Автор Тема: Полезна информация от първа ръка за електромобили !!  (Прочетена 37548 пъти)

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Здравейте,
четох, четох и ето че и аз се реших да драсна тема.

Имам голям опит с различни електромобили, защото имам фирма и транспорта постепенно мина изцяло на ток.
Идеята ми е ако някой има въпроси, да му отговоря от първа ръка, а не да чета тука из форума разни не дотам верни неща.

Малко история:

Още в края на 2011г. първо започнах с покупката на една РЕВА Г-ВИЗ от Англия със стари оловни батерии - 8 броя по 6V, 160Ah (мисля)
Пробег градско 50 км лято, 25 км зимата, дори и по-малко!
Беше първата регистрирана рева в КАТ София.
Колата обаче се оказа твърде малка и непрактична и като резултат се сдобих със следващият тип електромобил
АИКСАМ СИТИ ЕЛЕКТРИК - малко по-голям и по-луксозен, но отново със стари оловни акумулатори и пробег същият като на "ревата".
Батериите му бяха 12бр, 12V, 100Ah. Отново беше първият регистриран АИКСАМ в КАТ София. Колата се оказа практична и вършеща работа и почти веднага се сдобих с още две такива коли. Сега към момента са три, едната още кара със старите си оловни батерии до ден днешен, а на другите две са сменени с литиеви.
Едната с 16 клетки по 160 Ач - пробег смесен 130км, градско лято - 105км, зимата градско - 95км.
Другата с 16 клетки по 120 Ач - пробег градско лято - 90км, зимата градско - 75км.
В последствие възникна нужда във фирмата от товарна кола и си взех един Ситроен Берлинго (баничарка) без батерии от Германия.
Колата е фабрична електричка. Има си парно на бензин (хийтър) което се оказа голямо предимство. Сложих и литиеви батерии, спрях се на 48 клетки по 100Ач.
Сега се оглеждам да си купя за лична кола електричка - засега съм се спрял на Нисан ЛЕАФ.

Всяка една от колите се кара абсолютно всеки ден и успях да натрупам доста опит покрай това. По-важното е, че опитът ми не е теоретичен, а е практичен, защото са ми се случвали какви ли не неща покрай тези коли, смяна на батерии, контролери зарядни, конверсии, зарядни и т.н.
Ето няколко по интересни неща:
Първият откраднат електромобил в България се оказа мой - в последствие полицията го откри и ми го върна.
Първата глоба за незаконно изградена зарядна станция в центъра на София се оказа пак моя!
Стикер с номер 00000004 (почти първият) за безплатно паркиране в зоните е при мен.
Първата регистрирана Рева и Аиксам в София
Първата фирма в България (много преди куриерите Спиди) с електромобили.
И други неща за които не се сещам в момента.

Разполагам с пълен комплект оловни батерии за АИКСАМ, ако на някой са му нужни.
Имам резервни контролери, оказа се горят във времето...
В момента ще монтирам соларен панел върху Ситроена....
И какво ли още не, въобще ....минал съм в света на електричките

И най-важното, няколко основни извода които са факт, изводи до които стигнах с времето, с практика и т.н.:

1. ПОЛЗВАНЕТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОЛА Е БЕЗКРАЙНО ЕВТИНО - самите коли при ежедневна употреба се изплащат за две години ако им е правена конверсия, ако не е правена - по-скоро за 1 година. 100км пробег струват под 2лв, нямат никаква поддръжка, ниски или липсващи такси.
2. ЕЛЕКТРОМОБИЛ С ОЛОВНИ БАТЕРИИ НЕ Е КОЛА - става за тестове, разни проби и за кратка употреба - не е сериозно с оловни батерии - те са бита технология и имат само недостатъци. Изключително нисък пробег, голямо тегло и най-вече супер голяма зависимост от околната температура - те са по-скоро летни колички.

