Автор Тема: Квантово заплитане  (Прочетена 41969 пъти)

@praktik

 • Гост
Re: Квантово заплитане
« Отговор #15 -: Април 06, 2014, 01:11:38 pm »
oneman
Тива си е обикновенна светлина не заплетена скоростта също изобщо не е висока една микросекунда е смешна скорост сега като се има в предвид, че още през 80те на миналия век руснаците реализираха снимки обхващащи отрязък от време една фемтосекунда "това е единица с петнадесет нули преди нея"

@praktik
Никой братче не е успял да засече единичен фотон по какъвто ида било начин Оправданието е че понеже за да измериш енергия е необходимо да оползотвориш някаква пропорционална част от нея "така работи и ампермера" А понеже фотонът съдържа "състой се от" неделима единица енергия то устройството което го засича го унищожава при опит за измерване. Това за мен е оправданието не обяснението, обяснението е много просто никой не може да засече нещо което не съществува.

Не вярвам енергията на единичният фотон, да е неделима. Всяко нещо се дели до безкрай като при това делене, се изменя качественното състояние на продукта на деленето. Това че още не са открили на какво се дели енергията на единичен фотон, не означава че енергията на единичен фотон е неделима. Ти отвори тема за заплитането, ами ако то представлява именно обмен на полу цяла енергия, между два фотона ?

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 205
 • Пол: Мъж
 • Трудният начин е по-лесен
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Квантово заплитане
« Отговор #16 -: Април 06, 2014, 01:38:27 pm »
Една от причините да отворя тази тема е неприемливостта на предположението което даваш. защото от гледна точка на стандартния модел единственото нещо което свързва двата лъча описани в по-горния документ е тяхното общо минало. Резултата на експеримента  - Асен и Петър. Асен живее в Пловдив а Петър в Варна. Вчера по обяд умопобъркан тип отряза главата на Асен в кафене на главната в Пловдив. В същият този миг Петър е бил на централния плаж във Варна където пред над 100 свидетели главата му се е отделила сама от тялото. Това как ти се струва. Ако все още ти се струва невероятно прочети още веднъж прикаченият по горе PDF документ.

Сега, излагам ви три факта:
Първо да не забравяме за експеримента, че се ползва кохерентен лъч - "лазер" инжектиран в нелинеен кристал.
Сега фактите - човешкият мозък излъчва кохерентни вълни  - няма да се впускам в подробности коментирано е доста в форума.
Второ, рубина: естественият само, обаче, е нелинеен кристал.
Трето: Който вече не се е сетил да пита Майстора индийските махараджи къде обичат да поставят голям хубав рубин. Това дали е само за украшение.
Нещо нещо класическата наука и черната магия така се сближиха, че чак започнаха да размиват границите си.       
...
(По спомен - на челото, в близост до междувеждието! - там е зоната на Третото Око - Девето подред човешко Сетиво - виж сайта ми - зеленото кръгче под аватара ми) - Мод.
« Последна редакция: Април 06, 2014, 02:23:52 pm от Maistora52 »

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 287
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Re: Квантово заплитане
« Отговор #17 -: Април 06, 2014, 02:59:09 pm »
Радико, това го казах само като модел, никой ама никой не знае истината само БОГ.
Един, а вълните какво са, пак движение на частици.
Ако уголемиш един електрон достатъчно, ще видиш празно пространство.

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 681
 • Пол: Мъж
  • Магнитни двигатели "AMAG"
Re: Квантово заплитане
« Отговор #18 -: Април 06, 2014, 03:05:56 pm »
Извинявайте, не следя подробностите на/във темата, НО:
Рубинът е частен случай. Слагат си и други камъни, включително и стрити на ситно кристали с различен цвят.
Всички омъжени жени - най-вече по-бедните слагат стрит на ситно червен кварц смесен с червена боя и го правят като червена точка - точно където е най-чувствителното място на зона "Трето око", но забележете - мъжете им не си слагат червената точка. Отговорът е прост - чрез червените кристалчета, включително и скъпоценни камъни оформени като украшения МЪЖЕТЕ СЛЕДЯТ ЖЕНИТЕ СИ ДА НЕ ИМ ИЗНЕВЕРЯВАТ, или поне така им се внушава, че "А-ха" са се "барнали" - на часа ще ги хванат! - т.е. червената точка на женското междувеждие е нещо като микро-камера за наблюдение какво става около жената. Червеният цвят символизира Муладхара чакра - чакрата на секса. Същата се намира точно по средата между ануса и вагината.
Друг е въпросът с другите по цвят кристали, включително и украсите, които си слагат и мъже. В повечето случаи, същите имат ритуален характер, и само в изключителни случаи подготвени в ашрамите адепти и/или Гурус използват кристалите за кохерентно наблюдение в дадена зона от битието и случващите се там/някъде феномени.
Всяко от сетивата (общо телесни - ДЕВЕТ) подлежи на очувствяване. Има методи за това. Отделен е въпросът Какво ще се следи, Къде и Кога?!
Още не съм описал всичко това в сайта си, но съм дал множество аспекти за осмисляне.
Трябва обаче да се позаровите и то сериозно, иначе нищо няма да ви стане ясно:
Тук: http://art-omnology-yoga.blogspot.com/

@praktik

 • Гост
Re: Квантово заплитане
« Отговор #19 -: Април 06, 2014, 03:27:20 pm »
Цитат
Една от причините да отворя тази тема е неприемливостта на предположението което даваш. защото от гледна точка на стандартния модел единственото нещо което свързва двата лъча описани в по-горния документ е тяхното общо минало. Резултата на експеримента  - Асен и Петър. Асен живее в Пловдив а Петър в Варна. Вчера по обяд умопобъркан тип отряза главата на Асен в кафене на главната в Пловдив. В същият този миг Петър е бил на централния плаж във Варна където пред над 100 свидетели главата му се е отделила сама от тялото. Това как ти се струва. Ако все още ти се струва невероятно прочети още веднъж прикаченият по горе PDF документ.

Ми значи че тези два фотона са едно цяло, принцип на неопределеност, една частица може да е тук , но и да е там на парсеци растояние, и то едновременно. Но ще правят експерименти за това заплитане за да установят дали наистина е така или просто съществува някакъв обмен на полу енергийни стойности, разпространяващи се със скорости мноооо по бързо от светлината.
Ето и един документ на английски, гласят опит до края на 2014година.
http://arxiv.org/pdf/0806.0945.pdf

Неактивен paparosko

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 182
 • Пол: Мъж
 • толерантен
Re: Квантово заплитане
« Отговор #20 -: Април 07, 2014, 02:00:42 am »
Вече съществуват непреодолими доказателства, че единственото време, в което електрони и други „кванти" се проявяват като частици е, когато ние ги наблюдаваме. По всяко друго време те се държат като вълни.
Що се отнася до странното състояние на взаимосвързаност между привидно несвързани субатомни събития това е един интересен аспект на квантовата реалност.
Ето какво пише Майкъл Толбот за принципа на нелокалността:

"...АКО ИСКАТЕ ДА ЗНАЕТЕ КЪДЕ СТЕ,
 ПОПИТАЙТЕ НЕЛОКАЛНИТЕ
По време на същия този период от живота му Бом продължава да усъвършенства своя алтернативен подход към квантовата физика. Когато се вглежда по-внимателно в смисъла на квантовия потенциал, открива, че той има редица черти, които предполагат едно още по-радикално отклонение от ортодоксалното мислене. Сред тях е значението на целостта. Класическата наука винаги разглежда състоянието на една система като цялост, която е просто резултатът от взаимодействието на нейните части. Обаче квантовият потенциал разпердушинва този възглед и посочва, че поведението на частите в действителност е организирано от цялото. Това не само придвижва една стъпка напред твърдението на Бор, че елементарните частици не са независими „неща", а част от една неделима система, но дори подсказва, че целостта е в някои отношения по-първичната реалност.

