Автор Тема: Индукционен Радиатор за отопление  (Прочетена 11399 пъти)

hristolocco

 • Гост
Индукционен Радиатор за отопление
« -: Февруари 01, 2016, 03:16:18 am »
Тема благодарение на Dan Milan,
 всички сме виждали "парно" т.е. водно отопление на дома. За осъществяването на което трябва да превърнете дома си в псевдо подводница, като опашите всички стаи с тръби и кранове по които да текат 100 и повече литри вода, която постоянно се върти в кръга. До всяка стая трябва да има поне един радиатор от водното отопление което често по погрешка ние наричаме парно. За да работи едно такова отопление за Дома са нужни стотици литри вода, разширителен съд, помпа+UPS и котел или печка с водна риза, който да я загрява всичката тази вода както и радиатори. Трудно се регулира  индивидуалната температура във всяка стая трябва специални Електронни Клапани регулатори на температура да се поставят. Всичко това може да се избегне ако се откажем от междинния агент "Вода" и преминем на директно въздушно загряване с Индукционен нагревател (най-Ефективен) на железни отоплителни тела Радиатори. От дебело желязо 4мм се изрязват и заваряват конструкцията на радиатора в която се вграждат двете индукционни бобини на индукционния нагревател с вграден термостат. Повече подробности гледайте Видеата:
https://www.youtube.com/watch?v=pzqICj1hWJE Индукционное отопление своими руками. Часть 1.
https://www.youtube.com/watch?v=pPjpS1Cgit8 Индукционное отопление своими руками. Часть 2
и малко градивна критика:
 Роман Соколов преди 3 месеца
Отопление на индукции, глупость.  Дорого, а кпд будет такой же как и у любого другого традиционного обогревателя, закон сохранения энергии все ещё актуален в наше вселенной. Индукция выгодна для кухонных плит, т.к. греет только посуду, а не  саму печку. На обогревателе это не работает. Единственный вариант, где кпд выше 100% это тепловые насосы, и то только потому что они не греют, а только переносят тепло, т.е. Закон сохранения энергии соблюдается.
 Както предложи GMG в Чат-а Отопление с Пелтие Елементи ни излиза най изгодно с КПД > 100% защото се пренася топлина взета от вън и се добавя и мощността отделена за работата на Пелтие Елемента. Драги Експериментатори мислете в тази насока Отоплителен уред реализиран с Пелтие Елементи прозоречен монтаж или в специално изградена ниша на външната стена.
 За тези които вече имат изградено "Парно" водно отопление може да си пригодят външното тяло от стар но работещ климатик и с един пластинчат топлообменник да нагряват вода вътре вместо котел в инсталацията и ще имат система термопомпа въздух - вода.
 Най-доброто отопление с Пелтие Елементи вземаме класически Пелтие плочки ТЕС1-12712 Цена:22лв./бр. със следните характеристики: Thermoelectric Cooler

• TEC1-12712

• Umax (V) =15.4

• I max(A) = 12

• P=184.8W

• Tmax(degree Celsius) 70

• Qcmax △Tmax=0(W) 100

• Dimensions(mm) - 40 × 40 × 3.4

• Weight 200g / 7oz

Освен вложените P=184.8W Пелтие плочката пренася топлина с разлика 70градуса навън ако е -40 вътре може да е +30 градуса.

От двете страни на плочките 6бр. за една 10-14кв.м стая 2,50м висока трябва да се сложат алуминиеви радиатори например от Процесори AMD защото са загряват повече този тип процесори заедно със вентилаторите остава да се направи захранване за всички плочки които може да се свържат последователно и тока през тях да се подържа до 6 или максимум 12 ампера в зависимост от модела да пелтие модулите не бива да се превишава тока за да не се повредят Пелтиетата

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 208
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #1 -: Февруари 01, 2016, 11:50:29 am »
Понякога не мога да разбера тоя напън да се открива нов тип колело, защото "виждате ли това кръглото вече е демоде".
Повярвайте ми (ако не на мен, потърсете насам-натам из нета) - 2 по-малки котела ВИНАГИ са по-неефективни от един по-голям. Централизираното отопление, където на едно място се произвежда повече енергия е по-икономично от погряване на вода във всяко помещение, или подгряване на всяко помещение поотделно.
Да почнем по същество:
 - било неефективно да се подгряват и влачат 100 литра вода. Да, това е вярно, ако искате да подгреете САМО спалнята, но коридорите ви да останат със температурата на двора отвън. Откъде мислите се топлят стените, коридорите и мазетата? Ако не се топлят от тръбите които преминават през тях, те ще се стоплят от топлопреминаването през стените точно от тая стая, която искате да затоплите.
Трябва да се направи и едно важно уточнение: Трябва да изберете дали ще топлите сградата, или само помещенията в нея. Това не е еднакво. Ако ще топлите цялата сграда - ще трябва да й направите външна топлоизолация и да стоплите стените и плочите на сградата. Ако ще топлите само въздуха в помещенията - ще трябва да правите вътрешна топлоизолация.
Както се сещате, почти никой не топли само въздуха в сградата. По тази причина опита да икономисате "загубите на топлина" от тръбите които вървят в същата тая сграда е безмислен - тая топлина така или иначе ще я дадете. Дали от тръбите, дали през стените - все по някакъв начин ще трябва да си топлите коридорите, подовете и таваните. Ако имате чак толкова ненужно горещи коридори и стълбища - тогава имате някакъв проблем с проектирането или изпълнението на инсталацията. Но никой не му е прятно да има коридори в апаратамента с температура от порядъка на 5-8 градуса - кат отиде до кенефа нощно време и пукясва от студ.
Самото "претакане" на тая вода не харчи почти никаква енергия - една циркулационна помпа консумира ток колкото една ел. крушка.
UPS трябва само ако имате котли на твърдо гориво, при които спирането на тока може да доведе до прегяване на котела. При котли на газ кат спре тока спира и котела. Но дори и при централизирано парно кат спре тока оставате без парно щто няма ток за помпата. И на климатици да сте - и те спират. Дори и Пелтиетата ви ще спрат, така че ... няма ли ток, мръзнете, ако нямате камина или печка на дърва.
Една термогалва за радиатор струва 20-30 лева. Дори и електронна, която може да се програмира за дневно или седмично поддържане на оптимални температури в различни часови диапазони. Аз си купих такива от Германия за 9.90 евро бройката. Китайците също предлагат на съвсем приемливи цени.

Да минем на идеята за Пелтиетата. У мен възниква един доста смущаващ въпрос, а именно: Как ще се вгради елемента така, че едната му страна да е отвън, а другата - отвътре? В дупка в стената? Как ще топлоизолирате отвора покрай елементите? И какво става когато времето е ... междинно, нито много студено (да се пуска отопление), нито много топло (да се спи на отворен прозорец)? Този Пелтие елемент оставен без захранване ще е като отворен прозорец - ще изстудява помещението, освен ако не предвидите някаква подвижна топлоизолация, в която да го обличате когато няма да го ползвате. Кат го гледам е дебел под сантиметър, изобщо няма да е никакъв топлоизолатор.
Ощ един не малък проблем - какво правим когато навън е +5 градуса и вали дъжд, или има гъста мъгла? Ако пуснете Пелтието, външната му страна ще изстине до -10 градуса, и той ще се покрие с кора лед за секунди.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 545
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #2 -: Февруари 01, 2016, 12:29:23 pm »
Всичките изброени от тебе проблеми относно пелтие елементите са напълно преодолими и са преодоляни вече при климатиците. примерно ако се направи със външно и вътрешно тяло пелтиетата да подгряват флуид отвън и по тръби да влиза вътре отпадат маса проблеми.
Има обаче два проблема които не си споменал а именно, че пелтиетата имат по ниска ефективност от компресора. Тези които са с по висока се ползват само в космически програми поради огромната цена на редките метали в тях.  другото е, че самоделно устройство на пелтиета за да стане работоспособно би станало по скъпо от добър климатик. Така че мисля, че ако някой има достатъчно средства и достатъчно свободно време може да си го направи за хоби. и да се фука после какво е направил. за друго не знам дали става.   

