al-Khalili BBC Horizon
Part 1 - Spark 0:00
Part 2 - The Age of Invention 58:30
Part 3 - Revelations and Revolutions 1:56:50

Историята на електричеството в нов документален филм
Ексклузивна европейска премиера на 18 януари – 1 февруари по Viasat History
Историята на електричеството
Оригинално заглавие: The Story of Electricity
Държава: Великобритания
Година: 2011

Британският професор Джим Ал-Халили ни представя една „наелектризираща” история – разказ за усилията на хората да овладеят най-загадъчната сила в природата, електричеството. До съвсем наскоро електричеството се е смятало за нещо вълшебно, но днес то движи съвременния свят и е в основата на всички технологични разработки. Без електричеството сме изгубени.

Поредицата ни запознава с изумителните постижения на учени с огромно въображение, както и с необикновени експерименти. Това са историите на гении, възправили се срещу консервативните схващания и така спомогнали за това днес градовете ни да са осветени, да можем да общуваме през океана и въздушното пространство, да развием модерната индустрия и постигнем цифровата революция.

Епизод 1: Разказ за първите „естествоизпитатели”, заели се да разгадаят тайните на електричеството. Те изучавали интригуващата връзка между електричеството и живота, конструирали необичайни и мощни устройства, с които да го генерират, и дори успели да „опитомят” мълниите. Именно тези мъже положили основите на съвременния свят. Несъмнено, електричеството било невиждано дотогава чудо. В този епизод ще научим какво се е случило при първия координиран практически опит да се разбере електричеството, а също и как сме се научили да го създаваме и складираме, преди в крайна сметка да разработим нещо, с което получаваме електричество, когато си пожелаем – батерията.

Епизод 2: Преди малко по-малко от 200 години учените откриват нещо значимо: електричеството е свързано с друга от основните сили в природата, магнетизма. В този епизод ще научим по какъв начин овладяването на взаимосвързаността между магнетизма и електричеството променя изцяло света, давайки ни възможност да генерираме на пръв поглед неограничено количество електрическа енергия – за задвижването на машини, за комуникация между континентите, за осветяване на домовете ни. Историята за това как учените и инженерите разгадават същността на електричеството през един необикновен век на нововъведения и открития.

Епизод 3: Електричеството не просто създава топлина и светлина, но и свързва света посредством мрежи и излъчване на сигнали. След столетия на експериментиране с електричеството от страна на човека, в този последен епизод от поредицата ще научим за настъпването на една нова ера на действително разбиране на електричеството: как сме открили електрическите полета и електромагнитните вълни. В съвременността не можем да си представим живота без електричество. То предопределя епохата ни. С увеличаване на познанията ни за него нараства и зависимостта ни. Днес сме на ръба на ново революционно откритие, защото ако успеем да разгадаем тайната на електрическата свръхпроводимост, отново ще трансформираме света.