Автор Тема: Същност на резонанса и възможностите му за добиване на СЕ  (Прочетена 9412 пъти)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 545
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Бих искал тук да дискутираме природата и същността на явлението резонанс, както и възможните  начини на приложението му.
Аз започвам с моето виждане за неговата същност:
Когато стане дума за резонанс първото устройство което винаги си представям е една детска люлка, от тези по градинките. първоначално тя е в покой, стой неподвижно. натискаме я със определена сила "няма да споменавам единици да не се интерпретират нещата погрешно"
Люлката се залюлява скоростта и варира от 0 до някакъв максимум които е разбира се в най долното положение на люлката Приемаме, че скоростта на нашата ръка с която бутаме люлката е ограничена до един метър в секунда. Когато скоростта  на люлката достигне 1 м/с. ние не можем да и придадеме повече енергия ако сме я хванали здраво с ръка. В най високите места на амплитудата където  скоростта е ниска ще успяваме да и придаваме допълнително енергия но в тази част от амплитудата в която люлката следвайки своята закономерност би трябвало да развие скорост повече от 1м/с ние ще я спираме с ръката си понеже това е максималната скорост на която сме способни. не така стоят нещата обаче ако бутаме люлката само в едната горна точка когато тя е спряла за миг. Дори и това да е огромна люлка със размах 200-300 метра и в долната точка да достига скорост от примерно 100 м/с. при всеки мах ние ще увеличаваме скоростта и с 1 м/с. и така 100 м/с. 101 м/с. 102м/с. Обаче ако в другия край на размаха на люлката има някаква мека еластична преграда "това се явява консуматор"
размаха на люлката става достатъчен за да достигне преградата когато в долната точка се движи със 103 м/с и почти спрялата люлка удря преградата със 1 м/с. В този случай съвсем естествено е да се досети човек, че след удара в преградата люлката ще се върне със 102 м/с.
ние пак ще и придадеме 103 м/с тя ще удари ще се върне със 102 и така нататък. Т.Е. люлката ще пренася устойчиво  нашият импулс от 1м/с до преградата със скорост 102,5 м/с. Ако някой внезапно постави друга преграда в долната точка от траекторията удара ще бъде със скорост 103 м/с. ще прибере енергия превишаваща енергията на ръката ни 103 пъти, но люлката ще спре неподвижно и ще са необходими нови 103 засилвания с нашия 1 м/с. за да започне люлката да удря отново предишната преграда със скорост 1 м/с. 
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 12:32:47 am от nizo »

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 500
 • специалист, не носи на пиене
Радико, в общи линии това което казваш се отнася до физика на махалото или по точно се отнася за предимно механични системи. Нека не забравяме че тези системи функционират само при определени условия. Смятам, че не бива да приравняваме класическата механика към други форми на колебания (трептения) и в частен случай резонанс. "Резонанс във физиката е явление, което настъпва при изравняване на честотата на външната сила с честотата на собствените трептения на системата и се изразява в рязко нарастване на амплитудата на принудените трептения." В случая имаме механичен резонанс, който описваш ти, но имаме също и магнитен резонанс, електричен резонанс, електронен парамагнитен резонанс, акустичен резонанс, ядрен магнитен резонанс, ядрен квадруполен резонанс и т.н. . Що се отнася до явлението резонанс в класическия трептящ кръг с индуктивност и капацитет там имаме трептене базирано от трансформация на електрическо поле (кондензатор) в магнитно (бобина) и обратно. Въпросните полета имат в голяма доза квантов произход. Смятам че колкото и да си приличат трептящите системи между механичния и електро-магнитния има и доста съществени според мен разлики. Не мисля , че към днешна дата математическото описание (формули) напълно, изчерпателно и безпогрешно описват тези явления. За съжаление за да опишеш дадено явление първо трябва да го видиш и после да се опиташ да го формулираш изследваш и т.н.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 822
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • http://www.4shared.com/account/dir/8Lu4dgzG/sharing.html
и така отварям темата тъй-като интереса явно е доста голям. Карам направо, резонанса е описан във дебелите книги доста добре така че няма да се спирам подробно върху него, само ще отбележа че там той е разглеждан винаги като съставна част от затворен вид вериги, докато тук аз ще го разгледам като съставна част от отворен вид верига (такава на която изхода просто не е затворен, според класическото определение за електрическа верига). Ето първо нагледно ще изобразя елементарно какво е затворен вид верига и какво е отворен вид верига, за да стане съвсем ясно за какво иде реч и какво ще се разглежда по натам