Неактивен Dan Milan

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 106
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #3 -: Февруари 01, 2016, 12:36:08 pm »
Благодаря ви, че изместихте темата. Аз просто не мога да си направя индукционните плочи за директен подгрев на стоманения радиатор, ако можех, щях да си ги направя, затова ползвам готов вариант и разхождам топлоносител-пара. "emm" има направени парогенератори, с които спокойно може да се отопляват площи от 100 и повече квадрата, с нисък разход на електроенергия - около 12 киловата дневна и 8 киловата нощна енергия, но те са за големи площи. Цената им е колкото на климатик, а изпълнението просто.


Изгедайте филма. THRIVE , ако не сте го гледали.

http://kolibka.com/download.php?mid=9965
« Последна редакция: Февруари 01, 2016, 10:16:13 pm от atos »

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 208
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #4 -: Февруари 01, 2016, 12:58:11 pm »
Добре, задавам прост въпрос:
С какво индукционен котел, загряващ пара влизаща в радиатора ще е по-икономичен от обикновен бойлер, загряващ вода влизаща в радиатора?

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 686
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #5 -: Февруари 01, 2016, 02:39:42 pm »
Резонансът. Но упражнението е трудно. За мен по-просто е да се направи генератор на СЕ работещ на безвихрови полета, от генератор работещ на вихрови полета и токове.
Безвихровите полета ползват надлъжни вълни. Законите най-лесно се виждат при звукови вълни, защото са надлъжни.
В началото бе звука (словото)!

Неактивен Laic

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 93
 • Пол: Мъж
 • Хотели как лучше, а получилось как всегда. В.Ч.
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #6 -: Февруари 01, 2016, 02:45:27 pm »
....... За осъществяването на което трябва да превърнете дома си в псевдо подводница, като опашите всички стаи с тръби и кранове по които да текат 100 и повече литри вода, която постоянно се върти в кръга. .....

Това съждение, ме провокира и аз да задам този въпрос:
Понякога не мога да разбера тоя напън да се открива нов тип колело, .......

Само, че не виждам нищо ново в предложените заместители, а именно - кой от елементите на "подводницата" е заменен или премахнат в предложения пример, като по този начин се подобрява ефективността на отоплителната система.

По дифолт, всяка система за централно отопление трябва да има трите основни компонента - нагревател, топлоносител и топлообменник чрез който пренесената топлина да бъде отдадена в отопляемите помещения. Тези три елемента са налични, ако бъркам поправете ме, и при климатиците, и при системата на Dan Milan, и в системите на топлофикациите, дори и при ELPUNTO /който за сега единствен в тази сфера е показал нещо свястно/.

И да мина направо на въпросите:
1. По отношение на нагревателя - няма да се спирам, тъй като juliang разви темата прекрасно.

2. Та какъв е проблема с топлоносител флуид /наричан от много колеги "вода"/? Предложението да се използва пара, вместо флуид, е както физически, така и икономически неиздържано. Колкото повече е нагрят тръбният път на топлоносителя, толкова по-бързо отдава топлина и толкова по-големи са загубите. В една друга тема, колегата спомена на каква  температура работят радиаторите му, но явно никой не чете или поне не се замисля "защо?".
Да не говорим, че високата температура на топлоносителя предполага и по-високи изисквания към качеството на материала от който е изграден тръбния път.

3. Проблем ли било, че е 100 и повече литра? При мен, системата изградена на площ от 100,4 кв.м. побира около 45-50литра, но това е НЕДОСТАТЪК. Флуида се загрява много бързо, бързо започва да топлоотдава, но и изстива много бързо - т.е. "огъня трябва да се поддържа" постоянно.  Поради тази причина съм решил да увелича обема на флуида, а не да го минимализирам.

4. Във всяка стая трябвало да има радиатор??? Бре, а ако махнем и радиатора, кво шъ топли стаята? Какво е "новото" в предложената схема - да не би да е махнат радиатора?

