Всички учени които са изследвали Rossi реактора и процесите в него са единодушни, че енергията
която се отделя в реактора от нищожно количество гориво (1 гр. никел на прах Ni) може да се
получи само при ядрена реакция.Руският учен Ал. Пархомов също смята така, той нарича процеса
в Rossi реактора Студена Трансмутация на Ядра-СТЯ (Холодная Трансмутация Ядер-ХТЯ).
Според съвремената физика, такава реакция не може да съществува, защото при температура от
1 200*С не може да има ядрена реакция (спира в кулоновата бариера).Другия феномен при Rossi реактора
е, отсъствието на радиация.При Rossi и при репликата на Пархомов, радиацията е на нивото на фона.
В LENR реактора отсъства α, β и γ излъчване.
Според "ортодоксалната" физика такова животно като LENR реактор НЕМА
По тази причина, авторитетните печатни научни списания НЕ приемат и НЕ печатат статии за
LENR технологията.
Информация може да се намери само в Интернет журнали.
Не съм специалист в тази област, не се наемам да коментирам физичното обяснение на процесите,
имам си свое мнение по въпроса, но не държа на него
За мен Rossi реакторът е факт, репликата на Ал. Пархомов също.
За съжаление инатът и дебелоглавието на "казионната" физика забавиха с десетилетия появата на
LENR реактора.Болшинството учени от страх да не бъдат обявени за "еретици" и "анатемосани" прекратиха
работа в тази област, след сензационното съобщание на Флейшман и Понс през 1989 г.Прекратени бяха и
държавните субсидии за научни разработки.Ентусиастите които продължиха да работят, правиха това със
свои средства в дълбока "нелегалност".
В крайна сметка ученият Фокарди и инженерът Роси успяха да докажат, че има "животно" LENR и направиха
Rossi реактора.
Какво се твори в Rossi реактора?
Според Ал. Пархомов възможна е следната реакция :
68,27% 58Ni + p= 59Cu* (β) = 59Ni = 59Co
26,10% 60Ni + p = 61Cu* (β) = 61Ni
Това е едно от възможните обяснения, в статията си Пархомов дава и други възможни
хипотетични обяснения.С физично обяснение или без обяснение Rossi реакторът съществува.
Кое е за предпочитане ; да има реактор без физично обяснение или да има физично обяснение
без реактор ?
Лично аз избирам работещ реактор без научно физично обяснение.
Рано или късно ще се намери и обяснението.А до тогава ? Без да чакаме
обяснение, да се научим да правим устойчиво работещи реактори, да ги
произвеждаме и да се топлим с тях . . .
Статията на Ал. Пархомов "Холодная трансмутация ядер: странные результаты
и попытки их объяснений"