Автор Тема: Правила на форума  (Прочетена 31819 пъти)

Неактивен mzk

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 614
  • Рейтинг: 131
  • Пол: Мъж
  • http://analogov.com
    • analogov.com
Правила на форума
« -: Август 14, 2013, 12:09:02 pm »
Форумът е предназначен за споделяне на свободна техническа информация и експерименти в областта на алтернативните енергийни източници.

Домейнът на форума е http://mazeto.net
Не се асоциираме с никакви други имена, личности, сайтове или хостове в Интернет.

Форумът е създаден с цел да отговори на необходимостта от съществуването на технически грамотно място в България за обсъждане на алтернативните и възобновяемите източници на енергия, както и за активно експериментиране в тази област. Засягат се популярни науки като екология, физика, силова и сигнална електротехника, CAD софтуер и схемотехника, програмиране, нови физични теории, медицина и др. Също така, ние поддържаме връзка с подобни форуми от други държави и организираме срещи с изобретатели от България и чужбина.

Правила на форума:

1. Участието във форума е свободно, на доброволни начала, с приемане на правилата му и след преминаване на тест за елементарна правописна грамотност.

2. Писането на кирилица е задължително. Имаме сериозни изисквания за правопис на книжовен български език. Може да се прочете повече за правописа и инсталирането на кирилица в тази тема: http://mazeto.net/index.php?topic=4200.0
Изключват се случаите, когато става въпрос за изписване на термини или наименования, които имат утвърдена употреба на латиница.
Форумът е отворен и за чуждоезични потребители, например двата световни езика руски и английски.

3. Потребителско име:
Забранени са имена на сайтове и е-mail. Забранява се регистрацията на визуално подобни никове, както и повече от една регистрация на един и същ потребител (лесно се вижда по IP адрес и др. методи - за целта е написан скрипт). Софтуерно сме забранили подписите, защото пречат на нормалното четене на темите.

4. Създаването на нови теми в подходящия раздел става едва след като проверите с помощта на "Търсене" дали вече във форума не съществува подобна или същата тема. Ако не получите задоволителни резултати, пробвайте и с други ключови думи или опции. Забранено е дублирането на тема в един или няколко раздела.

5. Заглавието на нови теми трябва да е бъде кратко, достатъчно информативно и да отразява същността на темата, така че само като се прочете заглавието на темата, без да е нужно да се влиза в нея да се знае за какво се дискутира в темата. Недопустими са елементарни фрази като: "какво мислите за това", "проблем", "помощ (help)", "питане" и други подобни, с които да се озаглавяват теми изчерпващи мнението на автора на темата.
Когато започвате нова тема, в първия пост трябва да качите обясненията си, евентуално теория, принцип на работа, снимки, схеми, формули, линкове, видео, чертежи и др. подробна информация.
Проверете дали разделът, в който пускате тема няма специфични изисквания за оформянето и. Съобразете се с тях.

6. При отговор не е желателно цялостното цитиране на последния пост. Това прави темите неудобни за четене. Подобни постове ще бъдат модерирани, а при системно несъобразяване - изтривани. Когато в дадена тема се отговаря на няколко потребителя, при което се цитират пасажи от техни съобщения, е желателно всичко да е събрано в един пост, а не с няколко последователни поста към различни участници в темата. Такива постове ще бъдат модерирани.

7. Добавяне и/или промяна на текст към вече пуснато мнение (пост) става с бутона "edit" или "промени", а не с писането на нов пост (особено в случаите, когато въпросният пост е последен).

8. Придържайте се възможно най-близо до поставените въпроси по време на дискусията в темите. При особено големи отклонения на мненията от първоначалния замисъл на темата, последната може да бъде разделена на две или повече части. Темата ще бъде затваряна след установено залагане на конфликт в нея и повишаване на напрежението. Отворена нова тема със същото съдържание ще бъде отстранявана.

9. Забранява се създаването на теми и въвеждането на постове с мнения и призиви против действащото в страната законодателство, с подбуди към престъпления, действия с фашистки, расистки или дискриминационен характер, с остър политически характер (призиви на действащи партии и групировки), нападки, възгласи, пропагандиране и афиширане на етническа или религиозна основа, порнография или сцени на насилие. Същата забрана важи и за мнения и тълкувания с фашистки, расистки и религиозен характер.
Забранява се публикуването на обяви за извършване на криминална, престъпна и всякаква подобна дейност или видимо измамни предложения.

10. Не се допуска търговска реклама в явен или скрит вид, освен в изрично определения раздел -"Купувам-продавам"!
И това не трябва да е рекламна кампания, а конкретни оферти със снимки и цени!

11. Уважавайте и ценете труда и времето на другите участници във форума. Забранени са всякакви обидни думи, преки характеристики/квалификации/обиди/заплахи, интригантство. Забранено е всякакво поведение, провокиращо конфликти и повишаване на напрежението.


12. Съдържанието на мнение или тема, съдържащи редакция от модератор или администратор не може да се променя.
Ако модератор/администратор направи забележка да се коригира заглавие съгласно правилата, да се добави цена към обява или т.н. уточняващи неща - потребителят е длъжен да извърши необходимите корекции в поста си. Теми, в които потребителят демонстративно отказва да извърши действията и корекциите към които е подканен ще бъдат заключвани или изтривани.