Това обяснява също как електроните в плазмите (и други специализирани състояния като например свръхпроводимостта) могат да се държат като взаимосвързани цялости. Както казва Бом, такива „електрони не се разсейват, защото, чрез действието на квантовия потенциал, цялата система преминава през едно съгласувано движение, което прилича повече на балетен танц, отколкото на движението на множество неорганизирани хора". Той отбелязва също, че „подобна квантова цялостност на дейността е по-близо до организираното единство при функционирането на частите на живо същество, отколкото до вида единство, който се постига чрез сглобяване на частите на машина".

Още по-удивителна черта на квантовия потенциал са неговите последици за природата на местонахождението. На равнището на нашия всекидневен живот нещата си имат много определени местонахождения, но дадената от Бом интерпретация на квантовата физика показва, че на субквантовото равнище, нивото, на което действа квантовият потенциал, местонахождението престава да съществува. Всички точки в пространството стават равни на всички други точки в пространството и е безсмислено да се говори, че нещо било отделено от друго нещо. физиците наричат това качество „нелокалност".

Нелокалният аспект на квантовия потенциал позволява на Бом да обясни връзката между двойките частици, без да нарушава забраната на специалната теория на относителността срещу възможността да се пътува по-бързо от скоростта на светлината. За да го илюстрира, той предлага следната аналогия. Представете си риба, плуваща в аквариум. Представете си също, че никога преди не сте виждали риба или аквариум и единственото ви знание за тях идва от две телевизионни камери, едната насочена към предната част на аквариума, а другата към страничната му част. Когато гледате в двата телевизионни монитора, погрешно можете да допуснете, че рибата върху екраните са две отделни неща. В крайна сметка, тъй като камерите са разположени от различни ъгли, всеки от образите ще бъде леко различен. Но когато продължите да наблюдавате, в края на краищата ще разберете, че има връзка между двете риби. Когато едната се завърти, другата прави леко различно, но съответстващо завъртане. Когато едната застане към лицевата част, другата застава към страничната и т. н. Ако не сте запознат напълно със ситуацията, можете погрешно да заключите, че рибите мигновено си обменят информация, но случаят не е такъв. Никакъв обмен на информация не се осъществява, защото на едно по-дълбоко равнище на реалността - реалността на аквариума - двете риби в действителност са една и съща риба. Точно това, казва Бом, се извършва между частици, като например два фотона, излъчени при разрушаване на един атом на позитрония.

Тъй като квантовият потенциал пронизва цялото пространство, всички частици са нелокално взаимосвързани. Все повече изображението на реалността, което разгръща Бом, не е картина, в която елементарните частици са отделени една от друга и се движат през празното пространство, но картина, в която всички неща са част от една неразпокъсана тъкан и са поставени в пространство, което е толкова реално и богато с процеси, колкото материята, която се движи през него..."

Ненапразно е казано: "Ако откъснеш една тревичка, цялата Вселена потреперва!"

 :)

« Последна редакция: Април 07, 2014, 07:58:10 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 681
 • Пол: Мъж
  • Магнитни двигатели "AMAG"
Re: Квантово заплитане
« Отговор #21 -: Април 07, 2014, 07:57:12 am »
Рaparosko, толкова готини цитати ни предоставяш, че всичко става ясно на мига.
Лично за мен е приятен и факта, че постановките в тези цитати съвпадат напълно с моята лична гледна точка за Структурата на Мирозданието на всичките му Енергетично-Структурни Нива (ЕСН) на взаимосвързаност, която още преди 30 години съм се опитал да концептуирам в моята ЕТВ (линка към сайта ми: http://art-omnology-yoga.blogspot.com/p/blog-page_5.html отпраща точно на страницата с тези постановки, принципи, постулати и теоретични конгломерати).
...
В дадения от теб текст-цитат обаче не ми е ясен този израз: "един атом на позитрония" - дай малко светлина, че се обърквам, за какво става въпрос. Позитронът знам, че е отделна субквантова частица обикаляща около ядрото на атома, а не отделен друг атом!!!!!!?????
Ако пък е някаква правописна грешка - дай моля те поправка.