ние ще се спрем конкретно на фиг.2, но малко по късно (за фиг.1 е ясно, именно тя се разглежда във дебелите книги). Но първо бих искал да разгледаме природната мълния и нейната колосална мощ. Какво ли би било ако можехме да я складираме и оползотворяваме за нашите енергйини необходимости?. Тя представлява разряд формиращ се при диелектричен въздушен пробив между земята и заредения облак. Когато настъпи такъв пробив формирането и протича във няколко фази, които са подробно описани и може да се намерят във интернет пространството. Нас ни интересува както споменах именно конкретно нейното оползотворяване. Съществува вариант който ни позволява да си създадем сериозна изкуственна мълния (аналог на природната), която можем да използваме след нейното приемане и утилизиране за нашите енергйини необходимости. За да стане ясно как може да стане това, ние ще използваме няколко явления във комбинация, първо резонанс, второ явлението електростатична индукция за приемането и по нататъшното и утилизиране, а също така и ще включим някои работи на Тесла като "за токовете или явленията на динамичното електричество" и "Втория закон на термодинамиката и безгоривния генератор на Тесла". И така пристъпвам към следващите схеми


Вижда се че определено количество заряд може да се натрупа със различни способи, но не винаги те могат да ни осигурят необходимата мощност за захранване на някакъв консуматор. За да може да получим голяма мощност на нас ни трябва резонанс, защото чрез него количеството на заряд върху уединения капацитет става достатъчно за да може да я осигури върху консуматора чрез явлението електростатична индукция. И тук идва момента да се върна към фиг.2 по горе, тъй-като ние разглеждаме отворен вид верига защото освен входна захранваща верига, която включва резонансния кръг и тесловия трансформатор, имаме и една отделна изходна верига към която е включен консуматора и уединения капацитет, веригата между уединения капацитет (който зареждаме с резонанс) и земята е напълно отделна независима верига, включваща консуматора, така на практика след като имаме незатворена верига по изход за входа, то консумацията от входа ще е минимална тъй-като ще се работи почти на празен ход и ще се консумира мощност от захранващия източник колкото да се подържат незатихващите колебания във контура, който от своя страна бутат резонансната верига със разпределени параметри на вторичната на тесла трасформатора, който пък от своя страна ще зарежда уединения капацитет със голямо количество енергия.


По натам тази система може да се развие във безжична версия чрез капацитивно предаване и приемане на енергията. Точно във това се състои и принципът използван от грузинеца Тариел Капанадзе във по големите му генератори, при единия е реализиран този разглеждания вариант със еднопроводното предаване на енергия и зареждането на уединен капацитет, и вторият чрез безжично капацитивно предаване на енергия, пак със зареждане на уединен капацитет, ето защо казва че не може по никакъв начин да намали размера на бобините, защото е необходима голяма повърхностна площ за натрупване на съответното количество заряд благодарения на мощната статика формирана от реактива

<a href="http://www.youtube.com/v/M7xEqP1wCFM" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/M7xEqP1wCFM</a>


версията със еднопроводно предаване

<a href="https://www.youtu​be.com/v/92I5Xpmq_NQ" target="_blank" class="new_win">https://www.youtu​be.com/v/92I5Xpmq_NQ</a>

безжичната версия на големия генератор на Капанадзе
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 01:04:12 am от x_name41 »

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 771
 • Мисля, следователно...мисля!
dymelsoft, тук Радико е напълно прав!
Резонансът си е резонанс, без значение дали се отнася до система от махала, вълни, магнити, електричество или каквото и да е!
И това определение от физиката е непълно, можем да търсим резонанс и извън "собствените трептения" -и в предизвиканите.
За да имаме резониране е нужно само да имаме периодичност на дадените движения по едно направление. Възможен е и обемен резонанс, стига вълните да имат общи точки на пресичане в пространството, както е при акустиката.
Всеки, който е музикален може да открие на каква честота (кой тон от гамата) резонира една стъклена чаша и дори плочките в банята му.
Който говори за резонанс, трябва да има и идея какво е дифракция и интерференция.
« Последна редакция: Януари 19, 2015, 01:18:30 pm от atos »