13. Често повтарящи се мнения с еднакво съдържание, мнения със съдържание далеч от темата или теми със съдържание далеч от раздела, в който са създадени ще бъдат определяни като SPAM и премахвани. Същото се отнася и за флууда - заливане на форума и темите с безсмислени, едносрични и/или повтарящи се мнения. Същото правило важи и за постове съдържащи само и единствено "смайлчета" и/или препинателни знаци.

14. Марките, фирмите и означенията е препоръчително да се пишат на оригиналния им език, за да може да се търсят после - например "John Bedini" а не "Джон Бедини".

15. Мненията във форумите се оставят доброволно, безвъзмездно и с цел взаимопомощ. Авторите им не могат да изискват компенсация за публикуваната информация под никаква форма. Всички мнения и проекти, публикувани в сайта и форума, могат свободно да се копират и възпроизвеждат без комерсиална цел. Това означава още, че информацията се предоставя за свободно ползване и не може да се премахва. Изключение правят случаите при които има плагиатство, криминализирано авторство и подобни нарушения на Закона за Авторско Право.
Форумът не носи отговорност за достоверността на информацията, която публикува всеки един потребител на форума, както и за коректността на извършени търговски сделки на "територията" на форума.

16. Всички мнения, които се публикуват от потребителите не подлежат на предварително одобрение от администратор/модератор. Тук от особено значение е значимостта, културата, научният и експериментален принос на потребителя. Разчитаме, че постовете ще бъдат оформяни правилно, възпитано и правописно и стилистично добре написани. Запазваме правото си да трием мнения, които не отговарят на правилата на форума. 

17. Всички между-личностни въпроси и проблеми, както и въпроси директно към администраторите се уреждат с лични съобщения. За целта трябва да знаете как се работи с лични съобщения, описано е с картинки в раздела с индекс "Важно" в началото на форума.

18. Обсъждане на действията на администратори/модератори е забранено. Теми с подобно съдържание ще бъдат отстранявани от форума, а при системно неспазване на това правило - нарушителите ще бъдат наказвани.

19. Не толерираме потребители от този форум, които пишат постове срещу Форума, открито или прикрито се заяждат ПОМЕЖДУ СИ, КАКТО  И с администраторите и модераторите, подбиват репутацията, авторитета и името ни. Същите ще бъдат незабавно отстранявани от Форума. НЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ НИКАКВИ ВЪПРОСИ И ОБЯСНЕНИЯ ОТ СОРТА НА "АМА АЗ ТАКА ГО КАЗАХ, ПЪК ТОЙ НЕ РАЗБРА!" - МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ФОРУМА И КЪМ МОДЕРАТОРИТЕ И АДМИНИТЕ.

20. НЕ СЕ ТОЛЕРИРА регистрацията и присъствието във форума само и единствено заради форумния чат!
Има доста чат-платформи, които предлагат "клюкарене" на свободни теми! Нашият чат е за нашите форумни членове!
Пример - не може новорегистриран член, без нито един пост във форума, да "кисне" часове в чата, бъбрейки свойски с останалите и раздавайки всеобщи класификации на форумни членове и тяхната работа, след като е практически непознат в самия форум! Чатът ни е спомагателно средство към (а не приоритет пред)форума!
Такива опити за "махленски седянки" и "гости" в тях, ще бъдат своевременно пресичани от модератор или админ по тяхна преценка и БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ!
По същия начин ще се реагира и спрямо спама в чата (многобройни, поредни постове, съдържащи точки, тирета или други повтарящи се символи), изписани с цел да се заличи останалата речева информация!"

21. Изискванията за правопис са продиктувани от желанието ни имиджа на Форума да има своето сериозно приемане от членове и потребители във всяка точка на Земята. Не забравяйте, че написаното тук се чете навсякъде по света и остава в Мрежата завинаги като белег за нашата Разумност, Интелигентност, Изобретателност и добро Възпитание.

Следват някои основни изисквания за правопис, които трябва задължително да се спазват:

International users: please write several sentences, or mail us at forum [at] mazeto [dot] net

Ако не поставяте правилно интервалите между препинателните знаци и думите, регистрацията ще Ви бъде отказана!
Най-често срещаните причини за отказ са следните:
1. Писали сте без интервали между изреченията или след препинателните знаци.
2. Писали сте на латиница или с много правописни грешки в думите.
3. Не сте написали минимум 4 изречения или по-малко, но сложни и съответстващи на приблизителния им обем.

Молим Ви да обърнете внимание на масово допусканите правописни грешки:

1. Неправилно поставени интервали и препинателни знаци в изреченията:
Неправилно: Здравеите,днес се регистрирах,и бих искал да попитам ,коя вятърна турбина е поефективна хоризонталната или вертикалната ?Благодаря предварително
Правилно: Здравейте, днес се регистрирах и бих искал да попитам, коя вятърна турбина е по-ефективна? Хоризонталната или вертикалната? Благодаря предварително.

ПРАВИЛО: препинателният знак се долепя до думата, а след него се поставя интервал!

2. Неправилно написани думи в единствено или множествено число:
Неправилно: няколко батерий, някой хора, много патриций, няколко викарий.
Правилно: няколко батерии, някои хора, много патриции, няколко викарии.
Проверка за правилност: една батерия, няколко батерии, някой човек, някои хора,В заключение: За системно нарушаване на едно или повече от настоящите правила, съответният потребител ще бъде предупреден, и ако не промени отношението си, поведението си и участието си във Форума - ще бъде отстранен от него.
« Последна редакция: Април 18, 2018, 06:26:24 pm от atos »