Автор Тема: що е то постоянен ток?  (Прочетена 22391 пъти)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 315
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #30 -: Ноември 30, 2016, 08:55:37 pm »
екс, ако консуматора дърпа 1000 вата, за 1 милисекунда той ще дърпа 1 ватсекунда (1000 вата за 1/1000 от секундата). За да получиш колко ватчаса консумира при измерване от 1 милисекунда, трябва тая 1 ватсекунда да я умножиш по 1 000 (за да получиш секунди), после по 3 600 (за да получиш часове), и ще получиш че консуматора дърпа 3 600 000 ватсекунди, или 1 000 ватчаса, или 1 киловатчас.
Ако мериш в интервал от 1 час, то консуматора от 1 000 вата за 1 час ще консумира точно 1 000 ватчаса, или 1 киловатчас.

Пак казвам - бъркаш мощност и енергия. Мощността е дебита на тока, а енергията е количеството протекъл ток (представи си го с вода - дебит и количество). Дебита е константен, но количеството се увеличава с времето.

На батерията ти пише КОЛИЧЕСТВО енергия, не мощност. Точно като една кофа - на нея пише че събира 10 литра, а дали ще тия 10 литра ще изтекат през дупка колкото игла от спринцовка или ще лиснеш кофата рязко - зависи от консуматора който включиш към батерията. Но и в двата случая ще имаш 10 литра разлята вода на пода (при батерията има някои ограничения за мощността ("дебита") поради химическия характер на съхраняването на енергията в нея).

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #31 -: Ноември 30, 2016, 10:16:50 pm »
ок, за дебита съм съгласен но за онова другото не, защото сега излиза че мощноста представлявала амперите (мощноста се мери в ампери)?
Цитат
Мощността е дебита на тока

а това първото направо ме хвърли в потрес
Цитат
ако консуматора дърпа 1000 вата, за 1 милисекунда той ще дърпа 1 ватсекунда (1000 вата за 1/1000 от секундата). За да получиш колко ватчаса консумира при измерване от 1 милисекунда, трябва тая 1 ватсекунда да я умножиш по 1 000 (за да получиш секунди), после по 3 600 (за да получиш часове), и ще получиш че консуматора дърпа 3 600 000 ватсекунди, или 1 000 ватчаса, или 1 киловатчас.
Ако мериш в интервал от 1 час, то консуматора от 1 000 вата за 1 час ще консумира точно 1 000 ватчаса, или 1 киловатчас.
ма добре нека започнем от първото изречение, ти казваш консуматора дърпа конкретно 1ват за 1милисекунда
и защо делиш 1000 вата на 1/1000 от секундата след като
Цитат
Дебита е константен
във времето (което от своя страна означава че колкото и да го делиш във времето то той ще е 1000 вата а не 1ват за милисекунда (ако искаш представи си онази графика във милисекунди), тогава ще видиш, че за 1 милисекунда се дърпат 1000 вата, така както е дадено за 1 секунда, с тази разлика че времеинтервала от 1 час ще е изобразен в милисекунди а не във секунди, тогава трябва обаче мощноста от 1000 вата за милисекунда да се умножи по милисекундите еквивалентни на 1 час...
защото както се вижда на самата графика 2200 вата не се консумират от консуматора за секунда, нито за милисекунда нито за микросекунда, а постоянно във времето
следователно смисъл от делене няма за да се изчисли колко вата се получават за милисекунда, микросекунда и т.н., защото това си е чиста стъкмистика и измислица премислица само и само да се угоди на формулата за енергията, която включва конкретизиран фактор време изразен в секунди

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 315
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #32 -: Ноември 30, 2016, 10:34:02 pm »
Имаш водомер на ВиК-то, имаш маркуч с който си напояваш доматиту.
През маркуча минава 1 литър в секунда (това са ти ватовете). За 1/1000 от секундата колко ще мине? Пак 1 литър, или само 1 грам вода? За 1 час колко ще мине? Аз си мисля, че ВиК-то ще те оплющи за 3 600 литра, или 3.6 кубика вода (това е енергията).
С тоя маркуч, от който тече константно количество вода, можеш да полееш като една лехичка, така и един декар - зависи колко време ще поливаш. Но ти плащаш количеството вода, ВиК-то не ги интересува дали поливаш с 1/2 цол маркуч или с пожарникарски шланг.

