Автор Тема: Полезна информация от първа ръка за електромобили !!  (Прочетена 37530 пъти)

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 937
 • Мисля, следователно...мисля!
Дааа...за децата сте прави :D

Неактивен pathfinder

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 28
а Може с модул Дистанционно управление http://mario.bg/shop/product_info.php?cPath=102&products_id=2066
Напълно съм съгласен! Ще свърши работа едноканален модул, но не мога да намеря какво представляват тези 6 режима на работа. За дадения случай е необходимо дистанционното да има тригеруван режим при който с натискането на бутон Б1, да включи релето и при повторното натискане да го изключи. Стационарната схема с релето трябва задължително да се захрани с акумулатор, за да не е зависима от прекъсване на захранването. По удачния вариант е ако има режим на работа при който с Б1 включваме релето и с натискане на Б2 го изключваме. При това положение няма да става объркване дали е включено или изключено.
Имам и сериозно притеснение относно субективния фактор - човека, който ползва системата за зареждане. Няма да се случва винаги, но все някога ще се случи "по закона на всеобщата гадост". Възможно е човек от разсеяност или нервно напрежение, бързане и нещо друго, да забрави системата включена. За това предлагам да се помисли за такова известяване, което да се включва при изваждане на щепсела - звуков, светлинен сигнал или друга подходяща индикация, че системата е все още под напрежение.
Има и още нещо върху което трябва да се помисли при дистанционния режим. Когато се зареждат няколко автомобила и те не тръгват по едно и също време, то изключване на системата трябва да направи последния. Но ако по някаква причина всеки потребител  преди последния изключи системата, то останалите автомобили ще останат недозаредени.
jopeto,
Както виждаш въпросите изскачат един след друг, но това съвсем не значи, че нямат своето решение.
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 11:47:29 pm от pathfinder »

Неактивен pathfinder

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 28
По принцип има и Твърдотелни Релета, но поради големите мощности мисля ако е с обикновен мощен контактор по няма да загрява, де да знам де, не съм правил опити и не съм тествал такова Твърдотелно Реле или Контактори:
Съжалявам, че не засегнах въпроса по-горе, но видях пропуска късно. Ще бъда кратък.
 Този тип безконтактни релета са удобни там където има голям брой превключвания за кратко време. Или където шума на механичните контактори ще пречи. Недостатък е, че при пробив веригата, която трябва да изключват остава под напрежение. Затова в нашия случай те не са подходящи. Монтират се задължително върху добре оразмерен радиатор.
Всички неща, за които съм писал, са проверени на практика лично от мен.

Неактивен lda_has

 • Активен
 • **
 • Публикации: 296
 • Пол: Мъж
 • Скайп: lda_has
 Колеги, чета темата и виждам различни предложения. Според мен всичко това няма да е необходимо. Ето моето виждане по темата:
1. Всеки електро автомобил си има вграден преобразовател на напрежение съобразен с вида и модела на акумулаторите със система за следене на напрежението, необходимия ток на зареждане и система за автоматично изключване при зареждане на 100% на акумулаторите.
2. Всеки електро автомобил си има комплект кабели за зареждане, от страната на подаването на напрежението предполагам е стандартен за всички автомобили (шуко, евро букса или нещо подобно) задължително против влага.
3. Зарядната станция представлява електромер с чип карта и нищо повече. Слагаш картата има напрежение в същото време плащаш, махаш картата напрежението прекъсва и точка по въпроса.

Дано съм бил полезен???

Неактивен pathfinder

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 28
Колеги, чета темата и виждам различни предложения. Според мен всичко това няма да е необходимо.
lda_has,
В темата не става въпрос за стандартно заводско изпълнение, а за индивидуално изпълнение видно от снимковия материал в началото.  jopeto си е направил зарядна станция за собствените си автомобили и искаше идеи за нейното обезопасяване и подобряване на функционалните и възможности. Другото условие е, че щепсела трябва да е от общоприет вид така, че автомобилите да се зареждат от всеки контакт. Не е против стандартните щепсели за зареждане с които са оборудвани електромобилите. В началото и аз прочетох темата по диагоналната система, но след това се коригирах.
Има отворена нова тема в която се приемат всякакви предложения за проект, за зарядна станция с масово приложение. Предполагам, че ще излезе по-евтина от предлаганите в момента модели. Заряднте станции от ниво 2, предназначени за масово ползване са с цени от 2000 до 7000$.