5. И тук,
....  За тези които вече имат изградено "Парно" водно отопление може да си пригодят външното тяло от стар но работещ климатик и с един пластинчат топлообменник ....
 
-нищо ново под слънцето - вече на пазара има бойлери работещи на този принцип.

За мен истината е написана в темите на ELPUNTO, да е жив и здрав колегата, че споделя ;).
P.S. ШОП, благодаря и на теб!

P.P.S.
....... спокойно може да се отопляват площи от 100 и повече квадрата, с нисък разход на електроенергия - около 12 киловата дневна и 8 киловата нощна енергия ....

Двадесет киловата на денонощие, това нисък разход на електроенергия ли е или аз, явно аз съм си скръндза?« Последна редакция: Февруари 01, 2016, 03:02:58 pm от Laic »

Неактивен oniatam

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 103
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #7 -: Февруари 01, 2016, 03:46:38 pm »
Здравейте!

Аз се отоплявам с климатик който ми харчи около 200 лв. за целия зимен период иначе казано за 6 месеца.
Включвам го като захладнее октомври някъде и го спирам чак април.
Тая зима е четвърта  откакто го ползвам и незнам с какво друго мога да постигна по-голяма икономия.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 208
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #8 -: Февруари 01, 2016, 05:48:14 pm »
33 лева на месец?!?
Пич, ти да не живееш на Карибите? Аз плащам 2 пъти повече, а имам централно парно и НЕ ползвам ток за отопление.
А и ... само в една стая ли живееш? Или с една машина топлиш 2-3 стаи, коридори и санитарни помещения?

Неактивен Dan Milan

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 106
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #9 -: Февруари 01, 2016, 06:50:37 pm »
Като купувах радиатора ми го предложиха и с 1000 вата нагревател, нямаха по малко ватове, ако имаха 300 вата, щях да си го взема. Котлона съм го замервал, на 300 вата харчи към 800 вата за няколко секунди и спира, като общата консумация е някъде там. На 2000 вата, харчи към 1500 вата. Лесно е да се види каква консумация има индукционния и нагревател - бързовар от 300 вата, ако някой има въобще такъв. Другия вариант е да се пусне индукционният на 2000 вата/реални 1500/ с примерно 2 литра вода и 2000 вата бързовар пак с 2 литра вода. Времето за което водата почне да кипи е в полза на печелившия нагревател. Пробвайте и ще видите. Също можете да ползвате и газов котлон да загреете тези 2 литра вода, но за съжаление и той е губещия по време. Както казах имам и хиперинвертор Дайкин, но не го ползвам зимата за отопление, само в преходните пролетно есенни периоди, когато температурите падат под 20* и лятото.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 570
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #10 -: Февруари 01, 2016, 08:38:05 pm »
Dan Milan, 300 вата нагревател ще ти похарчи повече ток от 1000 ватов. Ако сложиш едно термореле с подходящ хистерензис на 1000 ватовия нагревател той ще работи по за кратко и на по големи почивки, докато 300 ватовия ще работи почти постоянно.

Неактивен oniatam

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 103
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #11 -: Февруари 01, 2016, 08:42:33 pm »
33 лева на месец?!?
Пич, ти да не живееш на Карибите? Аз плащам 2 пъти повече, а имам централно парно и НЕ ползвам ток за отопление.
А и ... само в една стая ли живееш? Или с една машина топлиш 2-3 стаи, коридори и санитарни помещения?

Еми колко да харчи, то като са есенните и пролетните месеци харчи много малко разбирасе когато е много студено както беше миналата седмица с температури на -10 -12 та даже едната вечер стигна -17 тогава си харчи повече.
А и понеже ми предстои ремонт който планувам от доста време, ще сменя дограмата ще сложа изолация и вратите също абе общо взето ще се прави основен ремонт и тогава ще харчи още по-малко.
И понеже съм чел какви ли не мнения за климатиците мога да кажа че е нормално когато си го купиш според красотата на вътрешното тяло да  не очакваш да имаш ниски сметки.
Също редовната глупост е от сорта "ааа аз панасоник съм ги признал искам и климата да е такъв"
Та понеже съм минал всички видове отопление от духалки, радиатори с ел.нагревател, имам камина зидана супер готина която лапа около 15кубика дърва поне за зимата, също и на газ сме се отоплявали и накрая само климатик не бях пробвал и като го сложихме кво се вика се родихме.
 А Дан Милан незнам как може тоя котлон да ти е по-икономичен от хиперинвертора но определено идеята е много добра а явно и ефективна.