ще дописвам после, че ми дойдоха гости, питайте!
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 07:18:03 am от Maistora52 »

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Разхода в киловат/час на километър се оказа едно доста широко понятие. Зависи кой как кара (колко натиска педала на газта), кой сезон е, колко човека има в колата и т.н.
Капацитета на батериите може лесно да се сметне - Аз съм дал броя елементи (те са 3.2V номинално, но е различно в зависимост дали елементите са заредени или празни - варира от 2.5В разредени до 3.5В заредени) и капацитета им и съответният пробег, т.е.
Капацитета на пакета с батериите на единият АИКСАМ е 16 (бр.) х 3.2 (В) х 160 (Ач) = 8192, а другият например е 16х3.2х120 = 6144, а на СИТРОЕНА е 48х3.2х100= 15360. Разликата е че едните коли са пластмасови и много леки, а ситроена е истински метален и е тежък и е нужна повече енергия за изминаване на определен пробег, а и моторът му е в пъти по-мощен.

Относно сметките за това колко си струва, Аз не си играя да ги смятам на километър или 100, а си смятам колко километра е изминала колата за една година, колко бих дал за нафта за същия пробег + цената на нафтовата кола + поддръжката + данъците го сравнявам с цената на електричката + цената на конверсията + цената за тока за пробега за една година и тегля чертата.

Да добавя още изводи:

3. ПРОБЕГА НА ЕДНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОЛА ЗАВИСИ В ОГРОМНА СТЕПЕН ОТ БРОЯ ТРЪГВАНИЯ НА КИЛОМЕТЪР - това се оказва водещ фактор защото огромна част от енергията в батериите отива за да потегля колата, а за поддържане на скоростта енергията е десетократно по-малко да речем. То и при колите с ДВГ отива много гориво за тръгванията, но това малко шофьори го осъзнават.
ПРОБЕГА ЗАВИСИ ОТ СЕЗОНА (околната температура) И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ОТ ПЕДАЛА НА ГАЗТА - оказва се че всеки като кара ел.кола си кътка батериите и тръгва много по-разумно, отколкото като хване бензинова кола и газ,газ....

4.КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ИНВЕСТИРА В БАТЕРИИ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ - от много гледни точки. Не само пробега - тока който се тегли от батериите при тръгване е голям и ако батериите са с малък капацитет може да се окаже, че при всяко тръгване теглите по-голям ток от батериите отколкото дава производителя на батериите. Другото може би най-важното е, че:

5.ЕВТИНИТЕ БАТЕРИИ ИЗЛИЗАТ СКЪПО - ще сменяте едни оловни с други, кои от кои по-добри, ще разберете, че с олово нищо не става и накрая пак ще минете на някой вид литиеви. Това го установих - всеки иска да мине с евтини батерии, купува с големи надежди, после се разочарова и пак други, други и т.н. Защо всички трябва да се опарят и пострадат финансово а не се вслушат в съветите на каращите ел.коли - оловото се кара докато изкарат наличните акумулатори - после се мисли за литий. Може първо да се сложат елементи по 60Ач впоследствие да се добавят в паралел по още 60Ач ще е в пъти по-добре отколкото нови оловни. Да не говорим колко са по-леки литиевите и температурната им зависимост е много по-малка, което прави колите целогодишни :-)

Поздрави засега....
« Последна редакция: Януари 13, 2015, 02:03:39 am от atos »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 231
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Поздрави jopeto!
Как стои въпроса със времето за зареждането на батериите? Като време и зависимост за живота на батериите?
Имаш ли наблюдение за оловните и литиевите като пробег лв/км. през живота им, с цената и поддръжката им?

« Последна редакция: Януари 13, 2015, 02:06:53 am от atos »

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 373
  • balkanmysteries.com/bg
колега jopeto поздравления за смелостта и за прозорливостта да караш електромобили. На прав път си, бъдещето е на електричките.

Аз също имам известен опит с електричките. През 2010 г. elektros и моя милост преоборудвахме фабричен ФИАТ ПУНТО (ELPUNTO) в електромобил.
Подробна информация за електричката ELPUNTO има в раздел ЕЛЕКТРОМОБИЛИ.
За съжаление оловните батерии дефектираха една след друга и сега ELPUNTO е на "трупчета".

jopeto има ли възможност да видя твоите електрички за да видя какви контролери и батерии са използвани.Аз искам да пусна в движение ELPUNTO.