Активен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 809
 • Life is a DIY project!
Re: Квантово заплитане
« Отговор #22 -: Април 07, 2014, 08:57:41 am »
Майсторе, позитронът е анти-електрон - има същата маса и свойства, само че е с обратен заряд (положителен). Съвсем обикновена елементарна частица си е (само че анти-). Нещо като брат-близнак на електрона, само че гей :)

Позитроният е псевдо-атом - двойка електрон-позитрон, която се върти около центъра на масите си:
http://mazeto.net/index.php/topic,1546.msg59045.html#msg59045

За съжаление - не е вечен, нито стабилен... не може да го играе "вещество" (газ).
« Последна редакция: Април 07, 2014, 09:05:44 am от PyroVeso »

Неактивен paparosko

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 182
 • Пол: Мъж
 • толерантен
Re: Квантово заплитане
« Отговор #23 -: Април 07, 2014, 10:21:18 am »
PyroVeso, обяснението ти е точно.

Ето и според Толбот:

"...субатомните процеси водят в резултат до създаването на двойка частици с еднакви или много сходни свойства. Да разгледаме един крайно нестабилен атом, когото физиците наричат позитроний. Атомът на позитрония се състои от един електрон и един позитрон (позитронът е електрон с положителен заряд). Тъй като позитронът е античастицата на електрона, в крайна сметка двете се взаимоунищожават (анихилират) и разпадат на два кванта светлина или „фотони", които се разлитат в противоположни посоки (способността да променя формата си от една частица в друга е още една способност на кванта)..."

Интересен обаче е друг факт, че съгласно квантовата физика няма значение колко далеч отлитат фотоните - когато бъдат измерени, винаги ще се открива, че те имат еднакви ъгли на поляризация. (Поляризация е пространствената ориентация на вълновия аспект на фотона при разлитането от източника).
От друга страна, пак съгласно квантовата физика, свойства като поляризацията не възникват, докато не са наблюдавани или измервани, което показва, че по някакъв начин двата фотона трябва мигновено да обменят помежду си информация така, че да знаят кой е ъгълът на поляризация, за който да се "уговорят".
Това пък води автоматично до проблем със специалната теория на относителността на Айнщайн, според която нищо не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината, да не говорим да пътува мигновено, защото това е все едно да се разруши бариерата на времето.

В крайна сметка за да се разбере кой е крив и кой е прав (Айнщайн с теорията на отсносителността или Бор с квантовата физика) е необходимо да бъде извършен следния експеримент: Две частици, да речем излъчваните фотони при разрушаването на позитрония, могат да бъдат създадени и да им се позволи да отлетят на "значително разстояние". Тогава те могат да бъдат пресрещнати и техните ъгли на поляризация измерени. Ако поляризациите се измерят точно в един и същ момент и се открие, че те са идентични, това наистина ще означава, че двата фотона мигновено обменят помежду си информация.

А сега де, къде е истината? Граничната скорост на светлината или взаимосвързаността на всичко във Вселената.

 :)


Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 681
 • Пол: Мъж
  • Магнитни двигатели "AMAG"
Re: Квантово заплитане
« Отговор #24 -: Април 07, 2014, 10:57:03 am »
За "позитрония" не знаех, сигурно и още много други като него има...

А сега де, къде е истината? Граничната скорост на светлината или взаимосвързаността на всичко във Вселената.