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 822
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • http://www.4shared.com/account/dir/8Lu4dgzG/sharing.html
исках да добавя още нещо, на входа във предаващата част имаме два резонанса, единия електромагнитен със съсредоточени параметри формиран от кондензатора и индуктивноста на индуктора, и другия със разпределени параметри формиран от вторичната на тесловия трансформатор, и двата работещи на една и съща честота. Когато започнем да помпаме резонансния кръг във него се натрупва голямо количество реактивна енергия, тя циркулира между кондензатора и бобината, тока и напрежението са изместени на 90 градуса, това циркулиране от своя страна бута резонанса със разпределени параметри на вторичната, тя пък от своя страна на върха и във вълната на напрежението предава енергията и зарежда уединен капацитет. Самото бутане представлява един вид "пердашене", представете си че ви ударят съвсем леко ту по едната буза ту по другата, това няма да ви се стори неприятно, но сега си представете че ви изпердашат здраво ту от едната страна ту от другата, тогава ще се почуствате гадно :) , именно така електромагнитния резонанс пердаши вторичната тя пък от своя страна чрез това здраво пердашене формира вълнов резонанс със разпределени параметри и тя пердаши със високо напрежение статика, зарежда уединения капацитет, и така всъщност зарядите не се движат както е при променливия ток, а вибрират на място, и то здраво (заради якия пердах който ядат :) ). Така вибрирайки на място зарядите извършват работа като заставят консуматора да работи, че даже и да се формира магнитно поле, а в същото време никаква работа не се употребява за тяхното преместване, както е при променливия ток, тъй-като при променливия ток зарядите изминават определено разстояние във едната посока и във съпротивителна среда и после във другата.
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 03:28:26 am от x_name41 »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 686
Здравейте,
Покрай видовете резонанс може се формулират допълнителни закони. Иначе закона за резонанса (съзвучие) е основен.
-При обемния резонанс имаме трептение на две различни по-плътност и обем тела, примерно чаша и въздух.
Първи закон "Каквото вътре такова и вън" може да се чуе като " Каквото горе такова и долу" или "образ и подобие"
Втори закон "Всмукване и отблъскване" явяващо се като радиална енергия от вихър във вид на имплозия и температурен ефект-замръзване, събиране или експлозия и температурен ефект загряване, разпиляване. Тук може се прибави двойния резонанс или повече, примерно Акорд.
Същността е непроменяема (стационарна).
Трети закон за "причина и следствие" или "карма". Това се наблюдава при излизане от резонансната честота, нещата са тегави и нестават. 
Като прибавим основния закон за резонанса, с четирите закона трябва да се съобразяваме всички.
От тези закони излиза "Битие" и "Отвъдно". Примерно, постоянен, импулсен и променлив ток. Приемане излъчване, вълнови процеси и видове резонанс. Подробностите са безброй, практическия живот е интересен...
Това е теорията. На колегата x_name припомням, че по ток на разместване всички вериги са затворени, отворени са по ток на проводимост. Постоянен ток през кондензатор не преминава, особено ако е униполярен.
Въпросът е "Как да се получи привличането на подобното" зада имаме приход на енергия.
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 08:36:26 am от mi68 »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 545
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Цитат
Смятам, че не бива да приравняваме класическата механика към други форми на колебания (трептения) и в частен случай резонанс. "Резонанс във физиката е явление, което настъпва при изравняване на честотата на външната сила с честотата на собствените трептения на системата и се изразява в рязко нарастване на амплитудата на принудените трептения." В случая имаме механичен резонанс, който описваш ти, но имаме също и магнитен резонанс, електричен резонанс, електронен парамагнитен резонанс, акустичен резонанс,
dymelsoft Така е има различни по име резонанси, обаче всички те ако ги опишеш чрез математическо моделиране ще бъдат описани от един и същи модел. Ти или които и да е друг от форума може ли да посочи резонансно явление което да е по друг принцип който не се вмества в модела описващ махалото. аз лично още не съм чул или чел някъде за съществуването на подобно явление.
Може да използвате всякакви неразбираеми подобни на индийски мантри словосъчетания за да изглеждат нещата различни. Като например: Параметричен, Скаларен, Тесларезонанс  каквото се сетите още. Това са все пердета закриващи СЪЩНОСТТА.
 x_name41 Аз отворих тази тема заради същността
Цитат
описана в дебелите книги
  кой ли ги е чел и дали някой ги е разбрал Какъв е смисъла да пълниш още една тема с идеи за експерименти на разни хора всяка от които предъвквана вече поне в още три теми от този форум. И моля те не ми излизай с тезата това са неща известни само на малцина някои от които са ги демонстрирали но не са ги споделили за това ние ще пробваме докато уцелиме нещата.
Глухият музикант може би може да изсвири виртуозно парче, слепият художник може би да нарисува страхотен пейзаж и неукият изобретател може би да сглоби гениална машина, точно така както може би се е зародил "случайно" живота на земята. за милиарди години обаче.
Който от този форум се смята за шотландски боец и има предостатъчно време за целта да продължава по този начин. Аз знам, че живота ми е ограничен и много къс за такива разхитителни екстри, за това предпочитам начините който ще сведат неизвестните до минимум. Обръщам вниманието ви отново към същината и математическото моделиране на "Разните видове" резонанс"
за да не се отплесне още някой като мене в лирични отклонения. и темата да забие силно у лево, което е станало принцип в нашия форум.
П.П. За лиричното отклонение се извинявам.   