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 853
 • Life is a DIY project!
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #12 -: Февруари 01, 2016, 09:17:53 pm »
Няма начин котлонът да е по-ефективен от хубава клима, та ако ще и всички торсионни полета из Галактиката да събира (което не вярвам да прави :) ). И аз съм с Тошибка (COP 5,36 при 7'С вън, EER 5,26 при 35'С вън) и съм много доволен.

Но е вярно също така, че истинското парно (топлинните тръби) са много ефективни при топлопреноса - много по-ефективни от солиден къс сребро или мед. Причината е, че флуидните пари при понижено налягане се движат с много висока скорост, а фазовият преход течност-пари и обратно е свързан с поглъщане или отделяне на много голямо количество топлина. Количествени показатели за това са:
- т.нар. "специфичната топлоемкост" (топлинен капацитет), който се измерва в джаули за килограм по градус. Измежду течностите именно водата има най-голяма специфична топлоемкост 4186 J/(kg.°C);
- топлина на изпарение/кондензация. Измерва се в J/kg или KJ/kg. Показва колко джаула топлинна енергия се поглъщат, съотв. отделят при изпарение, респ. кондензация на един килограм от дадения флуид. Отново водата е шампион с 2260 KJ/kg.

Не случайно охладителите за процесори и други чипове се правят на базата на топлинни тръби, които експлоатират точно този процес. Много по-ефективни са от пръчки солидно сребро със същия диаметър и размери, а са далеч по-евтини.

Неактивен Dan Milan

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 106
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #13 -: Февруари 02, 2016, 08:48:51 am »
Аз не съм против климатиците. Малката като тръгваше на училище, правихме ремонт на стая, която стана детска. ПВЦ дограма, изолация, ламинат, нови мебели за детска стая и накрая климатика. Избрах Климатик LG Deluxe Inverter V има СОР Отопление (W/W)4,17, Plasmaster йонизатор за отстраняване на неприятните миризми, а за въздуха се грижи MICRO филтър за прах и антибактериален въздушен филтър. Изключително оборудван климатик и най важното имаше много тих режим на работа само 17 db, все пак това е стая за учене. Друг климатик с такъв тих режим просто нямаше. Стаята е южна с много добра изолация, когато не работи климатика и вратата към терасата е отворена вътре е 18-20 градуса. Но в ледниковата януарска епоха, се чуваше гадно бръмчене на външното тяло, зореше се нещо много яко.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 322
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Индукционен Радиатор за отопление
« Отговор #14 -: Февруари 07, 2016, 03:59:19 pm »
Като говорите за климатицитe в сравнение с други начини за отопление вземете да се ограмотите малко.
Отдавна се продават климатици тип ХИПЕРинвертор.
За справка:
- климатиците DAIKIN инверторен тип имат COP от 3,6 до 4,7 според модела
- климатиците DAIKIN ХИПЕРинверторен тип имат COP 4,8 до 6,8 според модела като стандартния показател за повечето модели е 5,8.
У дома имам САМО такива климатици  и съм засичал (защото съм си Тома Неверни) с ватметър максималната мощност която ползват в началния интензивен режим на работа при включването им.Ами не надхвърлят 450 вата.С мощността за 4 крушки и половина си доставяш топлинна енергия еквивалент на 3,9 кW.
Който е запознат с хладилната техника знае защо съм избрал тази марка за сравнение.
Умишлено не посочвам фирма или сайт за информация за да не ме изкарат че правя реклама на когото и да е.
Намерете си информация сами.