И двете са актуални и реални без да са в противоречие. Просто "уредите" ни са още твърде примитивни - дори и ускорителят ЦЕРН. 
Що се отнася до фотоните и скоростта на светлината предполагам, че е възможно да има и други сходни на фотоните "обекти" които обаче да се движат с по-голяма скорост.
А Взаимосвързаността е едно от най-уникалните явления и има толкова много разновидности, че за да бъдат всичките те наблюдавани, ще са необходими еони време на милиарди цивилизации.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 205
 • Пол: Мъж
 • Трудният начин е по-лесен
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Квантово заплитане
« Отговор #25 -: Април 07, 2014, 11:43:31 am »
Цитат
В крайна сметка за да се разбере кой е крив и кой е прав (Айнщайн с теорията на отсносителността или Бор с квантовата физика) е необходимо да бъде извършен следния експеримент: Две частици, да речем излъчваните фотони при разрушаването на позитрония, могат да бъдат създадени и да им се позволи да отлетят на "значително разстояние". Тогава те могат да бъдат пресрещнати и техните ъгли на поляризация измерени. Ако поляризациите се измерят точно в един и същ момент и се открие, че те са идентични, това наистина ще означава, че двата фотона мигновено обменят помежду си информация.
В документа публикуван от @praktik има линк към сайта на едни австрийци там пише доста интересни неща: На Канарските острови е проведен експеримент с квантово заплитане на разстояние 120 километра. Исках да кажа успешен експеримент.  Самите те са разработили или намерили нов кристал който създава заплетени лъчи "смятам че това е по правилния израз" при използването на много по слабомощен лазер разработили са изключително компактно устройство и в момента просто чакат реда си да го качат на МКС и да се опитат да направят комуникация между две много отдалечени точки на земята през космоса. Както отбелязва и Практик, Това щяло да стане към края на тази година. Нищо не се споменава за това какъв е кристалът явно са си взели поука от вълчите хватки на корпорации като Ейпъл и Самсунг При сегашното статукво на тях нищо не им пречи да патентоват примерно "използване на кристал от натриев хлорид за ???" и готово патента е техен вече макар, че в тази корпорация никой и хал хабер си няма как се използва солта за такова нещо. Даже не само предполагам убеден съм, че има вече множество такива патенти публикувани на принципа "изстрел в мрака"

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 534
Re: Квантово заплитане
« Отговор #26 -: Април 07, 2014, 01:42:50 pm »
Абе то това дето му казвате "заплитане" не му ли казваха синхронизация.

Неактивен paparosko

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 182
 • Пол: Мъж
 • толерантен
Re: Квантово заплитане
« Отговор #27 -: Април 07, 2014, 03:48:42 pm »
А ето и друг подобен материал озаглавен "Швейцарски учени опровергаха теорията на относителността на Айнщайн" за извършен експеримент с двойка квантово заплетени фотони:

http://bgnews.me/%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Ако квантовото заплитане е факт, какъв ли ще се окаже механизма на взаимодействие между частиците?

 :)

@praktik

 • Гост
Re: Квантово заплитане
« Отговор #28 -: Април 07, 2014, 06:08:28 pm »
А ето и друг подобен материал озаглавен "Швейцарски учени опровергаха теорията на относителността на Айнщайн" за извършен експеримент с двойка квантово заплетени фотони:

http://bgnews.me/%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Ако квантовото заплитане е факт, какъв ли ще се окаже механизма на взаимодействие между частиците?

 :)
Квантовото заплитане е факт, трън в очите на Айнщанистите.

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 287
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Re: Квантово заплитане
« Отговор #29 -: Април 07, 2014, 08:10:26 pm »


Ако квантовото заплитане е факт, какъв ли ще се окаже механизма на взаимодействие между частиците?

 :)

Ако искаш да разбереш, спри да мислиш за частици. Те са илюзията. Мисли за вълни. Много, ама много преди да се появи "Теоремата на Бел" и парадокса "Айнщайн-Подолски-Розен", някои хора са използвали всичко заложено в тях, без да имат нужда от сложни фрази, обяснения и пет висши. Препъни камъка към разбирането е необходимостта, която имат хората, всичко да им бъде обяснено с думи.......и накрая пак нищо няма да разберат. Квантовата физка, никой не я разбира. Тя иска осъзнаване, а не обяснение и затова малцина ще получат просветление. Точната дума е "Просветление" и като го получиш, ще разбереш, че не си в състояние да обясниш на никой нищо, защото думите и фразите, само объркват ума, онзи глупавия 3Д ум. Ако можехме да мислим 5 измерно, вероятно без проблем, щяхме да осъзнаем квантовата физика, но уви.....до тогава ще знаем, просто някакви факти, които ще прилагаме пряко невежеството си, че и резултати ще имаме. В квантовата физика, въпросът "Защо", ще остане без отговор, но това не е важно, важно е да знаеш отговорът на въпроса "Как". Как да направиш нещо и то да работи за теб. Със "Защо", да се занимават философите.