Автор Тема: Комбинация от разлагане и синтез  (Прочетена 16216 пъти)

@praktik

 • Гост
Re: Комбинация от разлагане и синтез
« Отговор #15 -: Март 14, 2014, 08:40:47 pm »
Цитат
Растенията не използват въздух, па било той и атмосферен.
Използват, изолирай едно растение херметично във стъклен буркан , и то ще загине.

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 881
 • Life is a DIY project!
Re: Комбинация от разлагане и синтез
« Отговор #16 -: Март 14, 2014, 08:50:31 pm »
Колега Ndm, мно-о-ого си далеч от истината! Растенията извличат CO2 ТОЧНО от въздуха и от никъде другаде! От земята, чрез кореновата си система, извличат вода с разтворени в нея малко количество азотни съединения и минерални соли (под 1% от теглото на растението, които съответно остават като пепел когато го изгорим) и я изкачват до най-високото си клонче и листенце с помощта на капилярното налягане в целулозните си жилки.

CO2 от въздуха се извлича посредством Цикълът на Клавин, при който от CO2, вода и енергията на слънчевата светлина се синтезира цялата биологична маса на растението. Точно както при Пантона: CO2 + вода + слънчева енергия -> гориво (биологична маса на растението) + кислород, само че посредством цикъл от фото-биохимични реакции.

Раждане?! Растенията се размножават или чрез семена/костилки, или чрез клониране (папрати, ягоди). Няма и намек за раждане, което е характерно за топлокръвните. Нещо сериозно бъркаме понятията.

@praktik

 • Гост
Re: Комбинация от разлагане и синтез
« Отговор #17 -: Март 15, 2014, 07:08:42 am »
Pyero Veso знаеш ли как се размножава хлорела , ако искам някъде в някое блато да развъдя .  ;)

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 881
 • Life is a DIY project!
Re: Комбинация от разлагане и синтез
« Отговор #18 -: Март 15, 2014, 09:48:42 am »
Блато?! @praktik, колеги, вие ме "застрелвате" с идеи!

В блато няма да стане - ще ти трябва контролирана среда - аквариум, басейн или специално градинско съоръжение (пак подобно на аквариум, но по-плитко и доста широко (декари, хектари...). В блатото другите гадини веднага ще ти изядат и онечистят водораслите.

Освен това - имай в предвид, че това са едноклетъчни водорасли (не са като марулите) и крайният резултат от усилията ти ще е всъщност зеленясала, заблатена вода. :) Как ще извличаш водораслите нататък (които представляват слузеста, зелена каша) и как ще ги сушиш - също е въпрос... Хората го правят с филтруващи центрофуги и сушат в специални сушилни на 50'C. Изобщо, ако нямаш къща с двор или поне достатъчно обширна тераса - трудна работа.

Хората ги гледат като хоби и главно за храна (хранителна добавка). Добивите били 25-то кратни по отношение на градина със същата площ, а като хранителна/енергийна стойност - стотици пъти. Обаче за тази цел предпочитат спирулината - по-малко гадна била на вкус...  ;D За енергия - не знам някой да гледа.

Ето тук има клипче как се гледа спирулина в аквариум.

Също и общообразователна статия за промишлено отглеждане на хлорела.
« Последна редакция: Март 15, 2014, 02:41:01 pm от Maistora52 »