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 500
 • специалист, не носи на пиене
Радико, пак ще го кажа явно не ме разбра. Различните видове резонанс се описват с различни математически модели - това е. (Има си учебници и интернет) Общото във всички видове резонанс е собствена (резонансна) честота и амплитуда на трептене. Дори в материята според мен имате температурен резонанс - малко изследван. Всички атоми в твърдите тела трептят със собствена резонансна честота енергирани от температурата и други фактори. Според мен точно при горенето на браун газ и контактът му с твърда материя ,кара атомите на материала да резонират (трептят) с максимална амплитуда което довежда до екстремно повишаване на температурата (верижен лавинообразен ефект) , топене дори изпарение. Температурните резонанси честоти на различните материали са различни и за това ни се струва браун газа "умен" или че пламъкът от него реагира различно. И накрая условията за създаване на резонанс са различни в различните случаи и не мисля че са напълно изучени и изчерпателно описани. Поздрави.

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 822
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • http://www.4shared.com/account/dir/8Lu4dgzG/sharing.html
виж ся Радико, още от началото си знаех че няма да се разберем, защото как да обясниш на крива ракета дето космоса и пречи?, аз му споделям факти и точно конкретни практически неща които водят директно към СЕ, а той ги обръща на неизвестни, все едно са някаква измислица премислица, и в същото време казва че едва ли някой ги е чел и разбрал дебелите книги, еми ако си затворя очите, по същия начин аз същото мога да кажа и за онези стари и отдавна забравени неща от времето на Тесла, толкова забравени от господата инженери, учени и радиолюбители че просто не могат да ги възприемат и реагират скептично,  или ги отхвърлят, за съжаление именно по тази причина не е бил разбран и Тесла, защото, и тогава във онези времена е имало ,,криви ракети,, които са го обвинявали че е магьосник, по абсолютно същия начин както Радико казва че това са магии със твърдението си че му са неизвестни алабализми, а в действителност не си дава сметка колко много е сбъркал и то сериозно. Ма Радико така както си тръгнал никога няма да достигнеш до СЕ (не че ние сме много стигнали), ма немотията си казва своето за съжаление, още повече като е заобиколена във комбинация от криви ракети и голяма доза скептицизъм, а и Радико животът на земята не се е зародил на случаен принцип, а големия взрив съществува единственно във кривите глави на господата учени недоучени и кривите ракети на които космоса им пречи
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 11:01:36 am от x_name41 »

Velektra

 • Гост
Във всяко тяло има заложена потенциална енергия (ПЕ), т.е. възможност да извършва работа. Но за целта тая ПЕ трябва да се преобразура в кинетична енергия (КЕ).
Резонанса създава най-благоприятните условия за това преобразуване на ПЕ в КЕ. Чрез резонанса се "изтисква" максимума от ПЕ която има тялото. Повече от тази ПЕ (съответно КЕ) не може да се създаде от самото тяло без да се внесе отвън. Както се казва то толкова може.
Така че резонанса не създава повече енергия. Защото резонанса се прилага върху конкретно тяло, което има определена енергия.
РЕЗОНАНСА НЕ СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ!