Неактивен gepi

 • Неактивен
 • Публикации: 4
Re: Полезна информация от първа ръка за електромобили !!
« Отговор #50 -: Февруари 01, 2015, 11:13:31 pm »
Прочетох темата, и като прост вариант без да намесвам електроника ми хрумна прикачената схема. Иначе по двупроводната линия би могло да се осъществи някаква комуникация по KNX протокол с други крайни и изпълнителни устройства с които не съм съвсем запознат.

hakama

 • Гост
Отдавна си мечтая за електромобил, но искам да е с някакви нормални габарити, поне колкото Опел Корса да речем. Как вървят цените им? В близките години ще станат ли достъпни, как мислите?

Тук прочетох за елек.трансмисия на Никола Тесла. Такава концепция ми се струва по-удачна (генератор на бензин+електродвигател+суперкондензатор), предвид зимните условия (парното), а и имаш неограничен пробег. Това със зарядната станция освен ако не си в къща или нямаш гараж с ток, не виждам как ще стане. За какво време се зарежда, това също утежнява ситуацията с ел.мобилите, като се прибера в 21ч и си лягам в 23ч - зареждане как се случва, особено ако е пред блока?

Такъв тип хибриди има ли?

Цитат
За задвижване на автомобила да ползваме маломощен 20 киловата електро-генератор куплиран с бензинов двигател - агрегат. При това работа с постоянно натоварване и неизменни обороти бензиновия двигател, може да бъде много икономичен, ако специално се изчисли, да върти постоянно един 20 киловатов генератор. И така на борда на автомобила имаме една малка електроцентрала, която ни дава 20 киловата постоянно, след това зареждаме един суперкондензатор или малка по капацитет акумулаторна батерия. Седиш си спрял на светофара, а кондензатора се зарежда от работещия генератор. При потегляне енергията от кондензатора се подава на Електродвигателя от 20 киловата, който позволява краткотрайни 5 кратни претоварвания, т.е. за кратко време може да развие до 100 киловата мощност, необходима за бързото потегляне на автомобила, тази енергия се черпи само от предварително заредените от агрегата кондензатори. След като се ускори автомобила мощността на генератора 20 киловата е достатъчна за подържане на максимална скорост от 100 километра в час на магистралата, докато има бензин за генератора при разход от 1-2 литра на 100 километра. (1 килограм бензин дава до 14 киловата електроенергия, а една Литиева батерия 14 киловата ще тежи минимум около 150 килограма...   
http://mazeto.net/index.php/topic,9208.0.html

Неактивен ppipilica

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 314
 • говори на жаргон и пише на "старобългарски"
Да на хартия е чудесно такъв хибрид, я сега потърси в нета бензинов агрегат 20 киловата и виж колко струва хубав такъв, не Китайски измислен, виж после колко тежи и колко му е разхода при пълно натоварване, а да не забравим и супер кондера отговарящ на изискванията.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 603
Има и още неприятности с тоя тип системи. Представи си че качваш Шипка или някой друг високопланински път. За колко време ще ти стигне заряда в кондензатора? 5-10 минути примерно. След това те чакат часове влачене - кола тон и половина - два, която ще се задвижва от 30 конски сили мотор. Ще драпаш като претоварена стара ГАЗ-ка.

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Re: Полезна информация от първа ръка за електромобили !!
« Отговор #54 -: Октомври 16, 2015, 08:50:51 am »
Здравейте,

Отново да благодаря на всички за страхотните идеи. Не писах доста време, но не съм го губил - пробвах различни варианти и решения и най-накрая се спрях на следното. Само да припомним условията както много точно каза колегата pathfinder:

"...индивидуално изпълнение видно от снимковия материал в началото.  jopeto си е направил зарядна станция за собствените си автомобили и искаше идеи за нейното обезопасяване и подобряване на функционалните и възможности. Другото условие е, че щепсела трябва да е от общоприет вид така, че автомобилите да се зареждат от всеки контакт...."

Основната цел е да няма захранване до кутията навън когато не е нужно! Но кабела до кутията е изграден вече (вкопан) и е само с две жила, което силно ограничаваше възможните варианти.