Неактивен GreenHulk

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 099
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Разбрах, че от форума има човек с работещо Бедини... Дали би бил склонен за експерименти със зареждане на акумулаторни батерии за електромобил? И другото - ако бединито зарежда в движение, най-малкото може да се дигне пробега.  8)

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Благодаря за топлото посрещане, благодаря за подкрепата!
(опасявах се от нападки и че това не било така или онова не било така)

Как стои въпроса със времето за зареждането на батериите? Като време и зависимост за живота на батериите?
Имаш ли наблюдение за оловните и литиевите като пробег лв/км. през живота им, с цената и поддръжката им?

Времето за зареждане зависи от това какво зарядно ще сложите в колата когато минавате към литиеви, защото и зарядното се сменя. Колкото по-бавно пълните една батерия толкова по-добре за батерията - знаете го това.
Преценката какво зарядно да се сложи е деликатна, от една страна искате да зареждате бързо и да вършите работа, а от друга страна искате да пестите батериите. Аз лично преценявам зарядното да може да ползва масовите контакти, т.е. да не превишава 2000 вата, защото с ел.колите се оказва, че много често се случва да се зарежда "в заведението" докато обядваме или докато пием в кръчмата - никой досега не ми е отказвал ток. Ако сложиш зарядно 5000вата, то най-вероятно ще паднат бушоните в магазинчето или там където се зареждаш и ставаш неуниверсален. Най-добре е зарядното да е регулируемо по ток - когато оставиш колата вечерта и тя има цяла нощ за зареждане пускаш с по-малък ток заряда, ако бързаш, или тока е малко или през деня нещо се случи - преценяваш колко да усилиш така, че да не паднат бушоните на мястото където се зареждаш. 2 киловата нерегулируемо е добър вариант, но все пак зависи от капацитета на батериите..
Относно втората част на въпроса - цената при пробега е по-висока при оловните като себестойност на батериите, отколкото литиевите, не знам дали се разбра това изречение, но литиеви - това е, евтините излизат по-скъпо всъщност.

За съжаление оловните батерии дефектираха една след друга и сега ELPUNTO е на "трупчета".

jopeto има ли възможност да видя твоите електрички за да видя какви контролери и батерии са използвани.Аз искам да пусна в движение ELPUNTO.

За батериите не се и учудвам, относно оглед - ела виж, повози се, покарай - от София съм, ако и ти си от тук екстра!
С каквото мога - бих помогнал...

Разбрах, че от форума има човек с работещо Бедини... Дали би бил склонен за експерименти със зареждане на акумулаторни батерии за електромобил? И другото - ако бединито зарежда в движение, най-малкото може да се дигне пробега.  8)

Готов съм за експерименти, затова се зачетох във Вашия форум. Стана ми интересно и смятам, че тук хората са с доста по-висока степен на образованост и интелигентност. В други форуми се оказа, че не е така.....

Да добавя извод:

6. КОНВЕРСИЯТА ОТ ДВГ КЪМ ЕЛ. НЕ Е НАЙ-ДОБРИЯТ И СМИСЛЕН ВАРИАНТ - оказва се, че истинска конверсия не е просто нещо - нужни са помпи за волан и спирачки, нужно е какво ли не, фланци и т.н. да не изброявам. А парното какво правим - от батериите ли ще теглим? Трябва евентуално хийтър за зимата на бензин или нафта и то е пари. Като добавим цената на кита да речем 10000лв с батериите, труд (никак не е малко). И накрая какво - имаме кърпен костюм, а той никога не е като фабричния. Всичко в колата е направи си сам, таблото няма необходимите уреди - има обаче ненужни, постоянно проблеми с какво ли не и не на последно място колата не е предвидена заводски за електрическа. Заводските електромобили са окабелени подходящо, имат подходящото табло, олекотени са и т.н. "Китната" кола има нужда от повече енергия за километър отколкото заводска заради теглото. А цената на купето? Нима ще инвестирате толкова пари в купе от изгнила ладичка, нали ще искате купето да си е гот. Накрая имате кърпена правена ел.кола за 15000лв да речем....???? После проблеми с регистрацията и т.н.
Търсете заводски електрички - ТЕ СА ПО-ЕВТИНИ отколкото си мислите и си имат всичко (не коментирам батериите) и си нямат проблеми с регистрацията. Примерно последната кола която си взех е Ситроен Берлинго без батерии, заводски електрическа за само 1600 ЕВРО. Има ли смисъл от конверсии ???
Ревата я взех за около 5000лв с оловни батерии, Аиксамите бяха по около 7000лв със оловни. Караш година две докато изкарат като бонус, после на скрап, и литий!