Не вярвам да си мислите, че като се пусне звукова честота и стъклената чаша се счупи то резонанса е счупил чашата. Резонанса само е създал условията. Тя се е счупила сама от собствените си механични трептения. Т.е. чашата е имала ПЕ образувана от материала от който е направена, от пространствените и форми и размери и др. подобни. Чашата е имала потенциал да трепти (ПЕ в КЕ) като се подаде външно трептене и най-добре е то да е същото като нейното (Резонанс, за да се извлече максимума. Чашата ще трепти и без да е в резонанс, но няма да се счупи). И защото е от стъкло то тя се чупи. Ако беше от гума или пластмаса, т.е еластичен материал, то тя нямаше да се счупи.

Ще съм много благодарен на колеги от форума, които ми кажат или представят пример как резонанс увеличава енергията на едно тяло повече от собствената му и естествено без да се внася енергия отвън.
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 11:32:53 am от Velektra »

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 822
 • Пол: Мъж
 • "музиката удължава живота"
  • http://www.4shared.com/account/dir/8Lu4dgzG/sharing.html
Велектра, точно така си е както си го обяснил, аз го казах същото, макар и на друг език

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 771
 • Мисля, следователно...мисля!
Няма такова нещо като "температурен резонанс"!
РЕЗОНАНСЪТ е процес, различните модели описват различните УСЛОВИЯ за постигането му, в зависимост от това какво и как резонира!
Имаме чист (директен) резонанс, резонанс на хармонични честоти и случаен резонанс.
На който не му е ясно кое какво е-да пита.
Резонансът в основата си е сведен винаги до МЕХАНИЧЕН, без значение дали е продукт на топлинна стимулация или друго!

И в никакъв случай не увеличава енергията на тялото.
"Резонанса създава най-благоприятните условия за това преобразуване на ПЕ в КЕ. Чрез резонанса се "изстисква" максимума от ПЕ която има тялото. Повече от тази ПЕ (съответно КЕ) не може да се създаде от самото тяло без да се внесе отвън. Както се казва то толкова може."

Именно това е вярното! При почти всички процеси, свързани с честотни трептения, по-голямата част от енергията се разпилява или в средата или се неутрализира частично от друго трептене, което е в дисонанс. Ние толкова сме свикнали с това, че ако случайно се натъкнем на резонанс, сме изненадани от ефекта!
« Последна редакция: Януари 18, 2015, 04:06:53 pm от atos »

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 500
 • специалист, не носи на пиене
Здравейте, бях решил да не пиша нищо повече и най вероятно това ще е последното. Провокиран съм от ограниченото мислене от рода на нямало това нямало онова , това било невъзможно и т.н. Такива били формулите и така и само по този начин стоят нещата и край. Само, че забравяте най-основното. Всички сме обременени от собствените си догми. Резонанс е просто дума със значение определено от нашето съзнание. Дума която трябва да охарактеризира нещо което като бъде подадено към нашия ум да извиква определени асоциации.(люлка, махало, трептене и кой каквото се сети) Решили сме, или по точно науката е решила (доказала) чрез своите материалистични опити, че всички явления в които имаме нещо циклично (повтарящо се ) имаме условия за резонанс и щом е така значи можем всички явления от този характер да ги приравним към механичния защото е най-възприемлив за ограничените ни умове. Съжалявам, но аз явно за разлика от повечето се опитвам да разчупя тази догма и да търся отговор и обяснение извън тези догми. Иначе няма да се получи. Много е вероятно да съм избрал грешен път, но така е с търсачите на СЕ. Все някой ще стъпи на правилния път. Бъдете здрави.

ПП. Между другото със заяждане и провокации нищо няма да излезе. Форума се превръща в празнословна говорилня и много малко практически предложения и споделен опит.
« Последна редакция: Януари 19, 2015, 09:25:33 am от Maistora52 »

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 771
 • Мисля, следователно...мисля!
dymelsoft, няма догми, няма заяждане ;)
Няма и формули-отсвирил съм ги отдавна повечето, както и математическите модели.
Те носят презентативност, но не и разбиране.Майната и на класическата наука.
Не "приравняваме" всички подобни явления към механичния резонанс, те СА механичен резонанс, без значение дали на атомно, молекулярно или вълново ниво!
И който не го е предизвиквал сам (резонанса), който не го е усетил, той няма да ме разбере!