Та какво направих:
По идея на HristoDimovHristov сложих модул за дистанционно управление който пуска и спира един мощен механичен контактор в началото на линията и така зарядните кутий остават без напрежение когато се изключат. Появи се обаче един проблем - много често хората пък и Аз забравяхме да изключим тока след като си съберем кабела на колата и се наложи добавяне на нещо което спира електроенергията след известно време ако няма консумация - така се постига още едно хубаво нещо. Когато и последната кола се зареди нощем, ектрозахранването се спира. Така сутрин като отида при колите - всичките са заредени, но захранващо напрежение до кутията няма! Реализирах това с един "currency detector module" и реле за време.
Резултат - щом ти е нужен заряд - включваш се в контакта, натискаш бутона на дистанционното за да тръгне тока и си тръгваш. След края на заряда захранването на линията ще се спре само!
Мисля последно да добавя нещо и ще считам проекта за напълно готов - да добавя датчик за влагата навън. Идеята е този датчик да спира захранването ако навън завали, има сняг, киша или нещо такова - пак с цел безопасност.

Краен резултат: Всичко си остана стандартно, т.е. да можеш да се зареждаш във всеки контакт освен в моите, стана максимално безопасно, (забравих да кажа, че кутийте се заключват), остана си да се използва вече изграденият двужилен захранващ кабел, гаси се всичко при опасни нива на влагата (да не забравяме, че по земята се влачи кабел под напрежение).
Благодаря още веднъж на всички, много бих се радвал, ако на някой му хрумне и още нещо :-)

ПС: построих втора зарядна кутия идентична на първата защото колите станаха повече и кабелът вече не издържаше!
Задвижих проект с държавата за изграждане на зарядна станция с безплатен ток и запазване на определен брой паркоместа около нея с помощта на еврофондове на това място при мен. Паркоместата в случая са също много важно нещо! И ВСИЧКО ТОВА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, просто процедурата е много бавна и тежка, но накрая ще Ви кажа какво е станало!

А за колегата hakama - вземи си кола на ситроен - има баничарки берлинго и градски коли - саксо. Стандартни са, заводски електрически и супер евтини - струват около 4-5 хил. лева. Аз си купих по една от двете и са перфектни, много по-добри от микро колите като рева, айксам и т.н. имат си и бензинови печки за да не дърпат от батериите.

ПС2: Една от колите ми се самозапали докато се зареждаше - беше Айксам. Така, че вече започнах да мисля и в посока пожаробезопасност!

Поздрави на всички!

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 231
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Полезна информация от първа ръка за електромобили !!
« Отговор #55 -: Октомври 16, 2015, 10:19:43 pm »
jopeto
Пак поздравления от мен за постигнатото!
Ако можеш идеята да я вкараш в европропроект и допълнително да отдаваш под наем околното пространство около зарядната станция ще си по на далавера :)
Иначе относно безопасността можеш да сложиш и една дефектнотокова защита :
http://www.google.bg/url?url=http://www.schneider-electric.bg/documents/downloads/RCD_Catalogue.pdf&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ved=0CBkQFjAAahUKEwjpr7-y2sfIAhWKhSwKHaZWATM&usg=AFQjCNFKKka1fumMF-ICqTqWbVMeUX71pQ

Неактивен raxell

 • Неактивен
 • Публикации: 6
Re: Полезна информация от първа ръка за електромобили !!
« Отговор #56 -: Февруари 04, 2019, 10:36:03 am »"3. ПРОБЕГА НА ЕДНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОЛА ЗАВИСИ В ОГРОМНА СТЕПЕН ОТ БРОЯ ТРЪГВАНИЯ НА КИЛОМЕТЪР - това се оказва водещ фактор защото огромна част от енергията в батериите отива за да потегля колата, а за поддържане на скоростта енергията е десетократно по-малко да речем. То и при колите с ДВГ отива много гориво за тръгванията, но това малко шофьори го осъзнават."


Ето, колеги, един практически проблем за разрешаване?!?!?
Кой от нас без опита би се сетил за него? В градски условия може би ще доведе поне до 20-30% икономия?
Именно извеждането от СТАТИКА се оказва най-натоварващо.Предполагам, че има опции за електронно и механично решаване на този проблем!
Аз лично съм за механичното, защото съм по тази част - червячен реверсивен редуктор с "отцепване" след потеглянето би свършил чудесна работа, нека и електрончиците се изкажат?
[/quote]

Проблема се решава елементарно с хибридизация, а именно с  маховиков двигател, механична спирачка на електродвигателя, сумиращ редуктор и съответната електроника за управлението им. Едва ли съм първият досетил се. ;)