Поздрави!
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 07:28:15 am от Maistora52 »

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 937
 • Мисля, следователно...мисля!
Здравей,jopeto и добре дошъл!
Ето, че имаме вече поне един член, който има ОПИТ в ползването на електромобили!
Опитът е много важен тук...много от нас го пренебрегват понякога.
Едно е да направиш прототип, да видиш, че нещо се реализира или е добро, да имаш "известна практика", съвсем  друго - да натрупаш опит с годините!
Надявам се да си все така отзивчив в отговор на въпросите на колегите, защото в процес на разискване (по-често теоретично), се пренебрегват или пропускат фактори от съвсем практично естество:)


"3. ПРОБЕГА НА ЕДНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОЛА ЗАВИСИ В ОГРОМНА СТЕПЕН ОТ БРОЯ ТРЪГВАНИЯ НА КИЛОМЕТЪР - това се оказва водещ фактор защото огромна част от енергията в батериите отива за да потегля колата, а за поддържане на скоростта енергията е десетократно по-малко да речем. То и при колите с ДВГ отива много гориво за тръгванията, но това малко шофьори го осъзнават."


Ето, колеги, един практически проблем за разрешаване?!?!?
Кой от нас без опита би се сетил за него? В градски условия може би ще доведе поне до 20-30% икономия?
Именно извеждането от СТАТИКА се оказва най-натоварващо.Предполагам, че има опции за електронно и механично решаване на този проблем!
Аз лично съм за механичното, защото съм по тази част - червячен реверсивен редуктор с "отцепване" след потеглянето би свършил чудесна работа, нека и електрончиците се изкажат?
« Последна редакция: Януари 13, 2015, 02:15:26 am от atos »

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Ето, че имаме вече поне един член, който има ОПИТ в ползването на електромобили!
Опитът е много важен тук...много от нас го пренебрегват понякога.
Едно е да направиш прототип, да видиш, че нещо се реализира или е добро, да имаш "известна практика", съвсем  друго - да натрупаш опит с годините!
Надявам се да си все така отзивчив в отговор на въпросите на колегите, защото в процес на разискване (по-често теоретично), се пренебрегват или пропускат фактори от съвсем практично естество:)

Благодаря още веднъж.

Само за идеята да споделя какви проблеми и главоблъсканици имах с изграждането на места за зареждане - там където нощуват колите и там където са най-често. Ходих в общината с молба за изграждане на зарядна станция.......и там едни неща....просто незнам дали ми се пише толкова.....ако има интерес ще споделя по-подробно.
Като резултат държавата в лицето на общината ми каза: "Това да не е концерт по желание" с тези зарядни (това са просто разклонители монтирани в защитени от влага табла или стълбове на енергото или улично осветление).
Наложи се Аз да си полагам кабелите. И така някой добър комшия реши, че крада тока от стълбовете а тока си идва от мен, просто кабелът е положен в подземни ХДПЕ тръби в шахтите на енергото и не се вижда! И от там проблеми, проблеми и от център за градска мобилност заради стикерите, проблеми с КАТ-аджиите защото не знаят нововъведенията в законите относно електромобилите. Извървях всички възможни пътечки, повечето от които ми се наложи да проправям....

Като резултат към днешна дата съм решил всички дреболии и по-сериозни неща и се радвам на реалната употреба на електро коли. Възползвам се от вложените преди време пари, нерви и време и като резултат фирмата ми се вози почти безплатно и не замърсяваме околната среда. Ще продължавам в тази посока - БЪДЕЩЕТО Е В ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ!

