Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Системи за обработка на въздуха и горивото

Клетки "Bloombox" - клиенти като Google, Ebay, Walmart...

(1/2) > >>

GreenHulk:
Горивна клетка за производство на електричество, на която се подава кислород и гориво/газ - вероятно под налягане.

https://www.youtube.com/watch?v=shkFDPI6kGE

https://www.youtube.com/watch?v=5RehT-Do9bs

25 вата от тънка плочка на базата на пясък, от двете страни на която има сложени две различни вещества, едното зелено , другото тъмнокафяво.

Някой да знае повече по въпроса?  8)

Генератор в размера на кладилник - около 25 киловата.
цените обаче... около 800000$...

dymelsoft:
Това е интересно наистина, но няма кой знае каква техническа информация.
Ето още един клип : https://www.youtube.com/watch?v=1K0nF-vlcLU

Радико:
Не съм сигурен дали съм разбрал правилно, но май различното при тази водородна клетка е това, че тя е обратима. Предполагам, че пясъка служи единствено като сепаратор действителната работа се извършва от лепкавата субстанция с която е замесен пясъка в клипа намерен от dymelsoft
Във всички предишни клетки както знаем и сме го бистрили се ползва избирателно пропусклива мембрана от пластмаса. Тук или използват такава пластмаса за лепилото или може да са намерили начин да използват по някакъв начин и графен за целта. За него по начало беше ясно, че  става за такива цели, но още не беше намерен индустриален способ. Аз мисля че най вероятно става дума за използване на графен. Ще поживеем ще разберем. 

sbk1:
http://greenjotter.org/bloombox
Индиеца се покри нещо.
Представиха горивна батерия, направена от...пясък

Американска компания за иновационни технологии представи нов вид горивна клетка, която може да дава чиста енергия на приемлива цена, използвайки основно пясък. "Горивните клетки на "Блум Енерджи" (Bloom Energy) имат потенциала да революционизират енергийната индустрия", каза губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер при представянето на тази нова технология в сърцето на Силиконовата долина - Сан Хосе.

Сред присъстващите на представянето бяха и съоснователят на Google Лари Пейдж, както и изпълнителният директор на сайта за електронна търговия "eBay" Джон Донахю. "Основата на новата ни технология е просто пясък", каза основателят на "Bloom Energy" К. Р. Сридхар. Той показа батерията, която е с размерите на визитна картичка и е изработена от силиций. "Този елемент, който се намира под формата на силициев диоксид в състава на пясъка има свойства, които ни позволиха да изработим горивна батерия", обясни той.

Технологията на горивните клетки, с която се произвежда електричество чрез електро-химична реакция при свързване на водород и кислород, е известна от средата на 19 век. Но калифорнийската компания успя да произведе такъв вид батерия без да има нужда от особено скъпия метал платина.

nizo:
Bloombox явно работи като компания, но клиенти са само големи корпорации.

Как работи клетката:
http://www.bloomenergy.com/fuel-cell/solid-oxide-fuel-cell-animation/

Официален сайт: http://www.bloomenergy.com/

Доколкото разбирам, това са някакви клетки, които използват гориво (газ) и в тоя смисъл не са СЕ технология. Повече прилича на акумулатор, защото превръща гориво в ток, а ако дадеш ток, то клетката произвежда гориво.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия