ppipilica, благодаря ти за загрижеността. Виждал съм доста ефекти на тока, да не кажа, че съм изгледал почти всичко що има да се гледа в youtube. Канала на photonicinduction е посветен на такива неразумни неща - много волтове с малко ампери, много ампери с малко волтове и много волтове с много ампери.
Респект към тока имам. Веднъж изпразних 1uF/110v през 3V намотка на звънчев траф и ме удариха около 7kV. Незабравима и поучителна случка!
От друга страна в конкретния случай няма голяма опасност. Тока е реален поток от много леки частици. Способността им да удрят се обуславя от това колко са засилени. При висока честота обаче нямаме много засилени частици, а по-скоро вибриращи. Нещо като много малки удари придружени с пауза. При честоти от 100kHz и нагоре, не вярвам да се усеща кой знае какво. Не, че смятам да пипам, но дори подозирам, че високочестотен ток в умерени количества е приятен на пипане. Питай hyparh, той е пипал високочестотен студен ток и каза, че е приятно и енергизиращо. Ако пипна това което смятам да правя, най-много да получа местно изгаряне, но определено няма да умра.
Радико вика, че трябвало кабелите да са супер дебели, но ние тук прехвърляме високочестотен ток, който променя нещата. Не съм много сигурен в това си твърдение, но според мен DC е вид усукване. Високочестотен DC е усукване с период на релаксация, което най-вероятно почти елиминира нуждата от свръх дебели кабели. Един пирон ако го удариш странично с тежък чук ще се огъне, но ако го удариш леко 100 000 пъти, той просто ще звъни. Може да позагрее малко, но като цяло ще издържи. Така си мисля аз.
За успокоение на всички, ще има бушон. Ако бушона изгори, работата е ясна.