Ват = литър в секунда.
Ватчас = литри.

Малко са объркващи мерните единици, но ако се сещаш един ват е един джаул за една секунда. Тоест ти плащаш джаулите, независимо за какво време си ги изхарчил.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #33 -: Ноември 30, 2016, 10:45:26 pm »
Имаш водомер на ВиК-то, имаш маркуч с който си напояваш доматиту.
През маркуча минава 1 литър в секунда (това са ти ватовете). За 1/1000 от секундата колко ще мине? Пак 1 литър, или само 1 грам вода? За 1 час колко ще мине?
юлиан за това съм съгласен две мнения няма но в случая дебита не е 1 литър в секунда а 1 литър във възможно най малкия времеви интервал, който може да се измери (ако въобще съществува такава възможност, може би в квантов мащаб?), тъй-като той даже не е за милисекунда, микросекунда или наносекунда във времето

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #34 -: Ноември 30, 2016, 11:31:17 pm »
ето на този клип се вижда много добре, че дебита е 2200 вата във всеки един възможно най кратък квантов момент а не за секунда, при което във всеки един минимален планков квантов интервал от време ще се консумират 2200 вата, които трябва да се сумират за да се получи изразходваното количество енергия (по горните графики са с условни стойности като пример за онагледяване, като изобразеният минимален интервал на измерване в действителност не трябва да е секунден нито микросекунден нито наносекунден, а възможно най краткия планков квантов интервал, ако въобще е възможно да се измери)
<a href="https://www.youtube.com/v/oJvD_1cpQLk" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/oJvD_1cpQLk</a>

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 315
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #35 -: Ноември 30, 2016, 11:41:17 pm »
екс, дебита се мери в литри за секунда, не в литри. Дебита ти е 1 литър в там каквото си го измерил. Ако е 1 литър в наносекунда, значи имаш дебит 1 000 000 000 литра в секунда. Ако имаш дебит 1 литър във времеви интервал клонящ към нула, значи имаш дебит приблизително клонящ към безкрайност в секунда.

Ако се върнем към първия ти пост:
Волтовете са ти скоростта на водата в маркуча, или налягането. Амперите са ти диаметъра на маркуча. Ватовете са ти изтеклото количество вода за определено време. А киловатчасовете, ватсекундите или там каквото ще отчиташ е изтеклото количество вода през времето на целия експеримент - дали ще е секунда, дали ще е месеца между двете отчитания на водомера от ВиК-то... Именно последното ти отчита и иска да й платиш комуналната фирма.
1 литър можеш да го прекараш за 1 секунда през пожарникарски маркуч като водата ще тече бавничко, и през маркуч 1 цол но водата вътре ще фърчи кат фурия. В единия случай налягането (скоростта или волтовете) в маркуча ще е ниско, в другия - високо.
Тоест за да прекараш повече мощност през един кабел трябва или да вдигнеш волтажа, или да вдигнеш ампеража.
А колко енергия ще прекараш зависи и от времето.

Пример: трябва да вдигнеш 1 тон тухли с телфер до 3-я етаж на къщата. 1 тон тухли е работата която трябва да се свърши и тя е константна. Имаш следните възможности:
- малко напрежение и малък ток - с моторче от детска играчка ще можеш да ги вдигнеш, но за няколко дена. Бавничко, милиметър по милиметър, с редуктор с огромно предавателно число, но ще стане.
- високо напрежение, малък ток - примерно мотор на 200 волта с ток 5 ампер. Ще вдигне тухлите за 10 минути.
- ниско напрежение, голям ток - примерно със стартер от автомобил 10 волта, 100 ампера. Пак ще го вдигнеш за 10 минути.
-високо напрежение, голям ток - 200 волта, 100 ампера. Ще дигне тухлите докат се огледаш.

Но истината е, че във всеки един от тези случаи ще ти трябва едно и също количество ел. енергия. Ако захранваш всичките тия мотори през електромера, енергото ще ти начисли абсолютно една и съща сума (ако пренебрегнем загубите - механични и електрически). Защото енергото таксува точно това - енергията. Не я интересуват волтове или ампери, нито времето за което си консумирал.

ето на този клип се вижда много добре, че дебита е 2200 вата във всеки един възможно най кратък квантов момент а не за секунда, при което във всеки един минимален планков квантов интервал от време ще се консумират 2200 вата, които трябва да се сумират за да се получи изразходваното количество енергия (по горните графики са с условни стойности като пример за онагледяване)

не може да сумираш ватовете като интервала ти е секунди. Това е все едно да имаш кило сирене на масата, в следващия квантов момент да имаш същото сирене на същата маса, и ти да твърдиш че имаш 2 кила сирене... и колкото по-малък е периода на измерването, толкова повече сирене имаш.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #36 -: Ноември 30, 2016, 11:51:37 pm »
ма грешиш, защото за да отчетеш изразходваното количество енергия трябва да сумираш изразходваната мощност във всеки един планков квантов момент, защото консуматора консумира мощност във всеки един планков квантов момент и стойноста се натрупва във времето (все едно да видиш навъртяните километри на километража на автомобил), така ще се отчете изразходваното количество енергия, тази мощност която се изразходва не е за секунда нито за милисекунда нито за микросекунда нито за наносекунда а е във рамките на минималния планков квантов момент

Ако мериш в интервал от 1 час, то консуматора от 1 000 вата за 1 час ще консумира точно 1 000 ватчаса, или 1 киловатчас.
значи със това ти казваш че ако автомобила се движи със скорост 80 километра в секунда то за 1 час километража ще е навъртял 80 километра
« Последна редакция: Декември 01, 2016, 12:09:51 am от x_name41 »

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 315
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #37 -: Декември 01, 2016, 12:07:51 am »
ма грешиш, защото за да отчетеш изразходваното количество енергия трябва да сумираш изразходваната мощност във всеки един планков квантов момент, защото консуматора консумира мощност във всеки един планков квантов момент и стойноста се натрупва във времето (все едно да видиш навъртяните километри на километража на автомобил), така ще се отчете изразходваното количество енергия, тази мощност която се изразходва не е за секунда нито за милисекунда нито за микросекунда нито за наносекунда а е във рамките на минималния планков квантов момент

Не. Консуматора консумира енергия. Мощността е енергия за определено време.
Имаш един мангал в офиса, който може да носи по 50 кила цимент. Ти за к'во му плащаш - за това че може да носи 50 кила на 100 метра за минута, или за общото количество цимент което е пренесъл? Щот той може да носи 1 тон цимент на 100 метра за 1/2 час, може да го носи и цял ден... може по 2 торби да слага на рамо, може и с канче да го носи, може да тича или след всеки курс да прави "пуш-пауза"...
Ти плащаш за да отиде 1 тон цимент от тук до там. За свършена работа. С каква скорост, за какво време, по колко на курс, как точно - не те интересува.

Колата ти е 100 киловата. Ако я държиш постоянно с педала до пода, тя ще дава 100 киловата. И сега, и след секунда. Но няма да стане 200 киловата независимо от интервала на замерването. Но за 1 секунда тя ще свърши една работа, за 2 секунди - два пъти повече работа. И съответно ще изгори толкова или два пъти повече гориво. А ти плащаш именно горивото. На колонката не ги интересува колко киловата ти е колата.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #38 -: Декември 01, 2016, 12:47:46 am »
ето още един пример:
Мощността на печката е еднаква, независимо от времевия интервал. Тя е 2200 вата. От времето зависи изразходената енергия. За 1 милисекунда печката ще изразходва едно количество енергия, за 1 час - много по-голямо. За 1 милисекунда ще изхарчи 2.2 ватсекунди, за 1 час - 2.2 киловатчаса, или 3 600 000 пъти повече.