Поздрави!
« Последна редакция: Януари 13, 2015, 03:20:01 am от atos »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 231
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
jopeto
Според мен проблема със зарядните станции може да се реши само от съответното енерго по места. Просто на някои паркинги се монтират електромери, които имат вход за карта или са с монетен вход (такива има в белите държави, само трябва да се поръчат)
Така, че те трябва да се задвижат.
Друг вариант е собствениците на паркинги сами да си организират станция.
Оптималното решение за зарядните станции е да имат на 'склад' готови заредени батерии и водача само да сменя батерийните модули. Мислил ли си да редуваш 2 батерии - едната да се зарежда в оптимален режим, докато другата се ползва? И възможно ли е такъв режим на употреба?
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 07:32:33 am от Maistora52 »

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Мислил ли си да редуваш 2 батерии- едната да се зарежда в оптимален режим докато другата се ползва? И възможно ли е такъв режим на употреба?

Привет, този вариант на практика е невъзможен. Теоретично звучи добре, добра концепция като цяло, изпълнимо е, но  батериите са така монтирани в колата и окабелени, че смяната им би отнела минимум 1 ден, много хамалогия и ще има да възникват какви ли не проблеми по време на това действие. Трябва да имаш и два пакета с батерии!!!
Когато говорим за зарядни станции имайте предвид, че всъщност говорим за един контакт или разклонител в читава метална кутийка от 40лв. По трудно е кабела да се прекара професионално до мястото за да не пострада някой случаен човек. Копае се!
Обещавам тези дни като ми остане време да поснимам зарядни, коли и други неща и да кача разни снимки!

Поздрави!!

Поздрави!

Неактивен MrDeath

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 43
 • Пол: Мъж
Абе аз имам един Golf 2. Идеята ми беше да го конвертирам някъде из София. Колата просто си плаче за това. Хидравлика има единствено на спирачката (и то една хидравлика...), има си отделно бензиново отопление (хийтър), минимум електроники и т.н.
Обаче това което се споделя за "закърпеното" въобще не ми се нрави. От друга страна минимум 10 000 лв са си пари. Моят въпрос е къде в София се прави конверсия? Четох за фирма в Русе, Варна...
То в София сигурно ще е още по-скъпо, но... Все пак колата си е за тази цел.
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 07:34:42 am от Maistora52 »

Неактивен elektros

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 186
 • Пол: Мъж
 :)Добре дошъл във форума jopeto! Ще се радваме да споделим информация и идеи свързани с електрическия транспорт. Аз съм в София, а  ELPUNTO е от Банкя, така че можем да се срещнем.  Ще си пишем на лични!

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Като писах за зарядните ми хрумна една идея, за която Вие сте хората дето могат да измислят нещо и да предложат идеи.
Става въпрос за това, че на контактите в кутиите навън има постоянно напрежение. Това би могло да навреди на някого и затова си мислех за следното:
Дали би могло да се сътвори устройство, някаква схемичка, която да пуска напрежението само когато се включи консуматор. То през другото време сигурно ще има някакво ниско работно или тестово напрежение, но то ще е безопасно за хората. Дали фирмите за електротехническо оборудване (като Шнайдер електрик например) нямат подобно устройство. Би било страхотно, ако има и измервател на влагата и когато завали примерно да се изключва напрежението, а когато спре да продължи процеса на зареждане!
Идеи?
« Последна редакция: Януари 14, 2015, 07:11:22 am от Maistora52 »

Неактивен jopeto

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
 • Георги Георгиев
  • Надежда.Нет
Благодаря за идеиките, но може ли да направя едно доуточнение?

Ставаше въпрос фазата въобще да отсъства докато не се включи консуматор. Ако е с дефектнотокова напрежение винаги има и ако някой хване фазата и затвори веригата през себе си към земя - тя ще изключи, но ако затвори веригата между фазата и нулата през себе си - защитата няма да изключи - нали не бъркам?
Относно защита от гръмотевици, мисля, че няма нужда, защото захранващите проводници са изцяло под земята.

Ето снимка на едно от местата за зареждане как изглежда:
Благодаря, успешен ден и бъдете здрави!


Неактивен Брадатия

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 113
 • Пол: Мъж
 • Мераклиите са повече от китайците!
Предполагам, че в таблото всеки контакт е с отделен предпазител. Вратата на таблото има ключалка и не е никакъв проблем да има ключ от таблото във всеки автомобил. Водача слиза, включва захранващия кабел между автомобила и таблото, после отключва таблото, вдига палеца на АП-то и пак заключва таблото. Ако някой иска да злоупотребява и да ти бърка по дупките (на контактите), няма как да го спреш.