ако за 1 милисекунда харчи 2.2 ватсекунди то за 1 секунда ще харчи 2200 ватсекунди от което следва че за 1 час ще са 2200 ватчаса или 2.2 киловатчаса

това е същото като:

автомобил да изминава 0.08 километра в милисекунда то за 1 секунда ще изминава 80 километра (80 километра в секунда) а за 1 час ще е изминал 80 километра

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 876
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #39 -: Декември 01, 2016, 01:05:30 pm »
Ами...не е същото!
По-скоро това, за което говори Юлиан тук не е еквивалент на изминатото разстояние, а на разхода на гориво.
Колата гори 10/100. ако измериш изхабения бензин за 1 милисекунда, ще са милилитри.
 А скоростта, с която са изминати тия километри (ако е равномерна) е една и съща без значение дали я мериш  в продължение на 1 милисекунда или 5 секунди, същото важи и за разхода на бензина.
В случая скоростта тук е еквивалент на мощността/дебита, която е способен да изразходи консуматора-за колко време можеш да "издухаш" този бензин през ауспуха.
Педалът за газта е еквивалент на реостата, с който увеличаваш консумацията на ел. уреда.
Разхода на гориво е еквивалент на дърпаната енергия от източника.
Изминатото разстояние вече е еквивалент на крайната потребена енергия - ват/часа.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #40 -: Декември 01, 2016, 03:41:19 pm »
Ами...не е същото!
По-скоро това, за което говори Юлиан тук не е еквивалент на изминатото разстояние, а на разхода на гориво.
е как като той казва че за един час ще е изразходил 2.2 киловата (2.2 киловатчас = 2.2 киловата за час) при положение че за секунда ги дърпа тези 2.2 киловата.
Разхода на гориво е еквивалент на дърпаната енергия от източника.
Изминатото разстояние вече е еквивалент на крайната потребена енергия - ват/часа.
еми да ама той казва че крайната потребена енергия ще е колкото дърпаната моментна енергия от източника или с две думи: дърпана моментна енергия от източника=2.2 киловата, изразходена енергия за 1 час= 2.2 киловата или 2.2 киловата за час

п.п. хм, просто как звучи, в единия случай става въпрос за дърпана енергия за секунда а в другия случай за дърпана моментна енергия като консумацията била една и съща за двата случая. Със това исках да посоча некоректноста във резултата при консумацията на края в зависимост от мащабирането или интервала за измерване
« Последна редакция: Декември 01, 2016, 04:00:17 pm от x_name41 »

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 568
 • Пол: Мъж
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #41 -: Декември 01, 2016, 04:11:15 pm »
Енергията се измрва в джаули, а мощността във ват. Един джаул е ват по секунда, а един киловат-час е 3600000 джаула. За една секунда источник с мощност 2,2 kW доставя 2,2.1 = 2,2 киловат.секунда или 2,2 кило-джаула или 2200 джаула енергия. За един час същия источник доставя 2,2.1 = 2,2 киловат-часа или 2200.3600 = 7920000 ват-секунда или 7920000 джаула енергия .

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #42 -: Декември 01, 2016, 04:36:41 pm »
ееее най накрая...

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 778
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #43 -: Декември 01, 2016, 04:43:21 pm »
Ако закрият уикипедия край с безплатното образование, нооо, на някой хора и това не им е достатъчно.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • https://www.osram.bg/
Re: що е то постоянен ток?
« Отговор #44 -: Декември 01, 2016, 04:59:53 pm »
печката е с мощност 2200 вата, обаче тя при постоянен ток примерно във всеки един момент консумира тази мощност и колкото повече време минава със това заедно ще се увеличава сумира и стойноста на изразходената мощност, при което за време от 1 час тази изразходена стойност на мощноста не би трябвало да е 2.2 киловатчаса а примерно 7920 киловатчаса (ако се вземе предвид мащабирането за измерване на консумация на 2200 вата в рамките на 1 секунда, то като умножим 2200 вата по 3600 секунди се получава именно тази стойност, така имаме хронологично изразходената мощност за 1 час, като тя зависи от мащабирането на измерването по време
отново да повторя какво исках да кажа: ако за секунда изразходваната мощност е 2.2 киловата то за един час трябва да е 7920 киловата или 7920 киловатчаса или 7920 киловата за час или както е написал колегата:
Енергията се измрва в джаули, а мощността във ват. Един джаул е ват по секунда, а един киловат-час е 3600000 джаула. За една секунда источник с мощност 2,2 kW доставя 2,2.1 = 2,2 киловат.секунда или 2,2 кило-джаула или 2200 джаула енергия. За един час същия источник доставя 2,2.1 = 2,2 киловат-часа или 2200.3600 = 7920000 ват-секунда или 7920000 джаула енергия .
а ти радико пишеш пишеш нищо не пишеш, все грешни мнения даваш